BraVin hyllar Bellman med kvalitetsviner

BraVin står för viner med bra kvalitet. Den viktigaste kvalitén är självklart att vinerna ger njutningsfulla smakupplevelser, såväl i sig själva som till mat.

Vi tänker även på att man kan välja passande viner för olika situationer.

Och sist men inte minst, är vinerna enkla att uttala och lätta för dig att minnas. Nu lanserar vi de två första vinerna i Bellman-serien.

Låt er väl smaka.

 

Låt oss presentera de två första vinerna i Bellman-serien.

Vila vid denna källa – till utflykten

Vila vid denna källa – Fredmans epistel nr 82 – berättar om en frukost i det gröna en sommarmorgon. I denna den sista av epistlarna – Fredmans oförmodade avsked – lämnar Fredman över till självaste Carl Michael Bellman som i sista strofen låter Ulla Winblad ”stå brud” för allra sista gången. Det är en frukost där de mest aptitretande läckerheter serveras, finstämt ackompanjerade av naturen som i högsta grad deltar och bidrar till det förnämliga verk som det är. Inspirerade härav vill vi erbjuda dig ett rött Rhônevin som tillsammans med mat blir ett kulinariskt ”giftermål” att minnas, oavsett om måltiden eller utflykten sker utomhus eller inomhus.

Vila vid denna källa produceras av Domaine Saint Luc. Vinet är valt bland annat efter dess ton av lakrits. I sången skriver Bellman om det röda vinet med pimpinella, som sannolikt är örten anis (Pimpinella anisum). Anis ger smak av lakrits och kommer ursprungligen från trakterna kring Medelhavet, vilket även vårt vin gör. En skojig idé är att pröva vinet i gröngräset tillsammans med vad som serveras i episteln – en beckasin, oliver, bär, mandeltårta och grädde. Läs mer om vinet här.

Lyssna på ”Bellman” sjunga Vila vid denna källa.

 

Ulla min Ulla – vinet du bjuder din kära på

Ulla min Ulla – Fredmans epistel nr 71 – är en melodiöst finstämd kärleksförklaring till Ulla Winblad, som står i fönstret på lantkrogen Fiskartorpet. Ulla är vackrare än någonsin och hennes väsen färgar naturen och sommardagen fullständigt. Stämningen är sensuell, rent av med en erotisk laddning, på ett språk som bara Bellman behärskar. Ulla bjuds i visan på delikatesser av Fredman, precis som vi vill erbjuda dig detta delikata rosévin från södra Rhône i Frankrike.

Ulla min Ulla produceras av Domaine Saint Luc i södra Rhône. Varför inte besöka gården och uppleva Ulla min Ulla på en liten kärleksresa? Här kan man stanna för att prova vin eller för att övernatta i något av gästrummen i byggnader från just 1700-talet. Läs mer om vinet här.

 

Lyssna på ”Bellman” sjunga Ulla min Ulla.

 

Bellman och vinet = sant

Varför just Bellman? I BraVins familj finns en person som har sjungit och uppträtt som Bellman i 25 år, så valet på Bellman föll naturligt.

Kopplingen till vin finns också naturligt i Bellmans visor och i hans egen historia. Tre generationer bakåt hittar vi Martin Casten Bellman som utvandrade från Bremen i Tyskland och blev borgare i Stockholm år 1663. Staden Bremen är för övrigt känd för sina vinfestivaler och för att hysa den största samlingen av tyska viner, i Bremer Ratskeller. Vintraditionen där går hela 600 år bakåt. Nu inleder BraVin nästa tradition som bygger på Carl Michael Bellman och hans relationer till vin.

Om Carl Michael Bellman och hans skapande finns hur mycket som helst att säga. Han levde sitt liv mellan åren 1740 och 1795 i Stockholm. Bara några år före hans död utkom hans två mest berömda verk, Fredmans epistlar (82 till antalet) och Fredmans sånger (65 stycken). På det ringa utrymmet här kan vi inte på något sätt göra rättvisa åt vår kanske störste sångskald genom tiderna. Hans skapande håller absolut högsta kvalitet, även idag, och bidrar starkt till Sveriges kulturarv. Vi rekommenderar ett besök på ”Carl Michael Bellman Hemsida”, www.bellman.net eller lämplig litteratur.

Vi hoppas att du också ska bli nyfiken på Bellman och kanske rent av börja sjunga Bellman-sånger. Med eller utan ”vår Bellman”.

Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Inbjudan vin&mat 21/11 och 22/11: vertikalprovning Les Cailloux och oxfilé. Fullt.

Läs mer

Extrainsatt provning 8:e november med baroloviner. Fullt.

Läs mer

Inbjudan provning 7:e november: 2 x Veglio. Fullt.

Läs mer

Visste du att?

det finns förkortningar på champagneetiketterna som visar vem som gör vinet?

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.