André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012

Artikelnr: 7912101
Producent: André Brunel - Rhône, Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Châteauneuf-du-Pape
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 15,0 %
Druvor: 70 % grenache, 17 % mourvèdre, 10 % syrah och 3 % övriga

André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape finns idag i ungefär 70 Systembolagsbutiker. Klicka här så får du se vilken butik som ligger närmast dig. Det går också bra att beställa vinet här på hemsidan Klicka bara på ”Lägg i varukorg” längst ner på sidan.

 

Vinjournalisters omdöme av kvalitetsvinet från André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012.

Tidningen Munskänken, nr 8/2014: 17 poäng – FYND! Det tillhör ovanligheten att få fynd-stämpel för ett rött vin i den här prisklassen. Tidningen klassar vinet som typiskt for distriktet.

Så här skriver Munskänken om André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2012: ”Fruktig, ännu ung doft med bra djup och inslag av plommon, hallon, mogna röda körsbär, jordgubbar, ek, låder och lätta örttonerer. Rätt fyllig, varm, fruktig och koncentrerad smak med tät textur av mogna tanniner, bra syra, rejäl längd och lång, varm och väl samlad avslutning med röda bär, choklad och tydlig mineralsälta. Chateauneuf med densitet, god nu men kan gott lagras.”

Livets Goda, 3/12 2014: 93 poäng. ”Kraftfull Châteauneuf elegans från André Brunel”, skriver Livets Goda i rubriken. ”Vi har sedan tidigare provat 2010 och 2011 men 2012 tar ett kliv uppåt i poängskalan. Doften är fruktigt juicy med en stor och komplex koncentration. Mogna röda bär med hallon och jordgubbar hintas tillsammans med örter, sälta och fat. Smaken fortsätter i samma stil på ett rent, kraftfullt och elegant koncentrerat vis. Fatkrydda och örter lieras med mineralitet bakom de röda, mogna bären, plommon, lakrits och svarta vinbär. Efterspelet är långt och balanserat, precis som vinet i övrigt. En juicy, god och balanserad ”chatte” helt enkelt som kan ligga till sig om man nu så vill, men som vanligt föredrar vi oftast att inta vinet idag eftersom det är så gott. En rejäl dekantering krävs dock och servera gärna vinet svalt. I vårt fall fick flaskan stå öppen i kylskåpet i sju timmar, men den kunde stått någon timme till.”

Vill du läsa mer om André Brunel, kan du gå till Domaine Les Caillouxs hemsida, klicka här.

 

Färg:

En klar röd färg med hint av purpur i den tunna kanten. Medelintensivt.

Doft:

Stor doft med uttalade toner av mogen röd frukt (hallon och röda körsbär), björnbär, sötlakrits, mineral, garrigue, svaga animaliska inslag och en hint av ek och vanilj.

Smak:

Fyllig och koncentrerad smak med toner av mogna röda bär, björnbär, läder, vanilj, inslag av jordiga och animaliska toner samt en svag ekfatson som kommer fram i mitten. Det här är ett elegant och komplext vin med många sekundäraromer som kompletterar primäraromerna. Tanninerna är integrerade och eleganta. I den långa, härlig eftersmaken känner du toner av läder, mineral, höst, mogna bär och kaffe. Den höga alkoholhalten lindas bra in av frukten och bidrar till vinets goda balans. Det mycket låga skördeuttaget har resulterat i ett koncentrerat vin som gärna kan lagras några år.

Odling och framställning:

André Brunel jobbar enligt ekologiska principer och använder varken bekämpningsmedel eller kostgödning.

Vinplanterna är 60 år gamla, och skördeuttaget 30 hl/ha.

Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas innan pressning, och det varierar från år till år. År 2012 var det 70 procent av grenache druvorna som avstjälkades före pressning. De övriga druvorna avstjälkades helt då de, enligt honom, ger för mycket bitterhet i vinet. Så snart tanken är full, kyls musten ner och blandas med annan must som har blivit tillsatt en jästsvamp som kallas "rhodaniennes". Jäsningen brukar ta två veckor. Brunel låter musten få aningen luftkontakt innan jäsningen (för att jäsningen ska komma igång snabbare) och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Vinet dras om under en 5-veckors period.

Grenache och mourvedre lagras i emaljerade cement tankar. Syrah lagras i ekfat som har använts en eller två gånger tidigare. Brunel vill göra ett vin som behåller frukten, och som inte har för mycket karaktär från eken och de aromer ekfatslagring tillför i vinet.

Lagringen varar i 16-20 månader, därefter blandas de olika vinerna och vilar i två månader före buteljering. När alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen är klar, låter de vinet vila varefter det sedimenteras naturligt. Efter år 1988 slutade de att filtrera vinet före buteljering.

Alla druvor kommer från egna vingårdar. Årlig produktion är ca 40 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Utmärkt till hjort, rådjur och lamm, men även till oxkött och kalv. Prova kraftiga köttgrytor på oxe eller kalv, eller till en klassisk örtmarinerad lammstek med klyftpotatis. Även anka fungerar utmärkt till det här grenache-dominerade vinet.

299 kr

André Brunel - Rhône, Frankrike

Rullstenar i Châteauneuf-du-Pape

Rolling Stones och Châteauneuf-du-Pape

Nej, det finns inget samband mellan de urgamla rockarna i Rolling Stones och vindistriktet Châteauneuf-du-Pape (”Påvens nya slott”) i södra Rhônedalen i Frankrike. Däremot nämns ofta de runda stora värmeabsorberande stenar som kallas ”galets roulés” som typiska för området. Men det är inte helt sant, stenarna finns inte överallt i Châteauneuf-du-Pape. Tvärtom är jordarna inom detta relativt lilla vinområde väldigt varierande. Detta tillsammans med att viner från området lagras i fat av olika storlek och med olika träsorter gör att de viner som produceras i Châteauneuf-du-Pape varierar väldigt mycket.

Den mest dominerande druvan är grenache som gör att vinerna går att dricka redan efter ett eller två år. En ytterligare bidragande orsak till variationerna i vinerna från området beror, utöver varierade jordar och olika fatlagring, på i vilken grad som druvan mourvèdre används i vinet. Dessutom påverkas vinstilen av hur mycket vinet har utsatts för luft under vinframställningen, några utsätt för mycket luft och får då en ”oxidativ stil”. Det kan kanske tyckas som ”hela havet stormar” inom distriktet, men i själva verket är det tvärtom. I Châteauneuf-du-Pape grundades Frankrikes berömda kontrollsystem för viner, Appellation Contrôlée (AC) i början av 1920-talet.

De första reglerade vinerna i Frankrike kom alltså härifrån, som sedan 2009 innebär 19 tillåtna druvsorter i vinet. Det ger köttiga och kryddiga rödviner, mer eller mindre tanninrika samt kort- eller långlivade. Châteauneuf-du-Pape är också känt för att ha viner med högsta minimistyrka (12,5 procent alkohol, i praktiken över 14 procent). 95 procent av vinerna från Châteauneuf-du-Pape är röda. Stor efterfrågan på medelhavsviner har bidragit till att många aktörer har etablerat sig i området.

 

André Brunel

I ett dokument från år 1735, kan man läsa att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne, men försäljningen kunde inte försörja familjen så han jobbade även med annat för att klara sig. När Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, byggde han en egen vinkällare som är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare.

Janine och André Brunel

Luciens son André övertog verksamheten år 1972, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Nu består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault. Före varje omplantering låter André numera marken vila i sju år. Då hinner jorden återställas så naturligt som möjligt, endast kompost tillsätts – inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen.

Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla.

Idag äger André Brunel totalt 50 hektar, och vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. De har 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape i den norra delen av appellationen som kallas Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. André Brunel är en typisk ledare med mycket entusiasm och charm, och är engagerad även utanför den egna verksamheten. Bland annat har han en framträdande position i ett av de två syndikaten som rör just appellationen, och dessutom i en odlargrupp som kallas Les Reflets.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.