Alessandro Veglio Barolo 2012, Piemonte. Slutsålt.

Artikelnr: 7801501
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: La Morra, Piemonte
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,7 g/l
Restsocker: 0,2 g/l

Vinjournalisters omdöme av Alessandro Veglio Barolo 2012 från La Morra, Piemonte i Italien. 

Janisrobinson.com: 17/20 poäng. ”La Morra. Deep ruby with orange tinges. Youthful, tight nose and concentrated cherry palate. Elegant and with finely chiselled tannins. Can be approached now, but will improve.”

Här är några omdömen från årgång 2010 som var förra årgången vi erbjöd:

Wine Spectator: 92 p.

Allt om Vin 3 2015: **** (fyra stjärnor av fem = ”Ett strålande vin av hög kvalitet”).

DVPE Nr 8 2015 Issue 228: 93 (++)  = mycket stark rekommendation, ett stort vin. 

Alessandro Veglio Barolo 2010 var det enda vinet från La Morra i Piemonte som fick utmärkelsen ”Slow Wine” år 2015. Det är vi självklart oerhört stolta över! Klicka här så kan du läsa mer om Slow Wine.

Färg:

Medelintensiv röd färg.

Doft:

Det här är nog den mest eleganta årgången av Alessandro Veglios Barolo som vi har smakat. Det är fortfarande mycket ungt, men har redan fått ursprungstypiska toner. Doften är stor, och vi hittar inbjudande toner av viol och röda rosor, lakrits, mogen men inte torkad frukt, färska fikon, röda plommon, röda bär (hallon, körsbär, tranbär och röda vinbär), tjära och kryddor.

Smak:

Vinet har en fräsch syra som lyfter de fruktiga smakerna av körsbär, röda vinbär, röda plommon, tranbär och hallon. Vinet är ungt, och de modiga och tydliga tanninerna bidrar till vinets fina struktur. Förutom de röda bären, hittar man blommiga toner som viol och anis, läder samt kryddor. Vinet är medelfylligt, och vi gillar den långa fruktiga eftersmaken. Vinet är gott idag, men kommer att utvecklas mycket positivt i många år framöver. Ska du dricka det i dag, rekommenderar vi att du dekanterar vinet i god tid, gärna redan på morgonen så att vinet hinner öppna sig och smaka bättre.

Odling och framställning:

Druvorna kommer från två vingårdar i La Morra: ungefär 50 % från Gattera och resten från Annunziata nära huset där han bor. Vinrankorna i Gattera är mellan 50 och 60 år gamla, bortsett från en liten andel nyplanteringar som har ingått i vinet sedan årgång 2008. I Annuziata är vinrankorna i snitt 55 år gamla.

Barolo DOCG jäser i ståltank i 10-12 dagar. Efter jäsningen sker en naturlig sedimentering och sedan dras vinet om till ekfat. 20 % av faten är nya och resten har använts 1-2 gånger tidigare. Alessandro har börjat byta ut barrique (225 liter) till tonneaux (500 liter) för att få mindre fatpåverkan på vinet.
Alessandro tillämpar battônage (man rör om i jästfällningen) två gånger i veckan under 1-1,5 månad. Sedan dras vinet om igen och lagras i ekfat i 24 månader. I november två år efter skörden, blandas vin från olika fat som sedan får ligga i ståltank. 2-3 gånger sker den här blandningen i ståltankar. Till sist buteljeras vinet och får ligga i 6-8 månader innan det lanseras.
Genomsnittlig produktion är 8 500 flaskor per år.

Kombinera med mat:

Det här är ett vin som man gärna tar fram när man ska äta en god middag med krämiga ingredienser som dämpar strävheten i vinet. Ett naturligt tillbehör är svamprisotto, och den medelfylliga smaken i vinet gör att det passar bra både till kalv, rådjur och älg.

349 kr

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.