Mauro Veglio L’Insieme Langhe Rosso 2011, Piemonte. Slut.

Artikelnr: 7801701
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Langhe, Piemonte
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: Nebbiolo 40 %, barbera 30 % och cabernet sauvignon 30 %
Syra: 5,51 g/l
Restsocker: 0,8 g/l

L’Insieme (betyder ”tillsammans” på svenska) är ett samarbetsprojekt mellan åtta producenter i Langhe. Syftet är att förmedla hur viktigt det är med samarbete och enighet inom en grupp, men även i samhället i övrigt. Därför skänker producenterna 5,16 EUR för varje såld flaska till en stiftelse som finansierar olika utvecklingsprojekt runt om i världen. Det betyder att det varje år produceras åtta olika L’insieme med unik druvsammansättning men med samma etikett.

Projektet initierades av Slow Food-generalen Carlin Petrini och den kände barolo-producenten Elio Altare. De la grunden för idén, och gruppen består idag av sju producenter som är kända för att göra kvalitetsvin med minimal användning av onaturliga bekämpningsmedel eller tillsatser. Förutom Mauro Veglio och Elia Altare, är följande producenter med i samarbetet: Federico Grasso, Giuliano Corino, Carlo och Lorenzo Revello, Gianfranco Alessandria, Beppe Caviola och till sist Paolo och Giulio Morando.

Vill du läsa mer om samarbetsprojektet, klicka här.

Vinjournalisters omdöme av Mauro Veglio L’Insieme 2011 från La Morra, Piemonte i Italien:

DVPE 2014 – 13 Issue 212: 91 poäng (+/mer än prisvärt): ”Ett ungt, friskt vin med ren, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, cassis, mörka körsbär, violer, färsk tobak, mineraler och fat.”349 kr 91 poäng (+).

Klicka här så kan du läsa mer om Mauro Veglio och Mauro Veglio L’Insieme.

Färg:

Medelintensiv, röd färg med tegelnyanser.

Doft:

Doften har toner av unga, mogna, röda bär. Dessutom kryddor, fat, svarta vinbär, bigarråer, örter, viss blommighet samt lakrits.

Smak:

Vinet har en häftig blandning av olika aromer: både röda och mörka bär, örter, viol och fat. Det är lite "svårt" att placera vinets ursprung därför att druvblandningen är ovanlig, men vi tycker druvornas karaktärsdrag kompletterar varandra på ett bra sätt. Vinet är koncentrerat, fylligt och har stadiga tanniner. Barberadruvorna mjukar upp avslutet och ger en fruktig eftersmak.

Odling och framställning:

Druvorna kommer från byarna La Morra och Monforte d'Alba, som båda tillhör det kuperade landskapet Langhe i Piemonte.

Det här vinet består av en blandning av druvor från de bästa växtplatserna i Mauro Veglios vingårdar. Efter att vinet har lagrats i 18 månader i nya ekfat, blandas det med två fat av vinet Cascina Nuova, tre fat av Barolo Arborina och Barolo Castelletto, samt med två fat av cabernet sauvignon. Sedan lagras blandningen i stålfat för stabilisering utan att vinet har filterats. Det här brukar ske i juni. Sedan lagras vinet ytterligare ett år i flaska för att aromerna ska bli som bäst.

Produktionen ligger runt 1 500 - 2 000 flaskor per år.

 

Kombinera med mat:

Det här är i första hand ett matvin. Välj kraftiga, smakrika rätter och något tillbehör som kan linda in tanninerna. Vinet passar bra till både hjort, ren och älg. Vi rekommenderar att grilla eller steka köttet i mycket gott smör. Om du ska ha en frisk sallad till, måste du servera med en dressing. Prova en ceasardressing, det går bra. Grillade eller ugnsstekta grönsaker med flingsalt och örter passar utmärkt att äta till.

349 kr

Flera viner från producenten

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.