Cantina del Pino Barbaresco 2012, Barbaresco

Cantina del Pino Barbaresco 2011
Artikelnr: 7315901
Producent: Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,72 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

Cantina del Pino Barbaresco 2012 är helt ny på den svenska marknaden, och vi har inga svenska omdömen av vinet.

Parker: 92/100 poäng. ”Like all of the Barbarescos from Cantina del Pino, the 2012 Barbaresco is released one year later than required. That extra time in the bottle serves this wine well to build the aromatic profile and intensity of the bouquet. Overall, this is a feminine expression that boasts a silky presentation and a streamlined personality. Drink date 2017-2028.”

Vinous, Antonio Galloni: 92/100 poäng. ”Cantina del Pino’s 2012 Barbaresco is a gorgeous and very reasonably priced top-tier Barbaresco. Sweet red cherry, kirsch, wild flowers, mint and chalk are all bright and delineated throughout. Even after all of the highs and lows of the growing season, the 2012 has turned out to be a pretty classic wine. The radiant, open-knit fruit, bright acidity and beams of supporting tannin result in an impeccably balanced, mid-weight Barbaresco that will drink well with minimal cellaring.”

Färg:

Ljus röd och klar färg.

Doft:

Vinet har en nyanserad doft med subtila inslag av körsbär, hallon, mynta, anis, tobak och läder.

Smak:

Även smaken är elegant med nyanserade toner av röda körsbär, körsbärskärnor, jordgubbe, örter, anis och läder. Det är ett medelfylligt Barbarescovin i en modern tappning så tillvida att det har såpass mycket frukt som balanserar tanninerna och kan njutas utan många års lagring. I eftersmaken ligger frukten och örterna länge kvar mycket tack vara den fräscha syran i vinet.

Odling och framställning:

Först en kortfattat beskrivning av klassificering av vinerna. Högsta nivå är Barbaresco + vingården. Till exempel Barbaresco Ovello (Ovello är namnet på vingården), där alla druvorna kommer från vingården Ovello. Nivån under heter Barbaresco utan vingårdsnamn, där druvorna kan komma från flera vingårdar. Langhe Nebbiolo är sedan nivån under Barbaresco utan vingårdsbeteckning, med andra krav på vinframställningen. I Cantina del Pinos fall, kommer druvorna i Barbaresco (utan vingårdsbeteckning) och Langhe Nebbiolo från alla deras fyra vingårdar. Genomsnittlig ålder på vinstockarna är 30-35 år. Skördeuttaget ligger på ungefär 40 hektoliter/hektar.

Barbaresco består av druvor från fyra vingårdar: Starderi, Albesani, Gallina och Ovello. Ägaren och vinmakaren Renato Vacca strävar efter att göra en ursprungstypisk Barbaresco, som han tycker att han uppnår genom att blanda druvor från de här fyra vingårdarna - vilket vi instämmer i. Varje vingård bidrar till något unik och tillsammans får han fram ett vin med bra struktur, mjukare tanniner, ett komplext aromspektrum och en fin fruktighet. 

Årgång 2012 hade en varm sommar, kall augusti och en torr höst. Skörden började i början på oktober. Årgången karakteriseras av viner med bra balans mellan struktur och finess, fräsch och mogen syra samt livliga tanniner. Kan även lagras i tjugo år tycker Renato.
Vinet har jäst i ståltankar vid 26 graders temperatur. Jäsningen och den malolaktiska jäsningen tar 30 dagar, varav jäsningen 20 dagar. Vinet har sedan lagrats i ekfat i 24 månader och därefter 18 månader i flaskan. Årgång 2012 blev buteljerad i december 2014. Årlig produktion var 13 000 flaskor. 

Kombinera med mat:

Det finns naturligt mycket tanniner i viner gjorda på nebbiolo-druvan. Det här vinet har mycket fruktighet som döljer tanninerna, men du måste ta hänsyn till tanninerna i vinet när du ska laga mat. Tänk på att begränsa söta ingredienser. Ska du servera en frisk sallad bör du blanda i en dressing med syra (vinäger, citrusfrukt) som dämpar tanninerna i vinet. Det går bra att servera både fågel och kött till det här vinet, det som spelar större roll är vilka tillbehör du väljer. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är några exempel på enklare rätter som passar utmärkt.

349 kr

Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien

MV4A8411_DxOCantina del Pino drivs idag av Renato Vacca. Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av Renatos farfars far.

Men Cantina del Pino bildades av en annan man. Domizio Cavazza var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna, olika kloners förmågor med mera. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco-vin” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner.

När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen). Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Det var Renatos farfars far som köpte egendomen.Pino i Cantina del Pino

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad, men efter ett tag fattade han större och större intresse.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Han har inte certifierat verksamheten eftersom han inte hyser så stor respekt för själva certifierings-processen. Det viktiga är att han vet att han jobbar rent, och behöver därmed inte ett papper som bevis. Det tar mycket tid och kostar mycket pengar, så hittills har han inte varit motiverad att skaffa certifikatet, säger han.

Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken så kan du lyssna på intervjun i iTunes.

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.