Rizzi – Barbaresco, Piemonte, Italien

Rizzi

Familjen Dellapiana har bott på den vackra gården i Treiso (se bilden ovan) sedan 1700-talet. Men det var först år 1974 som vinfirman Rizzi etablerades. Ernesto Dellapiana hade jobbat i stan i många år, men beslutade att återgå till sina rötter och det fysiska arbetet i vingården. Sakta men säkert har han byggt upp firman, fokuserat på kvalitet och köpt mer mark, och idag äger Rizzi 35 hektar. Förutom Ernesto och hans fru, jobbar även deras två barn i firman: dottern Jole och sonen Enrico som är utbildad oenolog och numera firmans vinmakare. Enrico pratar bra engelska, och de tar gärna emot besök, men boka före. De har även Bed&Breakfast om det lockar att bo på en vingård.

Familjen Dellapiana, Rizzi

Familjen Dellapiana

Rizzi har en spännande portfölj med många olika viner, både vita, mousserande och röda. De gör fyra vingårdsbetecknade viner, ”cru”-viner: Barbaresco Rizzi, Barbaresco Nervo, Barbaresco Pajoré och Barbaresco Boito Riserva

Vingården Rizzi (cru) ligger i Treiso och består av 40 hektar. Vinproducenten Rizzi, äger 17 av dessa hektar och ligger helt omgiven av vingården.

Vingården Nervo (cru) ligger också i Treiso. Rizzis del av Nervo ligger i rakt sydläge, mellan 310 och 370 meter över havet. Vingården är mycket brant, och den magra jordmånen är rik på kalkhaltig sandblandad märgel.

Vingården Pajoré (cru) ligger lite mer norrut, nära Tre Stelle. Rizzi äger 3 hektar av vingården som ligger 230-300 meter över havet och har mycket gynnsamt mikroklimat.

Grundaren Ernesto och barnbarnet Jacopo, Rizzi

Grundaren Ernesto och barnbarnet Jacopo.

Vingården Boito ligger inne i Rizzi Cru, på toppen av en kulle, 280-310 meter över havet. Boito ligger mot syd-sydväst och jordmånen består av kalkrik märgel som går långt ner i marken.

BraVin introducerar Rizzi på den svenska marknaden med två av deras vingårdsbetecknade viner: Barbaresco Pajoré och Barbaresco Boito Riserva.

Rizzi använder endast druvor som de odlat själv i sina viner. De odlar enligt ekologiska principer och använder inga bekämpningsmedel. Skörden sker manuellt.

De hade precis renoverat och byggt ut vinkällaren när vi besökte dem i oktober 2015. Det är riktigt välskött, rent och snyggt. Rizzi använder ståltankar, cementtankar och stora slovenska botti i vinframställningen.

Den totala produktionen är 70 000 flaskor per år.

  • Rizzi Barbaresco Pajorè 2011, Piemonte »

    Rizzi Barbaresco Pajorè 2011 Art.nr: 7413501, Italien

    Det här är ett fylligt och komplext Barbaresco-vin med toner av röda bär som hallon, jordgubbe och smultron, plommon, kryddor, mineral, blommor (viol och rosor), ceder och integrerade fattoner. Vinet har en bra tanninstruktur och tanninerna är fint inbäddade i vinets frukt. Den långa eftersmaken avslutas med toner av röda bär, kryddor och lakrits.

    Wine Enthusiast: 95 poäng!

    399 kr

  • Rizzi Barbaresco Boito Riserva 2010, Piemonte »

    Rizzi Barbaresco Boito Riserva Art.nr: 7456001, Italien

    Ett komplext och smakrikt vin med toner av mogna röda bär, viol, kryddor, mynta, rosor, mineral, läder och ceder. Vinet har en mycket bra balans mellan frukt, syra och tanniner, och en rik tanninstruktur. Eftersmaken är lång, torr och smakrik med vissa jordiga inslag. Vinet känns klassiskt, och tillhör den mer robusta stilen.

    Jancis Robinson: 17,5 poäng
    DVPE Issue 248: 94 poäng – Fynd!

    449 kr

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Tre nya årgångar av viner från Philipp Kuhn i Pfalz

Läs mer

Visste du att?

det finns förkortningar på champagneetiketterna som visar vem som gör vinet?

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.