Cantina del Pino – Barbaresco, Piemonte, Italien

MV4A8411_DxOCantina del Pino drivs idag av Renato Vacca. Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av Renatos farfars far.

Men Cantina del Pino bildades av en annan man. Domizio Cavazza var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna, olika kloners förmågor med mera. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco-vin” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner.

När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen). Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Det var Renatos farfars far som köpte egendomen.Pino i Cantina del Pino

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad, men efter ett tag fattade han större och större intresse.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Han har inte certifierat verksamheten eftersom han inte hyser så stor respekt för själva certifierings-processen. Det viktiga är att han vet att han jobbar rent, och behöver därmed inte ett papper som bevis. Det tar mycket tid och kostar mycket pengar, så hittills har han inte varit motiverad att skaffa certifikatet, säger han.

Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken så kan du lyssna på intervjun i iTunes.

  • Cantina del Pino Langhe Nebbiolo 2014, Piemonte »

    Cantina del Pino Langhe Nebbiolo 2014 Art.nr: 7301001, Italien

    I både doft och smak får du ett ungt, koncentrerat och fruktigt vin med toner av röda bär och örter. Den relativt höga bärkoncentrationen balanseras bra med vinets höga syra. Vinet ger en härlig munkänsla, och de mogna tanninerna ger ett uppstramande avslut med goda bärtoner av körsbär och hallon.
    WineSpectator: 91 p.
    Vinous: 90 p.
    Gourmet: 17 poäng.

    229 kr

  • Cantina del Pino Barbaresco 2012, Barbaresco »

    Cantina del Pino Barbaresco 2011 Art.nr: 7315901, Italien

    Det här är ett elegant vin med nyanserade toner av röda körsbär, körsbärskärnor, jordgubbe, mynta, anis och läder. Cantina del Pino gör vinet i en så kallad modern stil, vilket gör att vi kan njuta av det tidigt utan många års lagring. I eftersmaken ligger frukten och örterna länge kvar mycket tack vara den fräscha syran i vinet.
    Parker: 92 poäng.
    Vinous: 92 poäng.

    349 kr

  • Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2012, Piemonte »

    Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2011 Art.nr: 7418101, Italien

    Det första man känner i både doft och smak är de röda bärtonerna och blommigheten. Det är ett redan nu ett balanserat vin med mycket tanniner. Vinet är elegant och fruktigheten nyanserad, så i brist på en intensiv fruktighet kan nog många uppleva vinet något strävt i dag. Det vinner klart på att lyftas ett tag före man ska njuta vinet. Eftersmaken är också elegant med subtila och goda smaker av röda bär och viol.
    Robert Parker: 93 poäng.
    Wine Spectator: 92 poäng.

    399 kr

  • Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012, Piemonte »

    Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012 Art.nr: 7449101, Italien

    Den här årgången av Barbaresco Ovello har mer inslag av mogen frukt jämfört med årgång 2011, vilket bidrar till att man gärna kan njuta av vinet redan i dag. Vinet är komplext med nyanserade toner av örter, röda och mörka bär, blommor, mineral och antydan till fat.
    Robert Parker: 94 p.
    Vinous, Antonio Galloni: 92 p.
    Wine Spectator: 92 p.

    399 kr

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Tre nya årgångar av viner från Philipp Kuhn i Pfalz

Läs mer

Visste du att?

druvan mestadels består av vatten, men det finns många andra viktiga beståndsdelar i druvan också.

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.