Cantina del Pino Langhe Nebbiolo 2014, Piemonte. Utsålt.

Artikelnr: 7301001
Producent: Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte, Italien
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 13,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,75 g/l
Restsocker: 0 g/l

Vinjournalisters omdöme av Cantina del Pino Langhe Nebbiolo 2014:

WineSpectator: 91 p. ”A pretty red, offering rose, cherry, strawberry and tobacco flavors, allied to a firm backbone. Delicate and tensile, finding good equilibrium in the end. Drink now through 2022.”

Vinous: 90 p. ”The 2014 Langhe Nebbiolo captures the brightness and energy of this year. Cranberry, strawberry, mint and white pepper are some of the signatures in this lively, refreshing Nebbiolo. The 2014 is a blend of fruit from both the eastern and western portions of Ovello, plus Starderi. Readers who like aromatic, lifted wines will find much to like in the 2014. Proprietor Renato Vacca had this fruit seven days on the skins and aged the wine in tank.”

Gourmet nr 2-2016: 17 poäng, 5 stjärnor av fem i omdömet ”smakupplevelse i relation till pris”. ”Härligt inbjudande, aromatisk av sötsyrliga körsbär, hallon och tallbarr. Nebbiolo med stil som matchar ragu eller lagrad ost.”

Din Vinguide, Sofia Ander, har hittat ”en och annan pärla” i beställningssortimentet. ”Härligt från Langhe där syra, mineral och friska mandeltoner möts. Packat med röda frukter och rosor. Lång, fräsch eftersmak.”

Klicka här så kommer du till Cantina del Pinos hemsida.

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken och lyssna på intervjun i iTunes.

Färg:

Medelfyllig, röd klar färg.

Doft:

Doftrik med ung och mycket fruktig doft. Du hittar framför allt toner av röda bär som hallon, röda körsbär, smultron och tranbär. Det finns även viol och örter i doften.

Smak:

Även smaken är komplex och bärig. De mogna bärtonerna av körsbär, hallon, smultron och tranbär får en bra balans med den fräscha syran i vinet. Vinet har en härlig munkänsla med mogna tanniner som stramar upp vinet i avslutet. Vinet är ungt, medelfylligt och smakrikt. Det finns gott om tanniner, men det är de fruktiga tonerna som sitter kvar i eftersmaken.

Odling och framställning:

Först en kortfattat beskrivning av klassificering av vinerna. Högsta nivå är Barbaresco + vingården. Till exempel Barbaresco Ovello (Ovello är namnet på vingården), där alla druvorna kommer från vingården Ovello. Nivån under heter Barbaresco utan vingårdsnamn, där druvorna kan komma från flera vingårdar. Langhe Nebbiolo är sedan nivån under Barbaresco utan vingårdsbeteckning, med andra krav på vinframställningen. I Cantina del Pinos fall, kommer druvorna i Barbaresco (utan vingårdsbeteckning) och Lange Nebbiolo från alla deras fyra vingårdar. Genomsnittlig ålder på vinstockarna är 30-35 år. Skördeuttaget ligger på ungefär 40 hektoliter/hektar.
Musten har macererats i sju dagar innan jäsning, men inte kallmacererats. Jäsningen sker i ståltankar, och pågår i 8-10 dagar utan skalkontakt vid 26 graders temperatur. Lagringen sker också i ståltankar, och brukar vara i ungefär 8 månader beroende på årgången. Vinet har filtrerats, och de använder gelatin som klarningsmedel.
Årlig produktion ligger på 8 000-12 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Vinet har en hög syra, och passar därför utmärkt till mat som innehåller fett och salt som dämpar syran och tanninerna. Vi rekommenderar vinet till fläsklägg med en god potatispuré, gärna med lite svamp eller parmesan i.

229 kr

Cantina del Pino - Barbaresco, Piemonte, Italien

MV4A8411_DxOCantina del Pino drivs idag av Renato Vacca. Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av Renatos farfars far.

Men Cantina del Pino bildades av en annan man. Domizio Cavazza var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna, olika kloners förmågor med mera. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco-vin” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner.

När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen). Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Det var Renatos farfars far som köpte egendomen.Pino i Cantina del Pino

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad, men efter ett tag fattade han större och större intresse.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Han har inte certifierat verksamheten eftersom han inte hyser så stor respekt för själva certifierings-processen. Det viktiga är att han vet att han jobbar rent, och behöver därmed inte ett papper som bevis. Det tar mycket tid och kostar mycket pengar, så hittills har han inte varit motiverad att skaffa certifikatet, säger han.

Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vill du veta mer om Renato Vacco på Cantina del Pino, och höra hans beskrivning av de olika vingårderna, hans filosofi och mycket mer, kan du lyssna på en intervju gjord av Levi Dalton på ”Let’s drink to that”. Klicka på länken så kan du lyssna på intervjun i iTunes.

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.