Alessandro Veglio Barbera d’Alba 2013, Piemonte. Slutsålt.

Artikelnr: 7643201
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Alba, Piemonte
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 14,0 %
Druvor: 100 % barbera
Syra: 5,92 g/l
Restsocker: 0,3 g/l

Färg:

Klar röd, medelintensiv färg.

Doft:

Ung, fruktig och elegant med toner av röda bär, röda plommon, björnbär, örter, mineral samt en mycket svag ekfatsdoft. Lufta gärna vinet ett tag innan du ska dricka det så får du bättre fram komplexiteten i vinet.

Smak:

Jämfört med tidigare årgångar av Barbera d'Alba från Alessandro Veglio, är årgång 2013 den mest eleganta och finstämda årgången vi har tagit hem. Förutom att den är lättare, har den dessutom mer diskreta ekfatstoner. Vinet är medelfylligt med hög syra. Du känner en härlig smak av mogna röda bär som vildhallon och röda körsbär, röda plommon samt viol och örter. Mineraliteten kommer fram i mitten och stannar kvar till avslutet. De finkorniga tanninerna bidrar till vinets goda struktur och ett gott torrt avslut. Den goda eftersmaken av röda bär och viol håller i länge.

Odling och framställning:

Druvorna kommer från vingårdarna Annunziata och Gattera i La Morra. Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 25 år.

Vinet har jäst i 6-7 dagar, och sedan genomgått malolaktisk jäsning - allt i ståltankar. Efter stabilisering har vinet legat 5-6 månader i begagnade barrique. Dessa ekfat har använts 3-4 gånger tidigare. Den här lagringen görs således inte för att uppnå en fatkaraktär i vinet (faten är för gamla för det), däremot vill Alessandro uppnå effekten av den mikro-oxidering som sker i faten. Vinet buteljeras drygt ett år efter skörden.

Total produktion: 8 500 flaskor per år.

Kombinera med mat:

Den är lättare i stilen och kan gärna njutas utan mat.
Men vi föredrar nog att äta en bit till. Vinet är helt torrt, så undvik alltför söta ingredienser till. Vi vill rekommendera revbensspjäll, stekta eller grillade kryddiga kvalitetskorvar av nöt eller lamm och entrecôte. Goda tillbehör som passar med vinet fyllighet och höga syra: klyftpotatis med örter och färskriven parmesan ovanpå, fransk potatissallad, grillad halloumni och aubergine, eller en couscoussallad med tomater, fetaost och kalamataoliver.  

189 kr

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.