Dry River Syrah Lovat Vineyards 2008, Martinborough

Dry River Syrah Lovat Vineyards
Artikelnr: 7825001
Producent: Dry River - Martinborough, Nya Zeeland
Storlek: 75 cl
Land: Nya Zeeland
Region: Martinborough Terraces, Nya Zeeland
Årgång: 2008
Alkoholhalt: 12,5 %
Druvor: 100 % syrah
Syra: 5,0 g/l
Restsocker: < 1 g/l

Vinjournalisters omdöme av Dry River Syrah Lovat Vineyards.

DVPE Issue 128: 93 poäng (++) Fynd! ”Ett djupt, rikt och fylligt vin med komplex frukt, bra balans, bra syra och inslag av björnbär, moreller, vildhallon, bigarråer, plommon, lakrits, orientaliska kryddor, mineraler och fat.”

Wineanorak.com: Dry River Syrah Lovat Vineyards 2007 Martinborough: 96/100. ”Thrilling aromatic nose of meat, spice, blood, raspberries and pepper. Fresh with a wonderful savouriness. The palate is fresh with amazing, expressive, spicy pepper characters and generous texture. Lovely stuff with a few rough edges perhaps (at present), but the potential to develop really nicely. Beautiful balance.”

Robert Parker 92 points: Deep gamet-purple colored, the 2008 Syrah has intense blackberry, black cherry and black pepper aromas with subtile touches of cloves, anise, bacon, chocolate and a bit of earth. Medium died and tightly knit with a good amount of savory and spice flavors in the mouth, it has refreshing acidity and a medium level of rounded tannins to support, finishing long. Drink it now to 2018+.”

Raymond Chan: Dry River Syrah Lovat Vineyards 2006: 19,5/20: ”Saturated purple black-red in colour, this has a wonderfully ripened, vibrant nose of perfumed black fruits with a little pepper and plenty of violetty lift. This is a wine of freshness and youth, great concentration, but also finesse of style. The depth of fruit is backed by very supple, fine-grained extraction. A decade of cellaring easily.”

Vi har mycket få flaskor av vinet, och har valt att distribuera från vårt lokala lager i Stockholm för att hålla priset så lågt vi kan. Vinet levereras därför endast till Systembolagsbutiker i Stockholmsområdet.

Klicka här om du vill gå till Dry Rivers hemsida.

 

Färg:

Djup röd färg med inslag av purpur i kanten.

Doft:

Utvecklad, komplex doft med toner av mogna mörka bär som björnbär, bigarråer, plommon och hint av svarta vinbär, viss jordighet, mineral, viol och en attraktiv kryddighet.

Smak:

Det här är ett mycket elegant syrah-vin. Du känner utvecklade toner i den koncentrerade smaken, och upplever god smak av viol, kryddor, mogna mörka bär och en hint av fat. Nu när vinet har utvecklats lite och öppnat sig, har tanninerna blivit mer avrundade och integrerade i vinet och är i en fin balans med frukten. Syran bidrar till den fräscha smaken och långa, smakrika eftersmaken. Vinet är absolut redo att drickas i dag, men tål att lagras ytterligare.

Odling och framställning:

Druvorna till Dry River Syrah Lovat kommer från vingården med samma namn, alltså Lovat. Vinrankorna planerades år 1992. Dry River konstbevattnar inte, så rankorna får kämpa extra mycket vilket ger mer koncentrerade druvor. Alla druvorna avstjälkas innan de skickas till jäskärlen. Musten kallmacererar i 3 till 5 dagar innan jäsningen påbörjas. Efter jäsningen sedimenteras vinet, och sedan pressas det under lågt tryck. Därefter dras det om och lagras i franska ekfat, mestadels 300-liters fat, i 12 månader. Sen dras vinet om igen och lagras i tankar för att blandas, filtreras och buteljeras. Dry River minskar numera på filtreringen för att uppnå större komplexitet.

Kombinera med mat:

Vinet fungerar mycket väl till smakrika lammrätter. Lammracks är en av våra favoriter, men en god lammstek som får steka många timmar i ugnen blir också bra till vinet.

449 kr

Dry River - Martinborough, Nya Zeeland

Dry River etablerades år 1979 av Neil och Dawn MaCallum. De var en av fem pionjärer som etablerade sig i området efter att Dr. Derek Milne publicerade en rapport som visade att Martinborough hade ungefär samma jordmån och klimatförhållanden som Bourgogne. Martinborough ligger i sydost på Nya Zeelands Norrö. Enligt studien skulle området vara mycket lämpligt för så kallade kallklimatsdruvor, som till exempel pinot noir och riesling. Martinborough har alltså ett kallt klimat, som ger en lång och fördelaktig mognadsperiod. Den sandiga jorden ger mycket bra dränering, vilket också är gynnsamt för druvorna. Och den långa, torra hösten gör att druvorna hinner mogna. Dry River är noggranna med att plocka druvorna när de nått den fenoliska mognaden. År 1991 döptes området med de mest gynnsamma förhållanden till ”The Martinborough Terraces Appellation”.

Dry Rivers vision var redan från början att göra individualistiska viner för lagring som skulle spegla terroiren och årgången. Neil MaCallum blev relativt snabbt erkänd som en utmärkt vinmakare, inte enbart som en av de främsta i Nya Zeeland – han räknades även bland världens toppvinmakare av aromatiska viner. MaCallum var i första hand inspirerad av aromatiska viner från Alsace och Tyskland, och planterade gewürztraminer, sauvignon blanc, riesling, viognier och pinot noir.

Att prata om ”terroir” kan ibland kännas uttjatat, men det är intressant att höra vad McCallum har sagt till Tom Cannavan: ””Terroir is also cultural,” says Neil, warming to his theme. ”Ideally we’d be tasting these wines in Martinborough where you would have a sense of place. The culture is different – we grow up learning about smells and flavours, which are quite different in New Zealand from those in France or the UK.” To illustrate this, he tells me that he finds it difficult to smell Brettanomyces in a wine. Brettanomyces is a rogue yeast, with a character often described as smelling like elastoplast (band-aids). ”Brett has a Cresol character that people from industrialised countries can detect, but I cannot,” explains Neil.”

Vingården blev såld år 2002. Nu har vingården genomgått en nödvändig upprustning, och idag producerar Dry River ungefär 36 000 flaskor per år. De äger ungefär 11 hektar mark, och sköter odlingen helt själva. Odlingarna är uppdelade i tre vingårdar: Dry River, Crainghall och Lovat, och alla vingårderna ligger i Martinborough Terrace. De är inte ekologiskt certifierade, men arbetar enligt biodynamiska metoder. De använder till exempel inga bekämpningsmedel mot insekt eller svamp, och gör sin egen kompost för gödning.

 

 

Några kända vinjournalister skriver om Dry River:

Tom Cannavan på Wine-pages.com skriver:
”This is an extremely high quality area by and large, and seems equally suited to aromatic white varieties. The Dry River estate of Dr Neil McCallum has achieved something of a cult status for its Pinot Gris, Gewürztraminer and Rieslings, both dry and botrytised. Though quite expensive, I’ve rarely been disappointed …”

Lisa Perotti-Brown MW hos Robert Parker:
”New Zealand has so much potential for producing extraordinary Chardonnay and there’s not enough of it. Throughout the length of the country – from Kumeu down to Bannockburn – there are exquisite wines being made. For Chardonnay consumers looking for that top-notch cool-climate Chardy fix, some must-try wines are: Kumeu River, Millton, Ata Rangi, Sacred Hill Riflema’s, Dog Point, Neudorf  Moutere, Felton Road, Greywacke, Bell Hill, Pyramid Valley, Terravin, Escarpment Kupe, Seresin, Dry River and Fromm.”

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.