Champagne Georges Vesselle Brut NV, Bouzy Grand Cru

Artikelnr: 7744201
Producent: Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru - Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Bouzy Grand Cru, Champagne
Årgång: NV
Alkoholhalt: 12,0 %
Druvor: 90 % pinot noir, 10 % chardonnay
Syra: 8,68 g/l
Restsocker: 8,9 g/l

Vinjournalisters omdöme av Champagne Georges Vesselle Brut NV, Bouzy Grand Cru.

Världens Viner har testat Champagne Georges Vesselle Brut NV, klicka här så får du läsa omdöme och samtidigt få förslag på passande mat.

DVPE 2015-17 Issue 260: 91 (++) Fynd. ”Torr, frisk champagne med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, persikor, äpple, citrus, blommor och mineraler. Bas 2012. Drick 16‐22.”

 

Vinet finns även på halvflaska.

Klicka här så kan du läsa mer om Champagne Georges Vesselle Brut NV.

 

Färg:

Ljus gyllene färg med pigga bubblor.

Doft:

Champagnen doftar friskt och har tydliga bäriga toner av röda körsbär, mogna jordgubbar, smultron och vildhallon. Du hittar även inslag av mineral, brioche och röda äpplen.

Smak:

Du får en härlig bärig smak direkt när du smakar på vinet, och denna bärighet håller i sig helt till avslutet. Det är tack vare pinot noir som du får den uttalade frukten, och även den fina strukturen i vinet. Förutom de röda bär-tonerna av körsbär, vildhallon och mogen jordgubbe, hittar vi en fin mineralitet, röda och gula äpplen, samt en svag brödig ton. Det här är en enkel och okomplicerad champagne som passar alla som gillar smakrika champagner, och som vill börja måltiden med en aperitif och fortsätta med champagne till förrätten.

Odling och framställning:

Georges Vesselle odlar enligt principen "lutte raisonée", vilket betyder att de använder mindre kemikalier än vad som är tillåtet, och alltså mindre än i viner som har framställts konventionellt.
Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 30 år. Jordmånen består av kalkhaltig lera. Druvorna handplockas enligt reglerna i Champagne. Endast första press-saften används.
Framställningen sker enligt vanliga metoder, de använder endast ståltankar både för jäsning och lagring. 30 % av vinet består av "reservvin" - alltså vin som har gjorts tidigare årgångar. Genom att använda reservvin får man en jämnare kvalitet på Non Vintage-champagnerna. Basår: 70 % från år 2012 och 30 % från år 2011. Det här är Vesselles standardchampagne, och den årliga produktionen är 150 000 flaskor.
Degorgeringsdatum för det här vinet är 14 januari 2015.

Kombinera med mat:

Passar mycket bra som aperitif, servera gärna till goda, salta chips och kanapéer med skagenröra, tapenade eller bresaola. Det passar också bra till lättare förrätter, fisksoppa och sallader.

329 kr

Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru - Frankrike

Bruno och Eric Vesselle

Bouzy är en relativt liten stad med 1 000 invånare belägen mellan Reims och Epernay. Bouzy är mest känd för sina champagner, men gör även röda viner (Coteaux Champenois) som heter Bouzy Rouge. Georges familj har bott och odlat druvor i Bouzy sedan 1700-talet, och delar av dagens vingårdar etablerades av hans farfar. När Georges var 28 år gammal övertog han familjens verksamhet som då endast bestod av 4 hektar i Bouzy.

Georges Vesselle hade en glödande passion for drycken champagne, men också för byn Bouzy där han var borgmästare i 25 år. Han jobbade som vingårds ansvarig för Mumm Perrier-Jouët och Heidsieck Monopole från år 1956 till 1991. Han var en föregångare för flera innovationer inom vinodling i Champagne, bland annat med att använda helikopter vid skadedjursbekämpning, laserstyrda planteringsmaskiner och han utvecklade en metod för att få unga, ympade plantor att växa snabbare i början. Han var även en av pionjärerna i etableringen av vinodling i Indien på 80-talet.

Georges Vesselle fick fem barn. Två av dem, Eric och Bruno, blev delägare i pappans verksamhet år 1993. Eric ansvarar för vinodlingen och vinframställningen, medan Bruno sköter det affärsmässiga. Idag äger Vesselle 17 hektar i byn, på bästa lägen (Grand Cru). Odlingarna består av i allt 21 olika odlingslotter, alla ligger på de sydliga sluttningarna runt byn med optimal solexponering. Idag består 90 % av odlingarna av pinot noir, och druvorna används både till champagne och till stilla rött vin. Sedan har de 10 % chardonnay som planterades år 1952. Pinot noir bidrar till frukt, finess, struktur, längd och kraft. Chardonnay bidrar till vinets friskhet och elegans.

Champagne Georges Vesselle har byggt en vinkällare 16 meter ner i marken. Där är temperaturen jämn året om, ungefär 10 °C. Där ligger det många vintage champagner som Vesselle lanserar allt eftersom de anser att vinet är perfekt moget, minst i tio år. Vesselle använder ståltankar vid jäsning för att i största möjliga grad bevara fruktigheten i vinet.

Årlig produktion: 220 000 flaskor.

 

 

 

 

 

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.