Mauro Veglio – La Morra, Piemonte, Italien

Daniela och Mauro Veglio

Mauro Veglios familj har odlat druvor i flera generationer, men precis som många andra familjer i regionen, sålde de druvorna till handlare och co-operativ som var mest fokuserade på kvantitet istället for kvalitet.

Mauro blev inspirerad av sin granne och vän Elio Altare, som framgångsrikt frångick gamla traditionella framställningsmetoder och skapade underbara viner. År 1992 beslutade Mauro att följa Elios fotspår och göra egna viner. Först började han i vingården och drog ner skördeuttaget drastiskt. Sedan byggde han en egen källare och började framställa vin där.

Vinodling och vinframställning

När Mauro skapade sina viner valde han en kortare urlakningstid än det som var vanligt i området, och urlakningen genomfördes i temperaturreglerande tankar. Sedan valde han att lagra vinet i små ekfat istället för de traditionella stora faten.

Vingårdarna består av ungefär 14 hektar i La Morra och Monforte d’Alba, och produktionen är 80 0000 flaskor, varav hälften är Barolo DOGC. Vingårdens storlek är precis lagom för Mauro så att han kan ha kontroll på hela processen, från vinodling till vinframställningen.

Mauro har en stark tro på att odla och framställa vin med så naturliga medel som möjligt. Han vill inte manipulera naturen, och använder därför inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inte heller använder han någon form av tillsatser i vinframställningen. På så sätt blir vinerna ett uttryck för terroiren som druvorna har växt i, samt väderförhållanden som råder de olika åren.

Mauro Veglio har fyra olika barolo crus (växtplatser): Arborina, Rocche dell’Annunziata och Gattera (som ligger i La Morra), samt Castelletto (som ligger i Monforte d’Alba).

 • Mauro Veglio L’Insieme Langhe Rosso 2011, Piemonte »

  Mauro Veglio L'Insieme Art.nr: 7801701, Italien

  L’insieme (betyder ”tillsammans”) är ett samarbetsprojekt mellan åtta producenter. De skänker 5,16 EUR för varje såld flaska till olika utvecklingsprojekt.

  Vinet har en häftig blandning av olika aromer: både röda och mörka bär, örter, viol och fat. Det är harmoniskt, koncentrerat, fylligt och har stadiga tanniner. Barberadruvorna mjukar upp avslutet och ger en fruktig eftersmak.
  DVPE: 91 poäng +/mer än prisvärt

  349 kr

 • Mauro Veglio Barolo Gattera 2011, Piemonte »

  78018 Mauro Veglio Barolo Gattera 2011 Art.nr: 7801801, Italien

  Gattera är ett underbart gott, typiskt barolo-vin med friska toner av körsbär, blommor, läder, kryddor, mineral och fat. Trots den unga åldern är den klar att drickas redan idag, men lufta det innan du ska dricka så får du uppleva komplexiteten i vinet. Ett medelfylligt vin med stadiga, men mogna tanniner. Mycket fin balans, imponerande bra med tanke på vinets unga ålder.
  DVPE: 92 poäng (++) Fynd!
  21 flaskor kvar!

  399 kr

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Toppbetyg på Les Cailloux Châteuneuf-du-Pape 2015!

Läs mer

Visste du att?

det finns förkortningar på champagneetiketterna som visar vem som gör vinet?

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.