Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2012, Piemonte

Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2011
Artikelnr: 7418101
Producent: Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbareco, Piemonte
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 14,5%
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,65 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

Vinjournalisters omdöme av Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2012 från Barbaresco i Piemonte.

www.RobertParker.com: 93/100 poäng. ”The 2012 Barbaresco Albesani follows in the feminine and graceful style that is so unique to the wines of Cantina del Pino. Dark fruit and wild cherry are followed by light shadings of spice, tobacco and licorice. The wine shows very good integration and balance. That seamless integration follows through to the palate, thanks also to the wine’s long persistence.

Vinous, Antonio Galloni 93/100 poäng. ”Cantina del Pino’s 2012 Barbaresco Albesani captures plenty of the richness, breadth and intensity of this site, but, like the Ovello, it is quite open for a relatively young wine. Succulent red cherry and plum flavors make a strong first impression. Firm, young Nebbiolo tannins add structure and plenty of grip. Albesani is a south-facing site that tends to give bold, racy Barbarescos. That is exactly what readers will find here, although the irregular vintage has tempered some of the site’s natural exuberance.”

Wine Spectator: 92 poäng. ”A pretty red, offering cherry, strawberry, floral and anise flavors. Fleshy and dense, with balance and a fine aftertaste. Mouthcoating tannins belie the lingering fruit and spice elements. Best from 2018 through 2028.”

 

Färg:

Ljus klar röd färg med en tegelnyans i kanten.

Doft:

Nyanserad doft med toner av tranbär, röda vinbär, röda körsbär, samt blommiga toner som viol och svaga inslag av ekfat och mineral.

Smak:

Det är främst de röda bärtonerna och blommigheten som man känner i smaken. Det är ett redan nu ett balanserat vin, men naturlig nog har vinet mycket tanniner. Vinet är elegant och fruktigheten nyanserad, så i brist på en intensiv fruktighet kan nog många uppleva vinet något strävt i dag. Det vinner klart på att lyftas ett tag före man ska njuta vinet. Eftersmaken är också elegant med subtila och goda smaker av röda bär och viol.

Odling och framställning:

Cantina del Pino har 1 hektar i vingården Albesani. Vingården vetter mot syd, så druvorna mognar något snabbare på den här vingården jämfört med vingården Ovello. Jordmånen består av kalkhaltig vit kalksten, inblandad med ådror av sand och röd lera. Vingården ligger bra skyddat från vindar, den ligger högt upp långt från Tanaro-floden och blir därför inte så påverkad av dimman. Effekten blir mer mörk frukt, mer kraftfulla viner och mer toner av blommor jämfört med Ovello. Vinstockarna planterades år 1998. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar.

Cantina del Pino har två kloner i vingården: 146 och 36, och vinmakaren Renato tycker att dessa kloner uttrycker mycket kraft och mogen frukt i årgång 2012. Årgång 2012 hade en vanlig vår följt av moderat varm sommar, en kall augusti och en torr höst som säkrade en ba skörd. Druvorna blev perfekt mogna med en balanserad syra. Barbaresco Albesani årgång 2012 har blivit ett vin med bra balans mellan struktur och finess, fräsch syra och livliga tanniner. Renato tror på 20 år lagringspotential för det här vinet.

Vinet har jäst i ståltankar vid 26 graders temperatur, och jäsningen samt den malolaktiska jäsningen pågick i 30 dagar. Vinet har lagrats i ekfat i 12 månader och sedan i botti i 12 månader, och till sist 18 månader i flaska. Renato vill undvika mycket kontakt med oxygen, därför flyttar han vinet endast två gånger. Vinet buteljerades i december 2013. Produktionen var 3 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Till det här eleganta vinet serverar men en elegant smakrätt utan stora och intensiva smaker. Saltimbocca är gott till, även kalvfilé med rödvinsås och blomkålspuré.

399 kr

Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien

MV4A8411_DxOCantina del Pino drivs idag av Renato Vacca. Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av Renatos farfars far.

Men Cantina del Pino bildades av en annan man. Domizio Cavazza var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna, olika kloners förmågor med mera. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco-vin” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner.

När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen). Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Det var Renatos farfars far som köpte egendomen.Pino i Cantina del Pino

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad, men efter ett tag fattade han större och större intresse.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Han har inte certifierat verksamheten eftersom han inte hyser så stor respekt för själva certifierings-processen. Det viktiga är att han vet att han jobbar rent, och behöver därmed inte ett papper som bevis. Det tar mycket tid och kostar mycket pengar, så hittills har han inte varit motiverad att skaffa certifikatet, säger han.

Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken så kan du lyssna på intervjun i iTunes.

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.