Ja må du leva, Crémant de Bourgogne

74277 Ja Må Du Leva
Artikelnr: 7427701
Producent: Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne, Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Crémant de Bourgogne, Bourgogne
Årgång: Non Vintage
Alkoholhalt: 12,0 %
Druvor: Pinot noir 60 %, chardonnay 30 % och aligoté 10 %
Syra: 5,7 g/l
Restsocker: 6,6 g/l

Vinjournalisters omdöme av Bellman Ja må du leva:

DVPE 2014-6 Issue 205: 88 poäng (++) Fynd: ”Ett ungt, friskt mousserande vin med torr, fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, vinteräpplen, citrus, mandel, blommor och mineraler”.

Bellman Ja må du leva – till kalaset!

Alla har sjungit ”Ja må du leva” massor av gånger. Vi förknippar visan med att fira någon som fyller år. Även om text och musik har okänt ursprung från 1700-talet finns Carl Michael Bellman med på ett hörn i historien. I Fredmans sånger nr 11 och 12 tar han ut svängarna rejält till den kända melodin om än i olika takt och vissa egna finesser.

Båda sångerna känns som rena dagdrömmar. Som kung över Portugal, Spanien och Storbritannien i sång nr 11 njuter han av såväl en prinsessa som av pukor, fanfarer och fyrverkerier samt allehanda läckerheter. Verkligheten hinner dock ikapp och källarmästare Malm får istället utfodra honom med dricka och kotlett på krita. I sång nr 12 är Olympens gudar bjudna på kalas. Alla har de dock ursäkter för att inte medverka men det stör inte den festglade som till slut ändå får trevligt och somnar lycklig.

Kalas var alltså temat för Bellman och kalastemat har hängt vidare i den visa som vi sjunger än idag. Låt ”Ja må du leva” få fortsätta skapa stämning, även om kanske inte prinsessor och gudar är med på kalaset.

Klicka här så kan du läsa mer om producenten Louis Picamelot.

 

Färg:

Ljus gul färg med fina små bubblor.

Doft:

Doften är delikat och brödig med nyanserade toner av frukt, litchi, mineraler, rostat bröd, samt inslag av nötter.

Smak:

Mycket aptitretande mousserande vin. Vinet är fruktigt och har toner av rostat bröd, nötter, mineral och gröna äpplen. Moussen är delikat och krämig. Den här crémanten har en fruktig, lång eftersmak och en frisk syra.

Odling och framställning:

Vinet görs på druvorna pinot noir (60 %), chardonnay (30 %) och aligoté (10 %). Alla druvorna kommer från Côte Chalonnaise, Côte de Beaune och Côte de Nuits med ett genomsnittligt skördeuttag om 70 hl/ha. Alla druvorna har skördats för hand i mitten på september år 2008, och druvorna plockas i små korgar för att inte riskera att druvorna spricker och att druvsaften oxideras. Druvorna pressas i pneumatiska pressar som ger en skonsam pressning, och från 150 kg druvor tar man ut maximalt 100 liter druvmust. Musten får ligga 24 timmar i ståltankar för naturlig sedimentering. Så snart alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen är klar blandas basvinerna. Sedan tillsätter man jästsvampar och socker i blandningen, fyller i blandningen i flaskan och tillsluter denna. Då sätts en ny jäsning igång och Co2 bildas och man får det som kallas “Prise de Mousse”. Därefter placeras flaskorna horisontalt i minst 11 månader under reglerade temperaturförhållanden (mellan 12 – 15 °C). Nästa delprocess kallas ”riddling” och innebär att flaskorna placeras nedåt så att jästfällningen som bildats under jäsningen i flaskan samlas i flaskhalsen. När all fällning har samlats, fryser man ner flaskhalsen, tar bort den tillfälliga korken och tillsätter den slutliga ”dosagen” som avgör hur torrt vinet blir. Detta moment kallas ”degorgering och på etiketten kan du se när detta moment har utförts på just den flaskan du har fått.

Kombinera med mat:

Ett vin för apéritif eller som dryck till skaldjur, lätta till medelfylliga ostar, salta nötter och frukt.

139 kr
Säljs i låda om 6 flaskor.

Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne, Frankrike

Bourgogne – en kärlekshistoria i generationer

Bourgogne, i östra Frankrike norr om Lyon, förtjänar liksom Bordeaux att kallas vinets vagga i Frankrike. En vagga brukar plockas fram när kärleken har blommat ut helt, och just kärlek är kanske det bästa ordet för att beskriva vinodlarna i Bourgogne och deras syn på vinet. Det är inte helt ovanligt att vingårdarna gått i arv generation efter generation, där nästa vingårdsherre eller dam plockats ur vaggan.

Bourgogne har en bakgrund som den rikaste av de gamla hertigdömena i Frankrike. Trots det är miljön här väldigt lantlig. Kanske beror det på fokuseringen och kärleken till vinet, snarare än till prakten.

Och finns det hjärterum så finns det stjärterum, plats för många alltså. Det var Napoleon som på sin tid valde att stycka upp de rikas stora åkerytor (vingårdar) och ge dem till fattiga bönder. Det och arvslagen förklarar varför det finns så många vinodlare, ofta med väldigt små odlingsytor bakom en och samma vingård. Vinodlarna kan antingen sälja druvorna till vinproducenter eller köpa in druvor själva om den egna vinodlingen inte räcker till. Det gör att det finns ett antal stora vinproducenter i Bourgogne som inte odlar sina egna druvor.

Det här innebär att när du ska välja ett bra vin från Bourgogne är det lättare att lyckas om du väljer från några (favorit)producenter istället för att välja ett vin som kommer från en vingård som klassas som grand cru (den högsta klassificeringen).

Sök kärleken och bli förälskad i våra viner från Bourgogne. Vi har valt några sorter som vårdats kärleksfullt i flera generationer.

 

Maison Louis Picamelot

År 1926 startade Louis Picamelot tillverkning av mousserande vin – ”Bourgogne Mousseux” – i trakten av Rully, som en av pionjärerna. Rully som ligger i norra delarna av distriktet Côte Chalonnaise, är än idag mest känt för sitt vita stilla vin. Men vi tycker Crémant de Bourgogne, som fick sin egen appellation år 1976, förtjänar större uppmärksamhet.

 

 

 

 

Louis Picamelot fick två döttrar som gifte sig med män som gick in i vinodlingen. Den ene, Jean-Baptiste Chautard, tog så småningom över vintillverkningen som generation två. Den som idag bär ansvaret sedan år 1987 är Philippe Chautard som tillhör den tredje generationen.

Kärleken till vinet inom familjen borgar för speciell vård av egendomen. År 2000 köptes ett stenbrott in som byggdes om till ett modernt vineri för tillverkning och lagring av vinerna. Några år senare utvidgades odlingsytorna genom köp av mark i såväl det egna distriktet Côte Challonaise som i granndistriktet Côte de Beaune.

 

 

 

År 2011 var gården till hälften självförsörjande på druvor, medan den andra hälften utgörs av noga utvalda druvor från hela Bourgogneregionen. De vanligaste druvorna är chardonnay och pinot noir före den något mer ovanliga aligote. Här kanske hemligheten bakom en riktig kärleksbrygd ligger?

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.