Champagne Georges Vesselle Collection Millésimes 2002, Bouzy Grand Cru

Artikelnr: 7767701
Producent: Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru - Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Bouzy Grand Cru, Champagne
Årgång: 2002
Alkoholhalt: 12 %
Druvor: 90 % pinot noir, 10 % chardonnay
Syra: 7,52 g/l
Restsocker: 3,45 g/l

Champagne Georges Vesselle Collection Millésimes 2002 Brut från Bouzy Grand Cru levereras i en snygg presentförpackning.

Vinjournalisters omdöme av Champagne Georges Vesselle Collection Millésimes 2002.

DVPE 2017-02 Issue 271: 93 poäng (++) Fynd: ”En djup, rik och fyllig champagne med solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av persikor, äpple, passionsfrukt, smörkola, litchi, grädde och mineraler. Drick 16‐27.”

Klicka här så kan du läsa mer om Champagne Georges Vesselle Collection Millésimes 1999 Bouzy Grand Cru.

Georges Vesselle Collecction Millésimes 2002


Champagne Cellar_2

I den här källaren, som Georges Vesselle kallar Vinotech, ligger champagnerna som ingår i Collection Millésimes. De ligger i källaren tills Vesselle anser vinet har uppnått en lagom mognad. Sedan degorgeras champagnen (jästfällningen tas bort och socker tillsätts), vilket gjordes i maj för vinet vi säljer i Sverige. Detta gör han för att få en fräschare champagne, vilket blir resultatet när bubblorna är livliga.

 

 

Färg:

Djup gyllengul färg med små bubblor.

Doft:

Champagnen har en stor och komplex doft. Du känner härliga mogna toner, dels åldersmognad, dels mogen frukt. Förutom den goda doften av moget vin, hittar du toner av fransk nougat med hasselnötter, lime, skogssvamp, mogna röda äpplen som påminner om fallfrukt, gula plommon, rostat bröd samt mycket mineral. Doften är imponerande frisk och inbjudande.

Smak:

Det här är en champagne med klassificeringen Brut, men restsötman motsvarar Extra Brut. Champagnen är med andra ord torrare än man kan förvänta sig av champagne som klassas Brut. Vinet har en mycket uppfriskande fruktsyra som följer med från början till avslutet, och som lyfter frukten och aromerna hela vägen. I smaken känner du en underbar mognadston, mineral, fallfrukt och röda äpplen, nötter (valnötter, paranötter och hasselnötter), nougat, apelsinskal och en svag honungston. Smaken är komplex och rik, och eftersmaken nästan överraskande lång med tanke på den låga restsötman. Vinet är fylligt, mycket elegant och fräscht, och just elegansen gör att vi inte tycker champagnen "kräver" mat för att njutas vilket kan vara fallet när champagnen är fyllig.

Odling och framställning:

Georges Vesselle odlar enligt principen "lutte raisonée", vilket betyder att de använder mindre kemikalier än vad som är tillåtet, och alltså mindre än i viner som har framställts konventionellt.

Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 30 år. Jordmånen består av kalkhaltig lera.
Vinframställning: Georges Vesselle's serie Collection Millésimes är viner som har legat flera år med halsen neråt. Vinerna ligger i Vesselles "Vinotech". När Vesselle tycker vinet har utvecklats tillräckligt, degorgerar de champagnen och släpper ut det på marknaden, där det successivt säljs. För det här vinet gjordes degorgeringen i maj 2016.

Total produktion: 1 500 flaskor.

Kombinera med mat:

Smaken är stor, komplex och fyllig. Men jämfört med tidigare årgångar i serien Collection Millésimes (årgång 1998 och 1999), är årgång 2002 mycket mer elegant och nyanserad. Det gör champagnen lättare att kombinera med mat.

559 kr

Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru - Frankrike

Bruno och Eric Vesselle

Bouzy är en relativt liten stad med 1 000 invånare belägen mellan Reims och Epernay. Bouzy är mest känd för sina champagner, men gör även röda viner (Coteaux Champenois) som heter Bouzy Rouge. Georges familj har bott och odlat druvor i Bouzy sedan 1700-talet, och delar av dagens vingårdar etablerades av hans farfar. När Georges var 28 år gammal övertog han familjens verksamhet som då endast bestod av 4 hektar i Bouzy.

Georges Vesselle hade en glödande passion for drycken champagne, men också för byn Bouzy där han var borgmästare i 25 år. Han jobbade som vingårds ansvarig för Mumm Perrier-Jouët och Heidsieck Monopole från år 1956 till 1991. Han var en föregångare för flera innovationer inom vinodling i Champagne, bland annat med att använda helikopter vid skadedjursbekämpning, laserstyrda planteringsmaskiner och han utvecklade en metod för att få unga, ympade plantor att växa snabbare i början. Han var även en av pionjärerna i etableringen av vinodling i Indien på 80-talet.

Georges Vesselle fick fem barn. Två av dem, Eric och Bruno, blev delägare i pappans verksamhet år 1993. Eric ansvarar för vinodlingen och vinframställningen, medan Bruno sköter det affärsmässiga. Idag äger Vesselle 17 hektar i byn, på bästa lägen (Grand Cru). Odlingarna består av i allt 21 olika odlingslotter, alla ligger på de sydliga sluttningarna runt byn med optimal solexponering. Idag består 90 % av odlingarna av pinot noir, och druvorna används både till champagne och till stilla rött vin. Sedan har de 10 % chardonnay som planterades år 1952. Pinot noir bidrar till frukt, finess, struktur, längd och kraft. Chardonnay bidrar till vinets friskhet och elegans.

Champagne Georges Vesselle har byggt en vinkällare 16 meter ner i marken. Där är temperaturen jämn året om, ungefär 10 °C. Där ligger det många vintage champagner som Vesselle lanserar allt eftersom de anser att vinet är perfekt moget, minst i tio år. Vesselle använder ståltankar vid jäsning för att i största möjliga grad bevara fruktigheten i vinet.

Årlig produktion: 220 000 flaskor.

 

 

 

 

 

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.