André Brunel Cuvée Centenaire Châteauneuf-du-Pape 2010

Artikelnr: 7485901
Producent: André Brunel - Rhône, Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Châteauneuf-du-Pape, Rhône
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 85 % grenache och 15 % mourvèdre.

Vinjournalisters omdöme av André Brunel Cuvée Centenaire Châteauneuf-du-Pape, södra Rhône i Frankrike.

DVPE 2014-04 Issue 203: 96 (++). ”Rik, komplex bouquet med mörka bär, nypon, choklad, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med tät, solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av björnbär, violer, cassis, choklad, nypon, vinbärsnickel, blommor, mineraler och fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med komplex frukt, läcker syra och lång, elegant eftersmak. DRICK 14-25.”

Livets Goda, Anders Enquist januari 2014: 95-96 LGP. ”Det här är ingen sött överdoserad, mörkfruktig ”chattebomb”. Frukten är mörkt, balanserat körsbärsmogen men med en ynglings rödbärsfärgade kropp. Här spelar vi i vinets unga år på stram elegans och komplex kraftfullhet. Vinets förtjänster är som en sval primadonna men med underbyggt hett temperament liksom väl intrigerad muskulatur. Avslutet är fyllt med silkigt, mineraliska, fruktbärande tanniner. Elegant och väldigt gott.”

The Wine Cellar Inside, maj 2013: 96 poäng. André Brunel Cuvée Centenaire Châteauneuf-du-Pape 2010: ”Deep ruby in color, with garrigue, wild strawberry jam, kirsch and licorice, the wine is silky, luxurious, refined and ends with layers of sweet, pure, fresh red, spicy berries. This is such a great style of Chateauneuf du Pape.”

Robert Parker: 94 poäng:  ”Les Cailloux’s 2010 Chateauneuf du Pape Cuvee Centenaire, while exceptional in quality, may not be up to the level of the greatest Cuvee Centenaires made to date, the 2007, 2003, 1998, 1990 and 1989. Produced primarily from Grenache planted in 1889 blended with Syrah and aged in barrel, the dense purple-hued 2010 displays lots of creme de cassis, vanilla and wood spice intermixed with licorice and roasted herbs. This medium to full-bodied, opulent, rich effort is impressive, but it is not one of the most prodigious examples of this cuvee made by Andre Brunel. Drink it over the next 10-15 years.”

André Brunel Cuvée Centenaire Châteauneuf-du-Pape 2010 levereras endast till Systembolagsbutiker i Stockholms län.

Vill du läsa mer om André Brunel, kan du gå till Domaine Les Caillouxs hemsida, klicka här.

 

Färg:

Mörk, djup röd färg.

Doft:

Vinet har en inbjudande och komplex doft med toner av bigarråer, mogna körsbär, smultron, plommon, garrique, lakrits och lite kryddighet. Öppna gärna flaskan en halv dag innan du ska prova vinet, så öppnar sig den komplexa doften ännu mera.

Smak:

Cuvée Centenaire är ett fylligt, koncentrerat och smakrikt vin. Förutom garrique-tonerna som är så typiska för området, kan du känna mogna bärtoner av smultron, bigarråer, björnbär och svarta vinbär, vissa blommiga toner samt inslag av vanilj och ekfat. Koncentration och komplexiteten kan förklaras av de gamla grenachestockarna, de äldsta 120 år gamla (i snitt ca 100 år gamla). Vinet är strävt, men tanninera är silkiga och mogna. Kan drickas i dag om du föredrar fruktighet i vinet, men det kan även lagras 10-15 år framöver.

Odling och framställning:

é BrunelÅr 1989 bestämde sig Lucien och André Brunel att skapa ett eget vin, som en hyllning av de äldsta vinstockarna som planterades på deras egendom för exakt hundra år sedan. Vinet skulle passande nog kallas Cuvée Centenaire. Området där planteringen gjordes är kanske den vackraste delen av Brunels egendom, och ligger i Farguerol, precis bakom bostaden där påvarna bodde för länge sen.  Vinstockarna tillhör de äldsta i Châteauneuf-du-Pape, och även om några har bytts ut, är snittåldern på stockarna över hundra år.

Jordmånen består av sandblandad lera, kalksten och de typiska rullstenarna som finns i Châteauneuf-du-Pape. Vingårdens läge ger mycket solexponering, samtidig som den utsätts för den starka Mistralvinen som kommer från norr.

Grenachedruvorna som används i Cuvée Centenaire kommer från de äldsta vinstockerna i Châteauneuf-du-Pape, närmare bestämt i ett område som heter Farguerol. Vinstockarna är upp mot 120 år gamla, men snittåldern är ungefär 100 år gamla. Grenache lagras i 15 till 20 månader, dels i foudres (stora ekfat) och dels i 1-3 år gamla 225-liters ekfat. Mourvedre och syrah lagras i 600-liters ekfat upp till 24 månader. Ca 1/3 av faten är nya, 1/3 har använts en gång och resterande 1/3 har använts två gånger tidigare. Lagringen varar i 16-20 månader, därefter blandas de olika vinerna och vilar i två månader före buteljering. När alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen är klar, låter de vinet vila varefter det sedimenteras naturligt. Efter år 1988 slutade de att filtrera vinet före buteljering.

Cuvée Centenaire görs bara de bästa årgångarna och produktion är ca 6000 flaskor.

Kombinera med mat:

Vinet är fylligt och smakrikt, och passar mycket bra till kraftiga kötträtter med smakrika tillbehör. Även om det finns mycket tanniner i vinet, stör det inte alls om du välja några söta tillbehör som till exempel ugnsrostade grönsaker. Grillad eller stekt oxfilé, hjort och älg passar utmärkt.

1049 kr

André Brunel - Rhône, Frankrike

Rullstenar i Châteauneuf-du-Pape

Rolling Stones och Châteauneuf-du-Pape

Nej, det finns inget samband mellan de urgamla rockarna i Rolling Stones och vindistriktet Châteauneuf-du-Pape (”Påvens nya slott”) i södra Rhônedalen i Frankrike. Däremot nämns ofta de runda stora värmeabsorberande stenar som kallas ”galets roulés” som typiska för området. Men det är inte helt sant, stenarna finns inte överallt i Châteauneuf-du-Pape. Tvärtom är jordarna inom detta relativt lilla vinområde väldigt varierande. Detta tillsammans med att viner från området lagras i fat av olika storlek och med olika träsorter gör att de viner som produceras i Châteauneuf-du-Pape varierar väldigt mycket.

Den mest dominerande druvan är grenache som gör att vinerna går att dricka redan efter ett eller två år. En ytterligare bidragande orsak till variationerna i vinerna från området beror, utöver varierade jordar och olika fatlagring, på i vilken grad som druvan mourvèdre används i vinet. Dessutom påverkas vinstilen av hur mycket vinet har utsatts för luft under vinframställningen, några utsätt för mycket luft och får då en ”oxidativ stil”. Det kan kanske tyckas som ”hela havet stormar” inom distriktet, men i själva verket är det tvärtom. I Châteauneuf-du-Pape grundades Frankrikes berömda kontrollsystem för viner, Appellation Contrôlée (AC) i början av 1920-talet.

De första reglerade vinerna i Frankrike kom alltså härifrån, som sedan 2009 innebär 19 tillåtna druvsorter i vinet. Det ger köttiga och kryddiga rödviner, mer eller mindre tanninrika samt kort- eller långlivade. Châteauneuf-du-Pape är också känt för att ha viner med högsta minimistyrka (12,5 procent alkohol, i praktiken över 14 procent). 95 procent av vinerna från Châteauneuf-du-Pape är röda. Stor efterfrågan på medelhavsviner har bidragit till att många aktörer har etablerat sig i området.

 

André Brunel

I ett dokument från år 1735, kan man läsa att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne, men försäljningen kunde inte försörja familjen så han jobbade även med annat för att klara sig. När Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, byggde han en egen vinkällare som är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare.

Janine och André Brunel

Luciens son André övertog verksamheten år 1972, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Nu består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault. Före varje omplantering låter André numera marken vila i sju år. Då hinner jorden återställas så naturligt som möjligt, endast kompost tillsätts – inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen.

Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla.

Idag äger André Brunel totalt 50 hektar, och vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. De har 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape i den norra delen av appellationen som kallas Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. André Brunel är en typisk ledare med mycket entusiasm och charm, och är engagerad även utanför den egna verksamheten. Bland annat har han en framträdande position i ett av de två syndikaten som rör just appellationen, och dessutom i en odlargrupp som kallas Les Reflets.

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.