Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru – Frankrike

Bruno och Eric Vesselle

Bouzy är en relativt liten stad med 1 000 invånare belägen mellan Reims och Epernay. Bouzy är mest känd för sina champagner, men gör även röda viner (Coteaux Champenois) som heter Bouzy Rouge. Georges familj har bott och odlat druvor i Bouzy sedan 1700-talet, och delar av dagens vingårdar etablerades av hans farfar. När Georges var 28 år gammal övertog han familjens verksamhet som då endast bestod av 4 hektar i Bouzy.

Georges Vesselle hade en glödande passion for drycken champagne, men också för byn Bouzy där han var borgmästare i 25 år. Han jobbade som vingårds ansvarig för Mumm Perrier-Jouët och Heidsieck Monopole från år 1956 till 1991. Han var en föregångare för flera innovationer inom vinodling i Champagne, bland annat med att använda helikopter vid skadedjursbekämpning, laserstyrda planteringsmaskiner och han utvecklade en metod för att få unga, ympade plantor att växa snabbare i början. Han var även en av pionjärerna i etableringen av vinodling i Indien på 80-talet.

Georges Vesselle fick fem barn. Två av dem, Eric och Bruno, blev delägare i pappans verksamhet år 1993. Eric ansvarar för vinodlingen och vinframställningen, medan Bruno sköter det affärsmässiga. Idag äger Vesselle 17 hektar i byn, på bästa lägen (Grand Cru). Odlingarna består av i allt 21 olika odlingslotter, alla ligger på de sydliga sluttningarna runt byn med optimal solexponering. Idag består 90 % av odlingarna av pinot noir, och druvorna används både till champagne och till stilla rött vin. Sedan har de 10 % chardonnay som planterades år 1952. Pinot noir bidrar till frukt, finess, struktur, längd och kraft. Chardonnay bidrar till vinets friskhet och elegans.

Champagne Georges Vesselle har byggt en vinkällare 16 meter ner i marken. Där är temperaturen jämn året om, ungefär 10 °C. Där ligger det många vintage champagner som Vesselle lanserar allt eftersom de anser att vinet är perfekt moget, minst i tio år. Vesselle använder ståltankar vid jäsning för att i största möjliga grad bevara fruktigheten i vinet.

Årlig produktion: 220 000 flaskor.

 

 

 

 

 

Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Inbjudan vin&mat 21/11 och 22/11: vertikalprovning Les Cailloux och oxfilé. Fullt.

Läs mer

Extrainsatt provning 8:e november med baroloviner. Fullt.

Läs mer

Inbjudan provning 7:e november: 2 x Veglio. Fullt.

Läs mer

Visste du att?

druvan mestadels består av vatten, men det finns många andra viktiga beståndsdelar i druvan också.

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.