Alessandro Veglio – La Morra, Piemonte, Italien

Alexander Veglio (född 1982) tillhör den nya generationens vinmakare i Piemonte. Hans familj har producerat vindruvor i generationer, men de sålde alla druvorna till närliggande producenter och har inte gjort egna viner. Alessandro visade tidigt intresse för vinodling och vinframställning, och bestämde sig för att utbilda sig till oenolog i högskolan i Alba i Piemonte. Utbildningen tog sex år, och han var klar år 2002, och strax efter fick han praktisera hos en producent i området.

År 2005 började han göra sina första egna viner, och två år senare bestämde han sig för att ägna sig åt egen vinproduktion på heltid. Numera använder han alla druvorna från den egna vingården, ca 3 hektar, och dessutom arrenderar han 1,5 hektar. Hälften av produktionen är Barolo-viner. Totalt ligger produktionen på ungefär 25 000 flaskor per år, och det är precis vad han känner han har kapacitet till eftersom han är ensam. Alessandro är syskonbarn till Mauro Veglio, och får visserligen tips och goda råd, men han jobbar ensam i vinkällaren.

Alessandro strävar efter att vinet ska spegla vingårdsläget och området druvorna kommer från. Han använder både 255 l och 500 l ekfat för lagring, men han är noggrann med att fatkaraktären inte får ta överhand och på bekostnad av frukten. Hans filosofi är att skapa viner som är tillgängliga redan när vinerna släpps ut på marknaden utan att behöva lång lagring, dessutom ska de inte vara ”över-ekade”.

Alessandro producerar fem viner: Dolcetto, Barbera, Langhe Nebbiolo, Barolo och Barolo Gattera.

 

  • Alessandro Veglio Barolo 2012, Piemonte »

    78015-01 Barolo Alessandro Veglio 2012 Art.nr: 7801501, Italien

    Det här är nog den mest eleganta årgången av Alessandro Veglios Barolo som vi har smakat. Vinet är fortfarande mycket ungt, men har redan fått ursprungstypiska toner. Doften är stor, och vi hittar blommiga toner, mogen frukt, färska fikon, lakrits, röda plommon, röda bär, tjära och kryddor. Ett ypperligt matvin. Vinet är ungt och bör luftas för att bli mer öppet.

    Janisrobinson.com: 17/20 poäng.

    349 kr

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Visste du att?

druvan mestadels består av vatten, men det finns många andra viktiga beståndsdelar i druvan också.

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.