Mauro Veglio Barolo Gattera 2011, Piemonte

78018 Mauro Veglio Barolo Gattera 2011
Artikelnr: 7801801
Producent: Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: La Morra, Piemonte
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 15 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,38 g/l
Restsocker: 0,6 g/l

Vinjournalisters omdöme av Mauro Veglio Barolo Gattera DOCG 2011

DVPE Issue 237: 92 poäng (++) Fynd! ”Ett torrt, friskt vin med snygg, klassisk frukt, tydliga tanniner, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, violer, te, blommor, mineraler och fat. Drick 15‐21.”

Antonio Galloni: 91 poäng. ”The 2011 Barolo Gattera is the ripest and showiest of Veglio’s 2011s, but at the same time, there is an element of exoticism, that is undeniably appealing. Kirsch, mocha, wild flowers, cinnamon and mint add nuance to the warm, resonant finish. This is a gorgeous example of Gattera. The 2011 will drink well pretty much right out of the gate.”

Klicka här så kan du läsa mer om Mauro Veglio och Mauro Veglio Barolo Gattera DOCG 2011.

Färg:

Klar ljus röd färg med begynnande tegelfärg i kanten.

Doft:

Ung och nyanserad doft med inslag av blommor, både rosor och viol, mogna röda bär som gott mogna tranbär, röda körsbär och vildhallon, samt svaga toner av mineral, läder, ekfat och kryddor.

Smak:

Det här är ett relativt lätt vin med en stor smak. En ypperlig tanninstruktur bidrar till att vinet blir spännande att dricka då det förändrar "skepnad": först är det tanninerna och frukten som är tongivande och i fin balans, sedan fylls munnen av komplexa smaker av både frukt, blommor, kryddor och tobak, och till sist avslutas vinet torrt och rödbärfruktigt. Det här är ett elegant vin, typiskt för området, med en nyanserad och lång eftersmak. Det är ett lättare vin jämfört med årgång 2010, men samtidigt är det tillgängligt tidigare än förra årgången så du kan njuta av det redan idag (även om det är strävt).

Odling och framställning:

Gattera är Mauro Veglios äldsta vingård, där planteringen startade år 1952. Vingården som ligger i La Morra är vänd syd - syd/väst. Solen påverkar alltså druvorna hela dagen och även på eftermiddagen, därför känns frukten varm. Men den utvecklas inte snabbare i flaskan jämfört med de övriga vingårds-baolorvinerna, den är bara varmare i frukten hela tiden. Jordmånen, jämfört med vingården Arborina, är något mer kalkrik och ger en mer generös, fruktig karaktär.

Framställning: Musten ligger och macererar i ungefär 8 dagar i "rotary fermentors" med temperaturkontroll. Sedan pressas musten från druvskalen och jäser i ståltankar, vilket tar ungefär 20 dagar. Efter jäsningen lagras vinet i franska barrique (225 liters ekfat), varav hälften är nya och andra hälften är begagnade fat. Total lagring i ekfaten i två år, sedan dras det om till ståltank där vinet får ligga i två månader och stabiliseras. Vinet filtreras inte före buteljering.

Total årlig produktion är cirka 5 000 flaskor.

Kombinera med mat:

Vi skulle välja en krämig risotto som lindar in tanninerna, gärna en svamprisotto. Kombinera det med goda, svenska älgfärsbiffar.

399 kr

Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien

Daniela och Mauro Veglio

Mauro Veglios familj har odlat druvor i flera generationer, men precis som många andra familjer i regionen, sålde de druvorna till handlare och co-operativ som var mest fokuserade på kvantitet istället for kvalitet.

Mauro blev inspirerad av sin granne och vän Elio Altare, som framgångsrikt frångick gamla traditionella framställningsmetoder och skapade underbara viner. År 1992 beslutade Mauro att följa Elios fotspår och göra egna viner. Först började han i vingården och drog ner skördeuttaget drastiskt. Sedan byggde han en egen källare och började framställa vin där.

Vinodling och vinframställning

När Mauro skapade sina viner valde han en kortare urlakningstid än det som var vanligt i området, och urlakningen genomfördes i temperaturreglerande tankar. Sedan valde han att lagra vinet i små ekfat istället för de traditionella stora faten.

Vingårdarna består av ungefär 14 hektar i La Morra och Monforte d’Alba, och produktionen är 80 0000 flaskor, varav hälften är Barolo DOGC. Vingårdens storlek är precis lagom för Mauro så att han kan ha kontroll på hela processen, från vinodling till vinframställningen.

Mauro har en stark tro på att odla och framställa vin med så naturliga medel som möjligt. Han vill inte manipulera naturen, och använder därför inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inte heller använder han någon form av tillsatser i vinframställningen. På så sätt blir vinerna ett uttryck för terroiren som druvorna har växt i, samt väderförhållanden som råder de olika åren.

Mauro Veglio har fyra olika barolo crus (växtplatser): Arborina, Rocche dell’Annunziata och Gattera (som ligger i La Morra), samt Castelletto (som ligger i Monforte d’Alba).

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.