Lansering av ny champagne: Henri Giraud Argonne 2002

Nu i juni lanserade vår champagneproducent Henri Giraud sitt prestigevin: Argonne 2002. Vi var på plats.

Vi blev mäktigt imponerade, både av människorna bakom champagnehuset och av vinet. Vi var inbjudna att vara med på lanseringen där vi först skulle få vara med på en vin clair provning. Dagen började med ett välkomsttal av den engagerade ägaren, Claude Giraud. Han överlät vin clair provningen till en champagneexpert som Giraud anlitar när de ska göra cuvéerna.

Vin clair är stilla viner som är färdigjästa och har genomgått malolaktisk jäsning. Vinerna blandas i en slutlig cuvée som sedan genomgår den andra jäsningen i flaskan. Först provade vi tre olika viner gjorde på chardonnay: ett framställt i ståltank, ett i ek från Sancerre och ett i fat från Argonne. Det var inte självklart att alla vinerna var gjorda av chardonnay, det kan vara svårare än man tror att säga om vinet är gjort på chardonnay eller pinot noir. De olika faten gav helt olika karaktär åt vinerna. Därefter fick vi prova tre viner gjorda på pinot noir: ett framställt i ny ek från Beaulieu i Argonne, ett i ett begagnat fat från Argonne och sedan ett som var framställt i cementtankar (kallas ”oeufs” och ser ut som ägg, se bild till höger).

Sista flighten var också tre olika viner: först ett gjort av pinot noir från de två olika ekfaten från Argonne i förgående flight (blandingen var 50-50 %), nästa vin var en blandning av 60 % från den ena fattypen och 40 % från den andra typen. Trots att det var ett antal riktigt kunniga personer närvarande (vinmakare, MW (Master of Wine), journalister etc.) var det ingen som kunde säga vilken fattyp som dominerade i det andra glaset. Det är ingen lätt uppgift och kräver ett antal år av provande innan man lär sig de olika nyanserna. Det var i alla fall mycket intressant och lärorikt att återigen få känna hur stor påverkan faten kan ha på vinet.

Till sist fick vi prova dagens höjdpunkt Argonne 2002. Vinet har en intensiv, djup gul färg. Doften är intensiv med mogna toner, man kan känna doft av körsbär, päron, autolys, brioche, ek, smör och vanilj. Även i smaken är det mycket intensivt. Det har en silkeslen textur, är fylligt och har en tydlig ekfatskaraktär, mogen frukt och hint av salt. Vi upplevde ranchiokaraktären mycket attraktiv och annorlunda från vad vi provat tidigare. Giraud har gjort ett underbart vin. Det här vinet går lika bra att njuta med eller utan bubblor. Det är inte ofta man får uppleva sådan påtaglig kvalitet.

Claude Giraud är en underbart generös man. Han vet att många personer som kommer på lanseringen har en lång resa och kommer till Aÿ dagen före lanseringen. Han välkomnar därför alla hem och bjuder på oändligt mycket god mat och dryck. Han är den perfekte värden som går runt och ser till att alla har det bra. Hela familjen med fru, två döttrar och deras män är också där och bidrar starkt till gemytet. Den äldsta dottern, Emmanuelle, är nu vd för bolaget. Den nya vinmakaren (som jobbar tillsammans med Claude) är gift med yngsta dottern Anne. Alla verkar ha samma passion för god mat och dryck – och det ljuva livet.

Att prova vin clair blev en lärorik stund för oss, och att få möjligheten att njuta av vinet under resten av dagen kändes oerhört lyxigt. Under hela dagen kom någon och erbjöd oss gladeligen mer champagne. Men Claude Giraud har inte enbart vinet i tankarna. Han hade hyrt in kockar som gjorde fantastiska små maträtter som passade otroligt bra till vinet. De var bara att vända sig om – och sen dök det upp en ny delikatess som smakade underbart till champagnen. Vi upplevde Claude och hans familj som en familj fylld av kärlek, såväl inom familjen som till gästerna, champagnen och maten. Så under middagen sent på kvällen valde vi att tacka för oss genom att hylla Claude och hans familj. Vi gjorde det med att dra igång en allsång till lånad gitarr. Vad passar då bättre än Beatles ”All you need is love”? Gå in på vår facebook sida för att se ett litet avsnitt från allsången. I bakgrunden hörs och ses den entusiastiske Claude. http://www.facebook.com/video/video.php?v=197893680336433&ref=notif&notif_t=video_processed

Vi längtar redan till nästa gång.

PS. Vi ska ta in Argonne 2002 tidigt i höst. Letar du recensioner, får du söka efter Fût de Chêne som vinet hette tidigare.

Soliga hälsningar från Champagne

Anne Johanne

 

Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Inbjudan vin&mat 21/11 och 22/11: vertikalprovning Les Cailloux och oxfilé. Fullt.

Läs mer

Extrainsatt provning 8:e november med baroloviner. Fullt.

Läs mer

Inbjudan provning 7:e november: 2 x Veglio. Fullt.

Läs mer

Visste du att?

det finns förkortningar på champagneetiketterna som visar vem som gör vinet?

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.