Vallegre – Douro, Portugal

Res till Duorodalen med smaksinnet

Det finns ett uttryck som säger ”du är vad du äter”. Om det stämmer skulle nog många önska att ”de är vad de ser” efter att ha sett Dourodalen. Vackrare och mer rofylld plats än den bördiga dalen i nordvästra Portugal kring Duorofloden torde knappast finnas. Och människorna som bor och arbetar här tycks faktiskt ha blivit en del av landskapet. De är lugna, mycket vänliga och utstrålar en särpräglad karaktär som direkt kan tänkas vara hämtad från omgivningen.

Det är härifrån vi hämtar några av de viner som vi hoppas att du ska bekanta dig med och dessutom kunna känna lite av de speciella trakterna. I vinet finns ju delar av de vackra sluttningarna i Duorodalen genom druvorna som växer här. Om du vill resa till Duorodalen någon gång, så varför inte börja resan redan nu genom vinet. Att resa med smaksinnet är nog så viktigt som att läsa broschyrer och lyssna på ljudreklam.

 

Vallegre

Vallegre är en av Dourodalens bästa vintillverkare av både rödvin och portvin. Där produceras vin på tre vingårdar – Quintas.

Vallegres mest anrika vingård heter Quinta Vista Algre och ligger nära staden Pinhão i distriktet Cima Corgo. Här har vindruvor odlats sedan 1800-talet och de äldsta vinstockarna är över 80 år gamla. På vingårdens 55 hektar (knappt 55 fotbollsplaner) finns områdets traditionella druvor – touriga nacional, touriga franca, tinta roriz (som heter tempranillo i Spanien), barocca, sausão och tinta de dão. Vingården ligger i bästa läge – mot söder för maximal solexponering och på 250 meters höjd, vilket ger bästa temperatur också med tanke på närheten till floden Douro. Dessa förutsättningar har Vallegre verkligen tagit till vara.

 

Vingård nummer två, Quinta de Valle Longo, ligger mellan floderna Tedo och Douro i samma distrikt, Cima Corgo. Vingården är på 10 hektar och här odlas touriga nacional, touriga franca och tinta roriz. På Quinta da Lameira – den tredje vingården – odlas gröna druvsorter på 10 hektar. Quinta da Lameira ligger längre västerut i distriktet Baixo Corgo.

 

Hela Douroregionen är traditionellt mest känd som ett mycket bra portvinsområde. Distriktet Cima Corgo, där två av Vallegres Quintas ligger, har högsta klassificering när det gäller produktion av portvin. Vallgre har fått många utmärkelser både för sina portviner, men också för sina rödviner. Det är därför vi valt att ta hem Vallegres två röda flaggskeppsvin – Vallegre och Quinta de Valle Longo.

Välkomna att början resan med smaksinnet i förarsätet.

 

 • Vallegre Reserva Especial 2009, Douro »

  Vallegre Reserva Especial Art.nr: 7483201, Portugal

  Ett härligt fruktigt och elegant vin. Gamla vinstockar ger ett koncentrerat och komplext vin, och druvorna ger den lockande sötfruktiga smaken med både röda och mörka bär som är typiskt för Dourovinerna.
  Livets Goda: 90 LGP

  241 kr
  Säljs i trälåda om 6 flaskor.

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Tre nya årgångar av viner från Philipp Kuhn i Pfalz

Läs mer

Visste du att?

druvan mestadels består av vatten, men det finns många andra viktiga beståndsdelar i druvan också.

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.