Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2011. Slut.

Artikelnr: 7912101
Producent: André Brunel - Rhône, Frankrike
Storlek: 75 cl
Region: Châteauneuf-du-Pape
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 15%
Druvor: 65 % grenache, 20 % mourvèdre, 12 % syrah och 3 % övriga
Syra: 3,11 g/l
Restsocker: 1 g/l
Vinjournalisters omdöme av Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2011 från Andre Brunel, i södra Rhône i Frankrike.
Livets Goda, februari 2014: 93 LGP. ”Ung bouquet med söta bär, vanilj och mineraler. Smaken är djup, rik och fyllig med tät, solmogen frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, hallon, björnbär, violer, nypon, choklad, blommor, smultron, mineraler och fat. Ett ungt, friskt vin med modern, aromatisk frukt, bra syra och lång, elegant eftersmak.”
DVPE, 2014-05 Issue 204; 93 poäng (++!)
Robert Parker/Wine Advocate #211: 94 poäng. ”While there was no Cuvee Centenaire produced, Brunel’s 2011 Chateauneuf du Pape is certainly one of the stars of the vintage. A blend of 70% Grenache, 17% Mourvedre, 10% Syrah and 3% Cinsault, with the Syrah aged in older barrel and everything else in tank, it offers a gorgeously youthful profile with notions of sweet kirsch, seaweed, licorice and hints of truffle all soaring from the glass. Fresh and vibrant, with a core of sweet fruit that’s balanced by building richness and ample structure, it is medium to full-bodied, layered and has a great finish. Drinking nicely now, it can be consumed anytime over the coming 5-7 years.”

Färg:

Klar, röd färg med medel intensitet.

Doft:

En stor, öppen doft med mogna bär (körsbär, hallon och björnbär), kryddor, örter, anis och italiensk salami. Du kan också känna en svag doft av läder och tobak.

Smak:

Förutom de mogna bären, är det den typiska garrigue-smaken (olika kryddor och örter som växer i området) som dominerar. En diskret ekfatston följer med från början till slutet tillsammans med kryddorna och de mogna bärtonerna (björnbär, körsbär och svarta vinbär). I eftersmaken kan du känna engelsk konfekt (som är lakrits i olika nyanser), mörk choklad och en svag ekfatston. Les Cailloux 2011 är ett medelfylligt och komplext vin med en elegant eftersmak. Vinet är ungt, och vinner på att vänta ett par år. Vill du dricka det redan idag bör du lufta det några timmar innan du ska njuta av det.

Odling och framställning:

Druvorna plockas mycket mogna under september och oktober. Ofta avstjälkas 70 procent av druvorna före pressning, men Brunel är flexibel avseende avstjälkning. Han låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas innan pressning, och det varierar från år till år. Både mourvèdre och syrah brukar han avstjälka helt då de, enligt honom, ger för mycket bitterhet i vinet. 50 procent av druvorna krossas före jäsning. Så snart tanken är full, kyls musten ner och blandas med annan must som har blivit tillsatt en jästsvamp som kallas "rhodaniennes". Jäsningen brukar ta två veckor. Brunel låter musten få aningen luftkontakt innan jäsningen (för att jäsningen ska komma igång snabbare) och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna).

Grenache lagras i emaljerade tankar. Resten lagras i ekfat, varav 1/3 nya fat, 1/3 fat som har använts en gång och 1/3 fat som har använts två gånger tidigare. Lagringen varar i 16-20 månader, därefter blandas de olika vinerna och vilar i två månader före buteljering. När alkoholjäsningen och den malolaktiska jäsningen är klar, låter de vinet vila varefter det sedimenteras naturligt. Efter år 1988 slutade de att filtrera vinet före buteljering.

Alla druvor kommer från egna vingårdar. Årlig produktion är ca 40 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Prova till en traditionell lammstek där du lindar in färska örter och vitlök, låter det steka vid låg temperatur, och servera till goda rostade rotfrukter.

309 kr

André Brunel - Rhône, Frankrike

Rullstenar i Châteauneuf-du-Pape

Rolling Stones och Châteauneuf-du-Pape

Nej, det finns inget samband mellan de urgamla rockarna i Rolling Stones och vindistriktet Châteauneuf-du-Pape (”Påvens nya slott”) i södra Rhônedalen i Frankrike. Däremot nämns ofta de runda stora värmeabsorberande stenar som kallas ”galets roulés” som typiska för området. Men det är inte helt sant, stenarna finns inte överallt i Châteauneuf-du-Pape. Tvärtom är jordarna inom detta relativt lilla vinområde väldigt varierande. Detta tillsammans med att viner från området lagras i fat av olika storlek och med olika träsorter gör att de viner som produceras i Châteauneuf-du-Pape varierar väldigt mycket.

Den mest dominerande druvan är grenache som gör att vinerna går att dricka redan efter ett eller två år. En ytterligare bidragande orsak till variationerna i vinerna från området beror, utöver varierade jordar och olika fatlagring, på i vilken grad som druvan mourvèdre används i vinet. Dessutom påverkas vinstilen av hur mycket vinet har utsatts för luft under vinframställningen, några utsätt för mycket luft och får då en ”oxidativ stil”. Det kan kanske tyckas som ”hela havet stormar” inom distriktet, men i själva verket är det tvärtom. I Châteauneuf-du-Pape grundades Frankrikes berömda kontrollsystem för viner, Appellation Contrôlée (AC) i början av 1920-talet.

De första reglerade vinerna i Frankrike kom alltså härifrån, som sedan 2009 innebär 19 tillåtna druvsorter i vinet. Det ger köttiga och kryddiga rödviner, mer eller mindre tanninrika samt kort- eller långlivade. Châteauneuf-du-Pape är också känt för att ha viner med högsta minimistyrka (12,5 procent alkohol, i praktiken över 14 procent). 95 procent av vinerna från Châteauneuf-du-Pape är röda. Stor efterfrågan på medelhavsviner har bidragit till att många aktörer har etablerat sig i området.

 

André Brunel

I ett dokument från år 1735, kan man läsa att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne, men försäljningen kunde inte försörja familjen så han jobbade även med annat för att klara sig. När Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, byggde han en egen vinkällare som är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare.

Janine och André Brunel

Luciens son André övertog verksamheten år 1972, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Nu består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault. Före varje omplantering låter André numera marken vila i sju år. Då hinner jorden återställas så naturligt som möjligt, endast kompost tillsätts – inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen.

Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla.

Idag äger André Brunel totalt 50 hektar, och vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. De har 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape i den norra delen av appellationen som kallas Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. André Brunel är en typisk ledare med mycket entusiasm och charm, och är engagerad även utanför den egna verksamheten. Bland annat har han en framträdande position i ett av de två syndikaten som rör just appellationen, och dessutom i en odlargrupp som kallas Les Reflets.

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.