André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2015

79121 Andre Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape
Artikelnr: 7912101
Producent: André Brunel - Rhône, Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Châteauneuf-du-Pape, Rhône
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 65 % grenache, 20 % mourvèdre och 15 % syrah
Syra: 3,72 g/l
Restsocker: 0,8 g/l

Vinjournalisters omdöme av André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2015.

DVPE 2017-19 Issue 288: 94 (***) poäng – Superfynd! ”Rik, aromatisk bouquet med solmogen frukt, söta bär och mineraler. Smaken är ung, fräsch och fruktig med sensuell, solmogen frukt, söta bär, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, hallon, bigarråer, nypon, vit choklad, paranötter, mineraler och fat. Ett runt, rikt och bussigt vin med silkig, solmogen frukt, bra koncentration och lång, aromatisk eftersmak. Drick 17‐30.”

Munskänken nr. 5/2017: 17+ /20 ”Ett högklassigt vin. Vinet är mer än prisvärt”. ”Ännu lite reserverad doft med plommon, röda och mörka bär, viol, örter och diskret fatton. Fyllig, rik, fruktig smak med generös kropp, inlindade syror, rejäl längd med komplexa aromer och lång avslutning med tydlig mineralsälta. Karaktärsfullt vin som kan lagras 10-15 år.”

Anders Melldén, Svenska Dagbladet, har valt vinet som ”Veckans favorit” och skriver: 2Här finns både pepprig varmfrukt och snygg syra syra som ger lagringspotential. Perfekt till höstgrytan, eller som present när någon annan står för maten.”

Färg:

Medelintensiv, mörk röd färg som går helt ut i kanten.

Doft:

Stor komplex doft med toner av röd frukt, garrigue (en blandning av lokala örter), mogna röda bär som körsbär, hallon och vildhallon, färska blåbär, lakrits, och en mycket fin, diskret ekfatston som finns i bakgrunden.

Smak:

Les Cailloux är ett mycket smakrikt vin med inslag av mogna röda bär som ger en god sötmaupplevelse när man provar vinet. Vinet är dock helt torrt. Du känner även toner av mogna färska örter, vanilj, vildhallon, mogen jordgubbe, körsbär, lakrits och en hint av fat. De finkorniga tanninerna ger en bra struktur och djup i vinet. Den friska syran bidrar till att framhäva de fruktiga tonerna som finns med från början till det långa avslutet. Vinet är både koncentrerat och smakrikt. Les Cailloux 2015 har en otrolig bra balans, trots sin unga ålder. Vi kan rekommendera dig att dricka det redan i dag, men du kan även välja att spara det i tio år om du föredrar mer mogna toner i vinet.

Odling och framställning:

André Brunel jobbar enligt ekologiska principer och använder varken bekämpningsmedel eller konstgödning.

Vinplantorna är 60 år gamla, och skördeuttaget 30 hl/ha.

Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Bara delar av stjälkarna på grenachedruvan avstjälkas före pressning. De övriga druvorna avstjälkades helt då de, enligt honom, ger för mycket bitterhet i vinet. Så snart tanken är full, kyls musten ner och blandas med annan must som har tillsatts en jästsvamp som kallas "rhodaniennes". Jäsningen brukar ta två veckor. Brunel låter musten få aningen luftkontakt före jäsningen (för att jäsningen ska komma igång snabbare) och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Vinet dras om under en 5-veckors period.

Grenache och mourvedre lagras i emaljerade cementtankar. Syrah lagras i ekfat som har använts en eller två gånger tidigare. Brunel vill göra ett vin som behåller frukten, och som inte har för mycket karaktär från eken och de aromer som ekfatslagring tillför vinet.

Lagringen varar i 16-20 månader, därefter blandas de olika vinerna och vilar i två månader före buteljering. När alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen är klar, låter de vinet vila varefter det sedimenteras naturligt. Efter år 1988 slutade de att filtrera vinet före buteljering.

Alla druvor kommer från egna vingårdar. Årlig produktion är ca 40 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Det här är ett elegant vin med mycket smak. Det är bra att välja maträtter med nyanserade smaker, undvik alltför många söta ingredienser (annars kan tanninerna bli för framträdande). Vi föredrar magert kött som till exempel rådjursadel och hjortmedaljonger - gärna med en chevrégratäng, men vinet passar även mycket bra till medelstora köttgrytor av nöt, vilt eller lamm.

André Brunel - Rhône, Frankrike

Rullstenar i Châteauneuf-du-Pape

Rolling Stones och Châteauneuf-du-Pape

Nej, det finns inget samband mellan de urgamla rockarna i Rolling Stones och vindistriktet Châteauneuf-du-Pape (”Påvens nya slott”) i södra Rhônedalen i Frankrike. Däremot nämns ofta de runda stora värmeabsorberande stenar som kallas ”galets roulés” som typiska för området. Men det är inte helt sant, stenarna finns inte överallt i Châteauneuf-du-Pape. Tvärtom är jordarna inom detta relativt lilla vinområde väldigt varierande. Detta tillsammans med att viner från området lagras i fat av olika storlek och med olika träsorter gör att de viner som produceras i Châteauneuf-du-Pape varierar väldigt mycket.

Den mest dominerande druvan är grenache som gör att vinerna går att dricka redan efter ett eller två år. En ytterligare bidragande orsak till variationerna i vinerna från området beror, utöver varierade jordar och olika fatlagring, på i vilken grad som druvan mourvèdre används i vinet. Dessutom påverkas vinstilen av hur mycket vinet har utsatts för luft under vinframställningen, några utsätt för mycket luft och får då en ”oxidativ stil”. Det kan kanske tyckas som ”hela havet stormar” inom distriktet, men i själva verket är det tvärtom. I Châteauneuf-du-Pape grundades Frankrikes berömda kontrollsystem för viner, Appellation Contrôlée (AC) i början av 1920-talet.

De första reglerade vinerna i Frankrike kom alltså härifrån, som sedan 2009 innebär 19 tillåtna druvsorter i vinet. Det ger köttiga och kryddiga rödviner, mer eller mindre tanninrika samt kort- eller långlivade. Châteauneuf-du-Pape är också känt för att ha viner med högsta minimistyrka (12,5 procent alkohol, i praktiken över 14 procent). 95 procent av vinerna från Châteauneuf-du-Pape är röda. Stor efterfrågan på medelhavsviner har bidragit till att många aktörer har etablerat sig i området.

 

André Brunel

I ett dokument från år 1735, kan man läsa att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne, men försäljningen kunde inte försörja familjen så han jobbade även med annat för att klara sig. När Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, byggde han en egen vinkällare som är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare.

Janine och André Brunel

Luciens son André övertog verksamheten år 1972, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Nu består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault. Före varje omplantering låter André numera marken vila i sju år. Då hinner jorden återställas så naturligt som möjligt, endast kompost tillsätts – inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen.

Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla.

Idag äger André Brunel totalt 50 hektar, och vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. De har 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape i den norra delen av appellationen som kallas Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. André Brunel är en typisk ledare med mycket entusiasm och charm, och är engagerad även utanför den egna verksamheten. Bland annat har han en framträdande position i ett av de två syndikaten som rör just appellationen, och dessutom i en odlargrupp som kallas Les Reflets.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.