Mauro Veglio Barolo Arborina 2011, Piemonte

78014 Mauro Veglio Barolo Arborina 2011
Artikelnr: 7801401
Producent: Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien
Storlek: 75
Land: Italien
Region: La Morra, Piemonte
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 15 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,65 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

Vinjournalisters omdöme av Mauro Veglio Barolo Arborina DOCG 2011 från La Morra i Piemonte:

DVPE Issue 237: 94 poäng (++) Fynd! ”Ung bouquet med söta bär, violer, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med solmogen frukt, söta bär, fint djup och inslag av körsbär, tranbär, violer, te, violer, blommor, mineraler och fat. Ett ungt, friskt vin med ren, fräsch frukt, stor elegans och lång, elegant eftersmak. Drick 15‐26.”

Vinous, Antonio Galloni, har gett Mauro Veglio Barolo Arborina DOCG 2011 91 poäng.  Han skriver: ”The 2011 Barolo Arborina is dark, fleshy and supple on the palate, with lovely overall presence. Wild flowers, spices, new leather and tobacco all add shades of nuance. The firm Arborina tannins kick in on the finish, giving wine an attractive burst of energy and persistence.”

Klicka här så kan du läsa mer om Mauro Veglio och Mauro Veglio Barolo Arborina 2011.

Färg:

Ljus röd färg med en relativt tunn kant med tegelnyans.

Doft:

En fräsch och ung doft av mogna bär, främst körsbär, vildhallon och björnbär, blommor samt kryddor och en mycket svag ekfatston i bakgrunden.

Smak:

Den mogna frukten är det första man möts av i smaken. Frukttonerna domineras av körsbär och vildhallon, och bären är mycket mogna, nästan torkade och rätt så koncentrerade. Den härliga fruktsmaken kompletteras av blommor, tobak, läder, kryddor som vanilj och lakrits från ekfaten. Frukten är så mogen att du känner sötma i vinet, men det beror alltså på den mogna frukten och inte att det finns restsötma i vinet. Vinet är fortfarande ungt, och har strama och aningen torra tanniner. I eftersmaken dominerar frukten mycket tack vare den friska syran som även bidrar till att fruktsmaken ligger kvar länge i munnen. Det här är ett vin som kommer att utvecklas mycket bra i många år framöver, men tack vare den fina frukten är det redan tillgängligt att dricka idag.

Odling och framställning:

Nästan 70 % av vinrankorna planterades år 1970, resten år 1988. Vingården ligger på 270 meters höjd, i syd-sydostlig riktning, och är på 2,5 hektar. Vingården ligger i anknytning till Mauro Veglios hem. Jordmånen, jämfört med vingården Gattera, är något mindre kalkrik och innehåller mer lera som behåller fukten bättre i jorden. Vingården anses ge de mest eleganta vinerna från La Morra. Idag är det sex producenter som äger delar av vingården Arborina, som täcker ungefär 10 hektar totalt.

Urlakning (macerering) sker i ungefär åtta dagar i ståltankar med temperaturkontroll och "rotary fermenters" som gör att musten blandas med skalen för att få ut mer färg och aromer. Sedan pressas skalen från musten och alkoholjäsningen pågår vidare i ståltankar, vilket tar ungefär tjugo dagar.

Vinet lagras i franska ekfat (barrique), där 40 % är nya fat och resterande 60 % är begagnade. Under den perioden pågår den malolaktiska jäsningen (vid cirka 20° C), då vinet ligger kvar i ekfaten så att total tid i ekfaten blir 24 månader. Därefter dras vinet om (flyttas), utan filtrering, till ståltank och blir liggande där i cirka 6 månader för att stabiliseras. Total produktion: 8 000 flaskor per år.

 

Kombinera med mat:

Rött kött passar utmärkt till Barolo Arborina, men även smakrika hårdostar och smakrika stekta eller grillade rätter av fågel fungerar bra. Prova en viltgryta med ripa som bas.

399 kr

Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien

Daniela och Mauro Veglio

Mauro Veglios familj har odlat druvor i flera generationer, men precis som många andra familjer i regionen, sålde de druvorna till handlare och co-operativ som var mest fokuserade på kvantitet istället for kvalitet.

Mauro blev inspirerad av sin granne och vän Elio Altare, som framgångsrikt frångick gamla traditionella framställningsmetoder och skapade underbara viner. År 1992 beslutade Mauro att följa Elios fotspår och göra egna viner. Först började han i vingården och drog ner skördeuttaget drastiskt. Sedan byggde han en egen källare och började framställa vin där.

Vinodling och vinframställning

När Mauro skapade sina viner valde han en kortare urlakningstid än det som var vanligt i området, och urlakningen genomfördes i temperaturreglerande tankar. Sedan valde han att lagra vinet i små ekfat istället för de traditionella stora faten.

Vingårdarna består av ungefär 14 hektar i La Morra och Monforte d’Alba, och produktionen är 80 0000 flaskor, varav hälften är Barolo DOGC. Vingårdens storlek är precis lagom för Mauro så att han kan ha kontroll på hela processen, från vinodling till vinframställningen.

Mauro har en stark tro på att odla och framställa vin med så naturliga medel som möjligt. Han vill inte manipulera naturen, och använder därför inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inte heller använder han någon form av tillsatser i vinframställningen. På så sätt blir vinerna ett uttryck för terroiren som druvorna har växt i, samt väderförhållanden som råder de olika åren.

Mauro Veglio har fyra olika barolo crus (växtplatser): Arborina, Rocche dell’Annunziata och Gattera (som ligger i La Morra), samt Castelletto (som ligger i Monforte d’Alba).

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.