Alessandro Veglio Barolo Gattera 2010, Piemonte

78016 Alessandro Veglio Barolo Gattera
Artikelnr: 7801601
Producent: Alessandro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: La Morra, Piemonte
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 6,16 g/l
Restsocker: < 2,0 g/l

Vinjournalisters omdöme av Alessandro Veglio Barolo Gattera DOCG 2010:

Allt om Vin, #3 2015: 4,5 stjärnor av fem = ”Ett strålande vin av mycket hög kvalitet.” ”Ungdomlig, sluten doft med tät, röd frukt. Mycket ung, tät, koncentrerad smak i elegant, välstrukturerad, mycket lovande stil.”

DVPE Nr 8 2015 Issue 228: 94 (++)  = enastående vin. Fynd! ”Komplex bouquet med röd frukt, röda bär, te, kaffe, torkade örter och mineraler. Smaken är torr, frisk och fruktig med solmogen, ung frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, granatäpple, te, violer, blommor, mandariner, mineraler och fat. Ett ungt, friskt vin med solmogen, elegant frukt, bra syra och struktur för minst tjugo års lagring. Drick 15‐30.”

Wine Spectator, Issue Apr 30, 2015: 92/100 poäng: ”The oak melds beautifully with black cherry, licorice, tar and leather flavors in this rich style. Elegant and intense, with beefy tannins to match. The fresh finish lingers with sandalwood and incense accents. Best from 2017 through 2030.”

Alessandro Veglio Barolo Gattera DOCG 2010 är ett ungt vin. För att höja komplexiteten och få ett mjukare vin bör du dekantera vinet – gärna en dag innan du ska drickas det.

Färg:

Koncentrerad röd färg med en liten kant som drar åt tegelstenshållet.

Doft:

Doften är stor och typisk för ett Barolovin. Du hittar tjära, blommor, röda körsbär, bigarråer, mullbär, en svag örtighet och kryddighet, samt en härlig fin ekfatston som kompletterar doften utan att dominera.

Smak:

Gattera har en koncentrerad och komplex smak. Det har mycket tanniner, men samtidigt en mycket koncentrerad fruktsmak som är med från början helt till avslutet. Den här fruktigheten gör att tanninerna inte blir för dominerande. Du hittar mogna bärtoner av bigarråer, plommon, och körsbär, samt viol och lakrits, kryddor, vanilj och andra toner från ekfaten. Ett fräscht och stramt vin med en lång, fruktig eftersmak. Vinet är fortfarande ungt, så om du ska dricka det idag, öppna gärna flaska en dag innan du ska dricka det. Då blir det mjukare och mycket mer komplext.

Odling och framställning:

Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar i Gattera och är över 65 år gamla. Oftast skördas druvorna på kvällen och förvaras utomhus över natten, innan de krossas och pressas. Först dagen efter pressas druvorna, sedan kallmacererar de i 8-9 grader i 36 timmar. Jäsningen påbörjas sedan saktare än vanligt, och det här gör det möjligt att vinet kan jäsa under en längre period (18-21 dagar), utan att behöva pumpa över musten så ofta, för att uppnå mycket macerering. Det här är en "snällare" framställningsmetod som Alessandro tillämpar i syfte att få mindre aggressiva tanniner.
Efter alkoholjäsningen och efter 7-10 dagar med naturlig sedimentering, dras vinet om i barrique (40 % nya och resten i barrique och större ekfat som har använts en gång tidigare) där vinet genomgår den malolaktiska jäsningen. Här rör han om i vinet två gånger i veckan under en period på 1-1,5 månad. Därefter dras vinet om igen och lagras i 24 månader. Ibland dras det om ytterligare en gång under lagringsperioden. På slutet av lagringstiden, i november två år efter skörden, blandar han vin från de olika faten och låter vinet ligga i ståltankar fram till nästa sommar. Efter att ha gjort om detta 2-3 gånger buteljeras vinet och ligger i flaskan i ytterligare 6-8 månader innan det är klart att säljas.

Genomsnittlig årlig produktion är 2 500 flaskor.

Kombinera med mat:

Det här viner "behöver" mat. VI har provat till hjortstek som har stek i ugnen i många timmar, svamprisotto och en god rödvinsås. Mycket gott.

449 kr

Alessandro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien

Alexander Veglio (född 1982) tillhör den nya generationens vinmakare i Piemonte. Hans familj har producerat vindruvor i generationer, men de sålde alla druvorna till närliggande producenter och har inte gjort egna viner. Alessandro visade tidigt intresse för vinodling och vinframställning, och bestämde sig för att utbilda sig till oenolog i högskolan i Alba i Piemonte. Utbildningen tog sex år, och han var klar år 2002, och strax efter fick han praktisera hos en producent i området.

År 2005 började han göra sina första egna viner, och två år senare bestämde han sig för att ägna sig åt egen vinproduktion på heltid. Numera använder han alla druvorna från den egna vingården, ca 3 hektar, och dessutom arrenderar han 1,5 hektar. Hälften av produktionen är Barolo-viner. Totalt ligger produktionen på ungefär 25 000 flaskor per år, och det är precis vad han känner han har kapacitet till eftersom han är ensam. Alessandro är syskonbarn till Mauro Veglio, och får visserligen tips och goda råd, men han jobbar ensam i vinkällaren.

Alessandro strävar efter att vinet ska spegla vingårdsläget och området druvorna kommer från. Han använder både 255 l och 500 l ekfat för lagring, men han är noggrann med att fatkaraktären inte får ta överhand och på bekostnad av frukten. Hans filosofi är att skapa viner som är tillgängliga redan när vinerna släpps ut på marknaden utan att behöva lång lagring, dessutom ska de inte vara ”över-ekade”.

Alessandro producerar fem viner: Dolcetto, Barbera, Langhe Nebbiolo, Barolo och Barolo Gattera.

 

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.