Dry River – Martinborough, Nya Zeeland

Dry River etablerades år 1979 av Neil och Dawn MaCallum. De var en av fem pionjärer som etablerade sig i området efter att Dr. Derek Milne publicerade en rapport som visade att Martinborough hade ungefär samma jordmån och klimatförhållanden som Bourgogne. Martinborough ligger i sydost på Nya Zeelands Norrö. Enligt studien skulle området vara mycket lämpligt för så kallade kallklimatsdruvor, som till exempel pinot noir och riesling. Martinborough har alltså ett kallt klimat, som ger en lång och fördelaktig mognadsperiod. Den sandiga jorden ger mycket bra dränering, vilket också är gynnsamt för druvorna. Och den långa, torra hösten gör att druvorna hinner mogna. Dry River är noggranna med att plocka druvorna när de nått den fenoliska mognaden. År 1991 döptes området med de mest gynnsamma förhållanden till ”The Martinborough Terraces Appellation”.

Dry Rivers vision var redan från början att göra individualistiska viner för lagring som skulle spegla terroiren och årgången. Neil MaCallum blev relativt snabbt erkänd som en utmärkt vinmakare, inte enbart som en av de främsta i Nya Zeeland – han räknades även bland världens toppvinmakare av aromatiska viner. MaCallum var i första hand inspirerad av aromatiska viner från Alsace och Tyskland, och planterade gewürztraminer, sauvignon blanc, riesling, viognier och pinot noir.

Att prata om ”terroir” kan ibland kännas uttjatat, men det är intressant att höra vad McCallum har sagt till Tom Cannavan: ””Terroir is also cultural,” says Neil, warming to his theme. ”Ideally we’d be tasting these wines in Martinborough where you would have a sense of place. The culture is different – we grow up learning about smells and flavours, which are quite different in New Zealand from those in France or the UK.” To illustrate this, he tells me that he finds it difficult to smell Brettanomyces in a wine. Brettanomyces is a rogue yeast, with a character often described as smelling like elastoplast (band-aids). ”Brett has a Cresol character that people from industrialised countries can detect, but I cannot,” explains Neil.”

Vingården blev såld år 2002. Nu har vingården genomgått en nödvändig upprustning, och idag producerar Dry River ungefär 36 000 flaskor per år. De äger ungefär 11 hektar mark, och sköter odlingen helt själva. Odlingarna är uppdelade i tre vingårdar: Dry River, Crainghall och Lovat, och alla vingårderna ligger i Martinborough Terrace. De är inte ekologiskt certifierade, men arbetar enligt biodynamiska metoder. De använder till exempel inga bekämpningsmedel mot insekt eller svamp, och gör sin egen kompost för gödning.

 

 

Några kända vinjournalister skriver om Dry River:

Tom Cannavan på Wine-pages.com skriver:
”This is an extremely high quality area by and large, and seems equally suited to aromatic white varieties. The Dry River estate of Dr Neil McCallum has achieved something of a cult status for its Pinot Gris, Gewürztraminer and Rieslings, both dry and botrytised. Though quite expensive, I’ve rarely been disappointed …”

Lisa Perotti-Brown MW hos Robert Parker:
”New Zealand has so much potential for producing extraordinary Chardonnay and there’s not enough of it. Throughout the length of the country – from Kumeu down to Bannockburn – there are exquisite wines being made. For Chardonnay consumers looking for that top-notch cool-climate Chardy fix, some must-try wines are: Kumeu River, Millton, Ata Rangi, Sacred Hill Riflema’s, Dog Point, Neudorf  Moutere, Felton Road, Greywacke, Bell Hill, Pyramid Valley, Terravin, Escarpment Kupe, Seresin, Dry River and Fromm.”

  • Dry River Craighall Vineyard Riesling 2011, Martinborough »

    Dry River Craighall Vineyard Riesling Art.nr: 7039601, Nya Zeeland

    Craighall Vineyard Riesling är ett av Dry Rivers prestigeviner som är gjord för lagring. Man känner den typiska blommigheten från rieslingsdruvan, samt mineral/petroleum, limeskal, gröna äpplen och vit persika. Vinet är koncentrerat och uttrycksfullt, medelfylligt och har en lång eftersmak. I dagsläget är vinet något knutet, och vinner på lagring.
    Jancis Robinson: 17,5 p. DVPE: 91 poäng (+) Mer än prisvärt.
    Levereras i Stockholmsområdet.

    399 kr

  • Dry River Syrah Lovat Vineyards 2008, Martinborough »

    Dry River Syrah Lovat Vineyards Art.nr: 7825001, Nya Zeeland

    Utvecklad, komplex doft med toner av mogna mörka bär som björnbär, bigarråer, plommon och hint av svarta vinbär, viss jordighet, mineral, viol och en attraktiv kryddighet. Vinet har en fin utvecklad ton. Tanninerna är fint avrundade och integrerade i vinet, och är i en fin balans med frukten. Syran bidrar till den fräscha smaken och långa, smakrika eftersmaken.
    DVPE: 93 poäng (++) Fynd! Levereras i Stockholmsområdet.

    449 kr

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Tre nya årgångar av viner från Philipp Kuhn i Pfalz

Läs mer

Visste du att?

druvan mestadels består av vatten, men det finns många andra viktiga beståndsdelar i druvan också.

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.