M.Hostomme M06 Brut Nature, Chouilly Grand Cru. Slutsålt.

Artikelnr: 7752601
Producent: Champagne M.Hostomme, Chouilly Grand Cru
Storlek: 75 cl
Land: Frankrike
Region: Côte des Blancs
Årgång: 2006
Alkoholhalt: 12 %
Druvor: 100 % chardonnay
Syra: 8,8 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

 

Hostomme M06

M.Hostomme M06 Brut Nature är ett nytt vin från M.Hostomme, och lanserades första gången år 2016.

 

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 15.43.16

 

M.Hostomme odlar druvorna enligt ekologiska regler. De är certifierade enligt Haute Valeur Environnementale & Développement Durable. Klicka på loggan så kan du läsa mer om certifieringen på engelska.

Färg:

Gul färg med små bubblor.

Doft:

Stor, generös doft med inslag av sötfruktiga gula stenfrukter, nötter, mandelflarn, apelsin, mineral, vanilj, fat och toner av rostat bröd och mognad. Doften är krämig, och ekfatstonerna är tydliga men inte påträngande. En väldigt spännande doft som lovar mycket.

Smak:

M06 är en helt torr champagne, som väntat då det är en Brut Nature. Men det är lätt att bli "lurad" av den fruktiga doften som skapar en förväntan på en sötare champagne. Du känner toner av mogna gula stenfrukter, hasselnötter, citrus, mineral, en avrundad smörig ton, rostat bröd från jästfällningen samt fat. Det är en relativt fyllig och intensiv champagne, i alla fall för att vara en Blanc de Blancs champagne. Men fylligheten och intensiteten gör inte champagnen jolmig, tvärt om är den mycket fräsch och aptitretande tack vare den låga sötman. Eftersmaken är stor och lång, och du känner nyanserade toner av ekfaten, vanilj, nötter och citrus. Champagnen är balanserad och elegant, och avslutet är mycket fräscht.

Odling och framställning:

Vinifiering: I Champagne pressas druvorna utan att separera dem från stjälkarna.

Efter pressning förs vinet över till ekfat där vinet jäser. Hostomme använder ekfat från Bourgogne (228 liters fat), en blandning av 1-5 år gamla, i ungefär 7 månader.

Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning och behåller således den naturliga syran.

M06 består av cuvéerna med den högsta kvaliteten från år 2006, och tas från de cuvéer som har lagrats i ekfat.

Champagnen har legat på jästfällningen i minst 7,5 år. Varje cuvée är degorgerad 6 månader innan champagnen släpps på marknaden.
Totalt producerades 3 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Champagnen är medelfyllig och mycket torr och passar utmärkt till medelfylliga rätter av fisk och fågel, samt till skaldjur utan mycket sötma.

525 kr

Champagne M.Hostomme, Chouilly Grand Cru

Laurent Hostomme

Laurent Hostomme

Champagne M.Hostomme håller till i byn Chouilly. Chouilly är en av sex Grand Cru byar som ingår i distriktet Côte des Blancs. I Côte des Blancs utgör chardonnay 95 procent av druvorna som planteras. Distriktet förknippas därför med Blanc de Blancs champagner, vilket betyder att 100 procent av druvorna i vinet är chardonnay. M.Hostomme äger 10 hektar i Chouilly Grand Cru.

Familjen Hostomme har bott i Chouilly sedan 1800-talet. Paul Hostomme ägnade sig både åt att odla druvor och framställa vin. År 1930 lanserade Paul och hans son Marcel deras första champagne under eget varumärke: M.Hostomme. Pauls barnbarns barn Laurent, och hans fru Chrystelle driver idag familjeföretaget.Bouchon MH

Laurent och Chrystelle är mycket måna om att behålla familjetraditionerna, och fortsätta arbeta i vingården som de gjort i fyra generationer. De är inte ekologisk certifierade enligt EU:s regler, men jobbar enligt ekologiska principer. Nyligen blev de belönade med certifieringen Haute Valeur Environnementale & Développement Durable. Läs mer om certifieringen på franska här >>.

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 15.43.16

 

Klicka på loggan och läs mer om High environmental value (HEV) på engelska.

 

 

Vingård

 

 

M.Hostomme har levererat flera av sina champagner till det anrika varuhuset Harrods i London i många år. Harrods är känt för hög service och erbjuder kvalitetsprodukter, och bland dessa finns alltså M.Hostommes champagner.

År 2016 lanserade champagnehuset två nya champagner: M06 och H06. M06 är en Blanc de Blancs Brut Nature, medan H06 Brut Nature består av 40 procent pinot noir och 60 procent chardonnay. Båda champagnerna är jästa i ekfat från Bourgogne.

Snart ska ytterligare en champagne lanseras i mycket begränsat antal. Champagnen har legat i sjön, på 60 meters djup utanför Bretagne.

Total årlig produktion ligger på mellan 200 000 och 230 000 flaskor.

 

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.