André Brunel Sommelongue 2015, Côtes du Rhône

André Brunel Sommelongue 2014
Artikelnr: 7181001
Producent: André Brunel - Rhône, Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Côtes du Rhône, Södra Rhône
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 14 %
Druvor: 80 % grenache, 10 % syrah, 5 % cinsault och 5 % mourvèdre
Syra: 5,51 g/l
Restsocker: < 0,3 g/l

Färg:

Klar, röd medelintensiv färg med ljusare kant.

Doft:

Ung fruktig doft med inslag av mogna röda bär som körsbär, jordgubbe och hallon, samt toner av björnbär, lakrits och örter som mynta och timjan.

Smak:

Cuvée Sommelongue är ett mycket smakrikt och fruktigt vin med en fräsch fruktsyra. I smaken hittar du de samma aromerna som i doften, med tydliga toner av röda bär och örter. Vinet är relativt tanninrikt (jämfört med enklare viner från Côtes du Rhône), och den riktigt fina tanninstrukturen bidrar till dess breda kropp och spännande smakrikedom. Vinet är medelfylligt och det har en fräsch och fruktig eftersmak.

Odling och framställning:

Druvorna till det här vinet kommer från ett område som heter Sommelongue. Sommelongue är beläget norr om staden Orange i en kommun som heter Uchaux i Côtes du Rhône. Brunel äger 10 hektar där. Stockarna planterades år 1965 och skördeuttaget är 35 hl/ha. Brunel använder inga kemiska tillsatser.

Druvorna skördas manuellt när de är mycket mogna. 80 % av druvorna avstjälkas före jäsningen som pågår under 3-4 veckor i betongkärl. Först kallmacererar musten i 24 timmar, sedan macererar det i varmare temperatur i 4 veckor. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och ligger kvar i emaljerade tankar i ungefär ett år före buteljering.

Kombinera med mat:

Då vinet är medelfylligt och smakrikt, är det bra att välja smakrika maträtter till vinet. Tanninerna är tydliga, så undvik mycket söta ingredienser och färska grönsaker som tillbehör. Vi rekommenderar grillad eller stekt kyckling med klyftpotatis toppad med riven parmesan. Grillade grönsaker går bra när du tar på god olja och salt när du grillar.

135 kr
Säljs i låda om 3 flaskor.

André Brunel - Rhône, Frankrike

Rullstenar i Châteauneuf-du-Pape

Rolling Stones och Châteauneuf-du-Pape

Nej, det finns inget samband mellan de urgamla rockarna i Rolling Stones och vindistriktet Châteauneuf-du-Pape (”Påvens nya slott”) i södra Rhônedalen i Frankrike. Däremot nämns ofta de runda stora värmeabsorberande stenar som kallas ”galets roulés” som typiska för området. Men det är inte helt sant, stenarna finns inte överallt i Châteauneuf-du-Pape. Tvärtom är jordarna inom detta relativt lilla vinområde väldigt varierande. Detta tillsammans med att viner från området lagras i fat av olika storlek och med olika träsorter gör att de viner som produceras i Châteauneuf-du-Pape varierar väldigt mycket.

Den mest dominerande druvan är grenache som gör att vinerna går att dricka redan efter ett eller två år. En ytterligare bidragande orsak till variationerna i vinerna från området beror, utöver varierade jordar och olika fatlagring, på i vilken grad som druvan mourvèdre används i vinet. Dessutom påverkas vinstilen av hur mycket vinet har utsatts för luft under vinframställningen, några utsätt för mycket luft och får då en ”oxidativ stil”. Det kan kanske tyckas som ”hela havet stormar” inom distriktet, men i själva verket är det tvärtom. I Châteauneuf-du-Pape grundades Frankrikes berömda kontrollsystem för viner, Appellation Contrôlée (AC) i början av 1920-talet.

De första reglerade vinerna i Frankrike kom alltså härifrån, som sedan 2009 innebär 19 tillåtna druvsorter i vinet. Det ger köttiga och kryddiga rödviner, mer eller mindre tanninrika samt kort- eller långlivade. Châteauneuf-du-Pape är också känt för att ha viner med högsta minimistyrka (12,5 procent alkohol, i praktiken över 14 procent). 95 procent av vinerna från Châteauneuf-du-Pape är röda. Stor efterfrågan på medelhavsviner har bidragit till att många aktörer har etablerat sig i området.

 

André Brunel

I ett dokument från år 1735, kan man läsa att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne, men försäljningen kunde inte försörja familjen så han jobbade även med annat för att klara sig. När Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, byggde han en egen vinkällare som är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare.

Janine och André Brunel

Luciens son André övertog verksamheten år 1972, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Nu består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault. Före varje omplantering låter André numera marken vila i sju år. Då hinner jorden återställas så naturligt som möjligt, endast kompost tillsätts – inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen.

Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla.

Idag äger André Brunel totalt 50 hektar, och vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. De har 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape i den norra delen av appellationen som kallas Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. André Brunel är en typisk ledare med mycket entusiasm och charm, och är engagerad även utanför den egna verksamheten. Bland annat har han en framträdande position i ett av de två syndikaten som rör just appellationen, och dessutom i en odlargrupp som kallas Les Reflets.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.