Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012, Piemonte

Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012
Artikelnr: 7449101
Producent: Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,39 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

Vinjournalisters omdöme av Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012 från byn Barbaresco i Piemonte.

Robert Parker: 94/100 poäng.  ”No one farms the Ovello cru like Renato Vacca. The 2012 Barbaresco Ovello is elegant and poised, unlike some of other expressions from this vineyard that taste very ripe in this vintage. His interpretation brings out the subtle nuances and the evident power of Nebbiolo from this sun-drenched hillside facing the Barbaresco church steeple. Dark fruit segues to spice, balsam herb and polished mineral. Drink 2017-2029.”

Vinous, Antonio Galloni: 92/100 poäng. ”The 2012 Barbaresco Ovello comes across as surprisingly open for a wine from this site. Ovello Barbarescos tend to be somewhat compact and austere, especially in the early going, but Cantina del Pino’s 2012 offers more density and depth than is commonly found here. The flavors are bright and precise throughout, but the 2012 is missing some of the razor-like energy and persistence that makes the very best Ovello Barbarescos so compelling. On the plus side, the 2012 will drink well with minimal cellaring.”

Wine Spectator: 92/100 poäng. ”This balanced version combines cherry and strawberry flavors with anise, tobacco and mineral elements. Still firm, but remains long and poised on the finish. Best from 2019 through 2030.”

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken så kan du lyssna på intervjun i iTunes.

Klicka här så kommer du till Cantina del Pinos hemsida.

Färg:

Ljus röd, klar färg.

Doft:

Cantina del Pino äger en del av vingården Ovello som ligger högt upp och vetter mot syd. Det innebär att druvorna blir utsatta för mycket vind samtidigt som de får mycket sol, och detta kan man känna i vinet. Dels har vinet svala toner som örter, dels är frukten solmogen och de röda bären blandas med mörka bär. Doften visar på en typisk elegant Barbaresco.

Smak:

Även i smaken känner man den härliga blandningen av kalla och varmare inslag. Vi hittar röda körsbär, körsbärskärnor, röda vinbär, vildhallon, björnbär, viol, örter, mineral och en väl integrerad ekfatston. Det är ett medelfylligt vin med hög syra som balanseras bra med den finstämda frukten. Vinet har en fin tanninstruktur med småkorninga tanniner.

Odling och framställning:

Cantina del Pino äger 2 hektar i vingården Ovello. Deras del i vingården ligger högst upp på kullen, vilket gör att druvorna får massor av solexponering från syd och sydväst. Vingården ligger högt, och vinrankorna blir därmed exponerad för mycket vind. Dessutom är det ofta dimma på grund av närheten till floden Tanaro. Alla dessa faktorer ger ett mycket speciellt mikroklimat för druvorna.
Vinrankorna är 70 år gamla, vilket också bidrar till att druvorna i mycket stor grad speglas av växtplatsen och ger bland annat en tydlig mineralkaraktär i vinet.

Årgång 2012 började helt vanlig, sommaren var lagom varm, augusti var kall och hösten vid skördetider var torr, vilket gav mogna och balanserade druvor. Skörden av nebbiolo skedde i början av oktober.

Vinet har lagrats i 24 månader i ekfat, samt 18 månader i flaska.
Cantina del Pino är mycket nöjd med årgång 2012, och deras Barbaresco-viner har blivit mycket välbalanserade, med bra struktur och finess, men en fräsch syra och livliga tanniner.
Produktion var 6 000 flaskor.

399 kr

Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien

MV4A8411_DxOCantina del Pino drivs idag av Renato Vacca. Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av Renatos farfars far.

Men Cantina del Pino bildades av en annan man. Domizio Cavazza var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna, olika kloners förmågor med mera. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco-vin” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner.

När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen). Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Det var Renatos farfars far som köpte egendomen.Pino i Cantina del Pino

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad, men efter ett tag fattade han större och större intresse.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Han har inte certifierat verksamheten eftersom han inte hyser så stor respekt för själva certifierings-processen. Det viktiga är att han vet att han jobbar rent, och behöver därmed inte ett papper som bevis. Det tar mycket tid och kostar mycket pengar, så hittills har han inte varit motiverad att skaffa certifikatet, säger han.

Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken så kan du lyssna på intervjun i iTunes.

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.