Alana Estate Wines – Martinborough, Nya Zeeland

Martinborough, Wairarapa

Martinborough är ett av tre distrikt som ligger i regionen Wairarapa på sydspetsen av Norrön på Nya Zeeland. Hela regionen består av cirka 1 000 hektar vinodlingar, och utgör en liten andel av Nya Zeelands produktion. Ändå produceras många av landets ikonviner just i det här området. Hela Martinborough är fokuserat på vin, och det finns ett antal små vingårdar som drivs som små familjeföretag. Klimatet här är i många avseenden liknande det i Bourgogne. Helt naturligt odlas därför mycket pinot noir här, men även sauvignon blanc och andra aromatiska druvsorter.

Klimatet i Wairarapa påverkas av närheten till havet. Området är skyddat av bergsområdet Tararua, men samtidigt utsatt för kraftiga vindar. Vårarna och höstarna brukar vara kalla medan sommaren är varm på dagen och sval på nätterna. Detta ger mogna druvor utan att syran går förlorad. De torra vårarna gör dessutom att området har rätt klimat för sent skördade, botrytisangripna druvor att göra söta viner av. Jordmånen är mycket varierande och lokal i regionen, som gör att många fortfarande letar efter den perfekta druvan för just den lokala jordmånen.

Alana Estate Wines

Alana Estate etablerades år 1993, och har snabbt byggt upp en trogen kundkrets. Vi är glada över att presentera vinet i Sverige, då allokeringen är begränsad till några få marknader på grund av liten produktion och stor inhemsk efterfråga.

Alana Estate är en liten producent som ligger mitt i hjärtat av byn Martinbourough. Vingården består av 20 hektar, och de odlar pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay och riesling. Alana har egna druvor och köper druvor från andra producenter som också odlar enligt ekologiska principer.

Vinkällaren är byggd längs med terassen, så att man kan utnyttja den naturliga gravitationskraften när man flyttar musten eller vinet, och behöver alltså inte pumpa över vinet från ett kärl till ett annat. På så sätt undviker man dessutom syrekontakt med vinet.

Vingården ägs av Mike Cornish och hans familj. Mike har arbetat i vinindustrin i ungefär trettio år och satsar nu fullt på Alana Estate. Hans motto är ”make great wine and have fun doing it”.

Gårdens vinmakare, Alex Craighead, växte upp i Christchurch och började sin karriär som kock. Då han i en period bodde i Perth, som ligger på Australiens västkust, besökte han många vingårdar och blev intresserad av vinframställning efter att ha provat många goda viner och mött många entusiastiska vinmakare. Han flyttade sedan tillbaka till Nya Zeeland, och har varit vinmakare på Alana sedan år 2012. Alex instämmer i Alanas filosofi om att låta naturen göra det mesta av jobbet, och praktiserar ”hands off”. Därmed undviker han att styra den naturliga processen och hoppas då att vinet istället ska vara ett uttryck för växtplatsen (”terroir”).

Den totala årliga vinproduktionen ligger kring 96 000 flaskor och är fördelad på sju olika viner:
Rapture Pinot Noir (24 000 flaskor), Lumiere Pinot Noir  (14 400 flaskor), Estate Pinot Noir (8 400 flaskor), Limited Release Pinot Noir (2 400 flaskor), Riesling (4 800 flaskor), Chardonnay (3 600 flaskor) och Sauvignon Blanc (36 000 flaskor).

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Visste du att?

det finns förkortningar på champagneetiketterna som visar vem som gör vinet?

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.