Mauro Veglio Barolo 2011, Piemonte

73043 Mauro Veglio Barolo 2011
Artikelnr: 7304301
Producent: Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Langhe, Piemonte
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,39 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

Vinjournalisters omdöme av Mauro Veglio Barolo 2011:

DVPE Issue 237: 92 poäng (++) Fynd! ”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, lingon, mandariner, granatäpple, örter, mineraler och fat. Drick 15‐21.!

Antonio Galloni: 89 poäng. ”The 2011 Barolo is very pretty. Crushed flower, succulent red cherries, spices, tobacco grace the palate in a silky, supple Barolo endowed with lovely energy, tension and class. The pliant, inviting finish captures the essence of the 2011 vintage.”

Klicka här så kan du läsa mer om Mauro Veglio och Mauro Veglio Barolo DOCG 2011.

Färg:

Medelfyllig, röd färg med viss tegelnyans på kanten.

Doft:

Vinet har mycket inbjudande toner av blommor, kryddor, örter, körsbär, röda vinbär, viol samt svaga inslag av fat och tobak. Låt gärna vinet stå en stund i glaset, då får du känna mer av vinets djup och komplexitet.

Smak:

De bäriga tonerna i doften återkommer i smaken. Tanninerna är mogna, unga och kraftiga, och balanseras bra med vinets bärighet. Vinet är medelfylligt, och den goda eftersmaken har härliga bärtoner som kompletteras av fat och tobak. Ett typiskt och okomplicerat barolo-vin med ett stramt avslut.

Odling och framställning:

Druvorna kommer från olika vingårdar i La Morra och Monforte d'Alba, som alla tillhör området Langhe. Langhe är beläget i den södra delen av Piemonte. Området är kuperat, och vingårdarna vetter mot syd, syd-ost och syd-väst, och ligger mellan 250 och 350 meter över havet. Druvorna kommer från samma vingårdar som Mauro gör vingårdsbetecknade viner, men druvorna i det här vinet plockas från de yngre vinstockarna.

Musten macererar (lakar ur färg och aromer) i ungefär åtta dagar under temperaturkontroll i ståltankar som kallas "rotary fermenters". Sedan pressas musten och jäsningen börjar. Jäsningstiden varierar, men brukar ta 20 dagar. Efter jäsning lagras vinet i franska ekfat, varav 20 % nya. Under den här tvåmånaders perioden lagras vinet vid temperaturen 20 grader, och det är nu den malolaktiska jäsningen genomförs. Vinet ligger sedan på fat i ytterligare 24 månader, och sedan i 6 månader i ståltank för stabilisering. Vinet buteljeras utan filtrering och klarningsmedel.
Årlig produktion: 8 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Medelfylliga viner passar till medelfylliga maträtter. Vinet har tydliga tanniner, men är inte så strävt för att vara ett barolo-vin. Många är dock "känsliga" för strävhet, så undvik gärna beska och söta tillbehör som ofta krockar med sträva viner. Vi väljer gärna krämiga pastarätter till vinet, som till exempel svampfylld tortellini.

319 kr

Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien

Daniela och Mauro Veglio

Mauro Veglios familj har odlat druvor i flera generationer, men precis som många andra familjer i regionen, sålde de druvorna till handlare och co-operativ som var mest fokuserade på kvantitet istället for kvalitet.

Mauro blev inspirerad av sin granne och vän Elio Altare, som framgångsrikt frångick gamla traditionella framställningsmetoder och skapade underbara viner. År 1992 beslutade Mauro att följa Elios fotspår och göra egna viner. Först började han i vingården och drog ner skördeuttaget drastiskt. Sedan byggde han en egen källare och började framställa vin där.

Vinodling och vinframställning

När Mauro skapade sina viner valde han en kortare urlakningstid än det som var vanligt i området, och urlakningen genomfördes i temperaturreglerande tankar. Sedan valde han att lagra vinet i små ekfat istället för de traditionella stora faten.

Vingårdarna består av ungefär 14 hektar i La Morra och Monforte d’Alba, och produktionen är 80 0000 flaskor, varav hälften är Barolo DOGC. Vingårdens storlek är precis lagom för Mauro så att han kan ha kontroll på hela processen, från vinodling till vinframställningen.

Mauro har en stark tro på att odla och framställa vin med så naturliga medel som möjligt. Han vill inte manipulera naturen, och använder därför inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inte heller använder han någon form av tillsatser i vinframställningen. På så sätt blir vinerna ett uttryck för terroiren som druvorna har växt i, samt väderförhållanden som råder de olika åren.

Mauro Veglio har fyra olika barolo crus (växtplatser): Arborina, Rocche dell’Annunziata och Gattera (som ligger i La Morra), samt Castelletto (som ligger i Monforte d’Alba).

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.