Louis Picamelot – Crémant de Bourgogne, Frankrike

Bourgogne – en kärlekshistoria i generationer

Bourgogne, i östra Frankrike norr om Lyon, förtjänar liksom Bordeaux att kallas vinets vagga i Frankrike. En vagga brukar plockas fram när kärleken har blommat ut helt, och just kärlek är kanske det bästa ordet för att beskriva vinodlarna i Bourgogne och deras syn på vinet. Det är inte helt ovanligt att vingårdarna gått i arv generation efter generation, där nästa vingårdsherre eller dam plockats ur vaggan.

Bourgogne har en bakgrund som den rikaste av de gamla hertigdömena i Frankrike. Trots det är miljön här väldigt lantlig. Kanske beror det på fokuseringen och kärleken till vinet, snarare än till prakten.

Och finns det hjärterum så finns det stjärterum, plats för många alltså. Det var Napoleon som på sin tid valde att stycka upp de rikas stora åkerytor (vingårdar) och ge dem till fattiga bönder. Det och arvslagen förklarar varför det finns så många vinodlare, ofta med väldigt små odlingsytor bakom en och samma vingård. Vinodlarna kan antingen sälja druvorna till vinproducenter eller köpa in druvor själva om den egna vinodlingen inte räcker till. Det gör att det finns ett antal stora vinproducenter i Bourgogne som inte odlar sina egna druvor.

Det här innebär att när du ska välja ett bra vin från Bourgogne är det lättare att lyckas om du väljer från några (favorit)producenter istället för att välja ett vin som kommer från en vingård som klassas som grand cru (den högsta klassificeringen).

Sök kärleken och bli förälskad i våra viner från Bourgogne. Vi har valt några sorter som vårdats kärleksfullt i flera generationer.

 

Maison Louis Picamelot

År 1926 startade Louis Picamelot tillverkning av mousserande vin – ”Bourgogne Mousseux” – i trakten av Rully, som en av pionjärerna. Rully som ligger i norra delarna av distriktet Côte Chalonnaise, är än idag mest känt för sitt vita stilla vin. Men vi tycker Crémant de Bourgogne, som fick sin egen appellation år 1976, förtjänar större uppmärksamhet.

 

 

 

 

Louis Picamelot fick två döttrar som gifte sig med män som gick in i vinodlingen. Den ene, Jean-Baptiste Chautard, tog så småningom över vintillverkningen som generation två. Den som idag bär ansvaret sedan år 1987 är Philippe Chautard som tillhör den tredje generationen.

Kärleken till vinet inom familjen borgar för speciell vård av egendomen. År 2000 köptes ett stenbrott in som byggdes om till ett modernt vineri för tillverkning och lagring av vinerna. Några år senare utvidgades odlingsytorna genom köp av mark i såväl det egna distriktet Côte Challonaise som i granndistriktet Côte de Beaune.

 

 

 

År 2011 var gården till hälften självförsörjande på druvor, medan den andra hälften utgörs av noga utvalda druvor från hela Bourgogneregionen. De vanligaste druvorna är chardonnay och pinot noir före den något mer ovanliga aligote. Här kanske hemligheten bakom en riktig kärleksbrygd ligger?

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Visste du att?

det finns förkortningar på champagneetiketterna som visar vem som gör vinet?

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.