Champagne Georges Vesselle Brut Nature 2009, Bouzy Grand Cru

Champagne Georges Vesselle Brut Nature 2009
Artikelnr: 7719301
Producent: Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru - Frankrike
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Bouzy Grand Cru, Champagne
Årgång: 2009
Alkoholhalt: 12 %
Druvor: 90 % pinot noir, 10 % chardonnay
Syra: 6,35 g/l
Restsocker: 0,55 g/l

Champagne Georges Vesselle Brut Nature 2009, Bouzy Grand Cru är det nya namnet på Georges Vesselle champagne helt utan dosage. Årgång 2008 heter Zero, men från årgång 2009 har alltså namnet Zero ersätts med Nature. Brut Nature 2009 degogerades den 2 september 2015. Årgång 2009 har 0,6 G/l lägre syra är årgång 2008 – det känns knappast, kanske kan årgång 2009 kännas något fruktigare.

Vinjournalisters omdöme av Champagne Georges Vesselle Brut Nature 2009, Bouzy Grand Cru.

Gilbert & Gaillard: 92/100 p: ”Light yellow-gold. Precise nose showing exuberant fruit and a tropical dimension. Fleshy, full-bodied attack revealing more of the fruit. Well-structured, taut and very fresh mid-palate. A full, perfumed 2009 with a robust framework. Beautiful sense of place.”

Klicka här så kan du läsa mer om Champagne Georges Vesselle.

Färg:

Ljus gul färg med fina små bubblor.

Doft:

En generös och inbjudande doft med inslag av rostade hasselnötter, sesamfrön, mogna röda bärtoner, brioche, aprikos, röda och gula äpplen, mynta, humle, mineral och en svag autolyskaraktär. En härlig komplex bouquet. Doften förändrar sig mycket när du låter champagnen stå kvar i glaset ett tag.

Smak:

Champagnen har en ren, fin fruktighet, och du hittar toner av rostade nötter, hallon, mynta, humle och en hint av autolys. Det har en bra längd och en fin nyanserad eftersmak med toner av nötter, lime och röda äpplen som sakta tonar ut. Avslutet är torrt och mycket fräscht, men det känns aningen sötare än en non dosage champagne. En mycket spännande och aptitretande champagne! Degogerad 2/9/2015.

Odling och framställning:

Georges Vesselle odlar enligt principen "lutte raisonée", vilket betyder att de använder mindre kemikalier än vad som är tillåtet, och alltså mindre än i viner som har framställts konventionellt.
Genomsnittlig ålder på vinrankorna är 30 år. Jordmånen består av kalkhaltig lera.
Framställningen sker enligt vanliga metoder, och de använder endast ståltankar både för jäsning och lagring.
Årlig produktion: 15 000 flaskor.
"Nature" betyder att vinet inte har tillsatts socker i samband med degorgeringen (då jästfällningen avlägsnas).

Kombinera med mat:

En champagne utan dosage kan ibland bli för torr, och därmed svår att kombinera med mat. Vesselles Brut Nature har dock en naturlig fin fruktighet som ger en fin rondör och mycket smak för att vara ett vin utan dosage. I första hand rekommenderar vi sushi. Salmalax som du doppar i japansk sojasås, finhackad purjolök och lätt rostade sesamfrön blir också riktigt gott.

Annars passar den här champagnen helt utmärkt som aperitif.

399 kr

Champagne Georges Vesselle, Bouzy Grand Cru - Frankrike

Bruno och Eric Vesselle

Bouzy är en relativt liten stad med 1 000 invånare belägen mellan Reims och Epernay. Bouzy är mest känd för sina champagner, men gör även röda viner (Coteaux Champenois) som heter Bouzy Rouge. Georges familj har bott och odlat druvor i Bouzy sedan 1700-talet, och delar av dagens vingårdar etablerades av hans farfar. När Georges var 28 år gammal övertog han familjens verksamhet som då endast bestod av 4 hektar i Bouzy.

Georges Vesselle hade en glödande passion for drycken champagne, men också för byn Bouzy där han var borgmästare i 25 år. Han jobbade som vingårds ansvarig för Mumm Perrier-Jouët och Heidsieck Monopole från år 1956 till 1991. Han var en föregångare för flera innovationer inom vinodling i Champagne, bland annat med att använda helikopter vid skadedjursbekämpning, laserstyrda planteringsmaskiner och han utvecklade en metod för att få unga, ympade plantor att växa snabbare i början. Han var även en av pionjärerna i etableringen av vinodling i Indien på 80-talet.

Georges Vesselle fick fem barn. Två av dem, Eric och Bruno, blev delägare i pappans verksamhet år 1993. Eric ansvarar för vinodlingen och vinframställningen, medan Bruno sköter det affärsmässiga. Idag äger Vesselle 17 hektar i byn, på bästa lägen (Grand Cru). Odlingarna består av i allt 21 olika odlingslotter, alla ligger på de sydliga sluttningarna runt byn med optimal solexponering. Idag består 90 % av odlingarna av pinot noir, och druvorna används både till champagne och till stilla rött vin. Sedan har de 10 % chardonnay som planterades år 1952. Pinot noir bidrar till frukt, finess, struktur, längd och kraft. Chardonnay bidrar till vinets friskhet och elegans.

Champagne Georges Vesselle har byggt en vinkällare 16 meter ner i marken. Där är temperaturen jämn året om, ungefär 10 °C. Där ligger det många vintage champagner som Vesselle lanserar allt eftersom de anser att vinet är perfekt moget, minst i tio år. Vesselle använder ståltankar vid jäsning för att i största möjliga grad bevara fruktigheten i vinet.

Årlig produktion: 220 000 flaskor.

 

 

 

 

 

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.