Mauro Veglio Barolo Rocche dell’Annunziata 2011, Piemonte

73969 Mauro Veglio Barolo Rocche dellAnnunziata 2011
Artikelnr: 7396901
Producent: Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien
Storlek: 75
Land: Italien
Region: La Morra, Piemonte
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 15 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,76 g/l
Restsocker: 0,5 g/l

Vinjournalisters omdöme av Mauro Veglio Barolo Rocche dell’Annunziata 2011

DVPE Issue 237: 94 poäng (++) Fynd! ”Ung, fräsch bouquet med ren, elegant frukt, syrliga röda bär, te och mineraler. Smaken är ung, fräsch och fruktig med klingande ren frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av körsbär, tranbär, lingon, granatäpple, te, rosor, mineraler och fat. Ett ungt, friskt vin med krispig, fräsch frukt, stor elegans och lång, elegant eftersmak. Drick 15‐26.”

Wine Spectator: 93 poäng. ”Cherry, strawberry,  menthol and tobacco aromas and flavors are complex and balanced by the firm structure. This red has finesse and harmony, capped by a long aftertaste of fruit and mineral. Best from 2018 through 2032.”

Vinous: 92 poäng. ”Veglio’s 2011 Barolo Rocche dell’Annunziata is rich and explosive in style, with plenty of fruit and vintage 2011 radiance. Layers of flavor blossom as the wine fills out its broad-shouldered frame in an effortless display of the class that sets this site apart from most others. Dark red cherry, plum, spice, menthol and licorice add nuance as the finish builds with intensity and voluptuousness.”

 

Klicka här så kan du läsa mer om Mauro Veglio och Mauro Veglio Barolo Rocche dell’Annunziata 2011.

Färg:

Relativt ljus, röd färg.

Doft:

Doften är stor och aromatisk med typiska toner från nebbiolo-druvan. Det är ett komplext vin och du känner inslag av körsbär, vildhallon, björnbär, vinbär, bigarråer, viol, läder, tjära samt vanilj och fat. Verkligen ett vin att dofta på länge, vilket du bör göra för att uppleva komplexiteten.

Smak:

Aromerna du känner i doften återkommer i smaken. Det här är ett mycket elegant vin med stor komplexitet. Det är fylligt och har mogna, strama tanniner som balanseras väl med frukten i vinet. Eftersmaken är mycket god och smakrik, och sitter kvar länge i munnen.

Odling och framställning:

Rocche dell'Annunziata räknas bland de allra bästa vingårdarna i La Morra och Piemonte. Jordmånen består av kalkrik lera med en mycket hög andel slam som bidrar till den silkiga texturen i vinerna. Vinerna från området brukar ha relativt ljus färg, med toner av rosor, röda bär som körsbär och hallon. De är delikata men samtidigt intensiva, och till sist mycket eleganta.

Vinframställning: Druvskalen ligger med musten i ungefär åtta dagar för att laka ur färg och aromer. Det görs i ståltankar med temperaturkontroll. Sedan pressas musten från skalen, och jäsningen pågår i ungefär 20 dagar, beroende på årgången. Efter jäsningen flyttas vinet till franska ekfat där vinet genomgår den malolaktiska jäsningen under temperaturkontrollerade former i två månader. De använder ungefär 80 procent nya och 20 procent begagnade ekfat. Sedan lagras vinet i ytterligare två år, och slutligen i sex månader i ståtankar för att stabiliseras. Vinet klaras eller filtreras inte före buteljering.

Årlig produktion varierar, men i snitt ligger den på 1 800 flaskor.

Kombinera med mat:

Tanninerna i vinet är fortfarande strama, så om du vill dricka vinet inom en snar framtid bör du kombinera det med mat som lindar in tanninerna. En god och krämig risotto passar alltid till barolo-viner. Servera vinet till rött kött, gärna av kalv. Gillar du långkok, bör du prova en Brasato al Barolo som är en typisk köttgryta från Piemonte, där köttet marineras i barolo och sedan får sjuda i vin, örter och grönsaker.

529 kr

Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien

Daniela och Mauro Veglio

Mauro Veglios familj har odlat druvor i flera generationer, men precis som många andra familjer i regionen, sålde de druvorna till handlare och co-operativ som var mest fokuserade på kvantitet istället for kvalitet.

Mauro blev inspirerad av sin granne och vän Elio Altare, som framgångsrikt frångick gamla traditionella framställningsmetoder och skapade underbara viner. År 1992 beslutade Mauro att följa Elios fotspår och göra egna viner. Först började han i vingården och drog ner skördeuttaget drastiskt. Sedan byggde han en egen källare och började framställa vin där.

Vinodling och vinframställning

När Mauro skapade sina viner valde han en kortare urlakningstid än det som var vanligt i området, och urlakningen genomfördes i temperaturreglerande tankar. Sedan valde han att lagra vinet i små ekfat istället för de traditionella stora faten.

Vingårdarna består av ungefär 14 hektar i La Morra och Monforte d’Alba, och produktionen är 80 0000 flaskor, varav hälften är Barolo DOGC. Vingårdens storlek är precis lagom för Mauro så att han kan ha kontroll på hela processen, från vinodling till vinframställningen.

Mauro har en stark tro på att odla och framställa vin med så naturliga medel som möjligt. Han vill inte manipulera naturen, och använder därför inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inte heller använder han någon form av tillsatser i vinframställningen. På så sätt blir vinerna ett uttryck för terroiren som druvorna har växt i, samt väderförhållanden som råder de olika åren.

Mauro Veglio har fyra olika barolo crus (växtplatser): Arborina, Rocche dell’Annunziata och Gattera (som ligger i La Morra), samt Castelletto (som ligger i Monforte d’Alba).

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.