Mauro Veglio L’Insieme Langhe Rosso 2011, Piemonte

Mauro Veglio L'Insieme
Artikelnr: 7801701
Producent: Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Langhe, Piemonte
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: Nebbiolo 40 %, barbera 30 % och cabernet sauvignon 30 %
Syra: 5,51 g/l
Restsocker: 0,8 g/l

L’Insieme (betyder ”tillsammans” på svenska) är ett samarbetsprojekt mellan åtta producenter i Langhe. Syftet är att förmedla hur viktigt det är med samarbete och enighet inom en grupp, men även i samhället i övrigt. Därför skänker producenterna 5,16 EUR för varje såld flaska till en stiftelse som finansierar olika utvecklingsprojekt runt om i världen. Det betyder att det varje år produceras åtta olika L’insieme med unik druvsammansättning men med samma etikett.

Projektet initierades av Slow Food-generalen Carlin Petrini och den kände barolo-producenten Elio Altare. De la grunden för idén, och gruppen består idag av sju producenter som är kända för att göra kvalitetsvin med minimal användning av onaturliga bekämpningsmedel eller tillsatser. Förutom Mauro Veglio och Elia Altare, är följande producenter med i samarbetet: Federico Grasso, Giuliano Corino, Carlo och Lorenzo Revello, Gianfranco Alessandria, Beppe Caviola och till sist Paolo och Giulio Morando.

Vill du läsa mer om samarbetsprojektet, klicka här.

Vinjournalisters omdöme av Mauro Veglio L’Insieme 2011 från La Morra, Piemonte i Italien:

DVPE 2014 – 13 Issue 212: 91 poäng (+/mer än prisvärt): ”Ett ungt, friskt vin med ren, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, cassis, mörka körsbär, violer, färsk tobak, mineraler och fat.”349 kr 91 poäng (+).

Klicka här så kan du läsa mer om Mauro Veglio och Mauro Veglio L’Insieme.

Färg:

Medelintensiv, röd färg med tegelnyanser.

Doft:

Doften har toner av unga, mogna, röda bär. Dessutom kryddor, fat, svarta vinbär, bigarråer, örter, viss blommighet samt lakrits.

Smak:

Vinet har en häftig blandning av olika aromer: både röda och mörka bär, örter, viol och fat. Det är lite "svårt" att placera vinets ursprung därför att druvblandningen är ovanlig, men vi tycker druvornas karaktärsdrag kompletterar varandra på ett bra sätt. Vinet är koncentrerat, fylligt och har stadiga tanniner. Barberadruvorna mjukar upp avslutet och ger en fruktig eftersmak.

Odling och framställning:

Druvorna kommer från byarna La Morra och Monforte d'Alba, som båda tillhör det kuperade landskapet Langhe i Piemonte.

Det här vinet består av en blandning av druvor från de bästa växtplatserna i Mauro Veglios vingårdar. Efter att vinet har lagrats i 18 månader i nya ekfat, blandas det med två fat av vinet Cascina Nuova, tre fat av Barolo Arborina och Barolo Castelletto, samt med två fat av cabernet sauvignon. Sedan lagras blandningen i stålfat för stabilisering utan att vinet har filterats. Det här brukar ske i juni. Sedan lagras vinet ytterligare ett år i flaska för att aromerna ska bli som bäst.

Produktionen ligger runt 1 500 - 2 000 flaskor per år.

 

Kombinera med mat:

Det här är i första hand ett matvin. Välj kraftiga, smakrika rätter och något tillbehör som kan linda in tanninerna. Vinet passar bra till både hjort, ren och älg. Vi rekommenderar att grilla eller steka köttet i mycket gott smör. Om du ska ha en frisk sallad till, måste du servera med en dressing. Prova en ceasardressing, det går bra. Grillade eller ugnsstekta grönsaker med flingsalt och örter passar utmärkt att äta till.

349 kr

Mauro Veglio - La Morra, Piemonte, Italien

Daniela och Mauro Veglio

Mauro Veglios familj har odlat druvor i flera generationer, men precis som många andra familjer i regionen, sålde de druvorna till handlare och co-operativ som var mest fokuserade på kvantitet istället for kvalitet.

Mauro blev inspirerad av sin granne och vän Elio Altare, som framgångsrikt frångick gamla traditionella framställningsmetoder och skapade underbara viner. År 1992 beslutade Mauro att följa Elios fotspår och göra egna viner. Först började han i vingården och drog ner skördeuttaget drastiskt. Sedan byggde han en egen källare och började framställa vin där.

Vinodling och vinframställning

När Mauro skapade sina viner valde han en kortare urlakningstid än det som var vanligt i området, och urlakningen genomfördes i temperaturreglerande tankar. Sedan valde han att lagra vinet i små ekfat istället för de traditionella stora faten.

Vingårdarna består av ungefär 14 hektar i La Morra och Monforte d’Alba, och produktionen är 80 0000 flaskor, varav hälften är Barolo DOGC. Vingårdens storlek är precis lagom för Mauro så att han kan ha kontroll på hela processen, från vinodling till vinframställningen.

Mauro har en stark tro på att odla och framställa vin med så naturliga medel som möjligt. Han vill inte manipulera naturen, och använder därför inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Inte heller använder han någon form av tillsatser i vinframställningen. På så sätt blir vinerna ett uttryck för terroiren som druvorna har växt i, samt väderförhållanden som råder de olika åren.

Mauro Veglio har fyra olika barolo crus (växtplatser): Arborina, Rocche dell’Annunziata och Gattera (som ligger i La Morra), samt Castelletto (som ligger i Monforte d’Alba).

Enkelt att beställa

Välj viner genom att klicka på ”Lägg i varukorg”. När du är klar, gå till Varukorgen längst upp på sidan och se dina val. Klicka på "Till Systembolaget" så kommer du till Dryckeslistan på Systembolagets hemsida där du avslutar köpet. Du får ett SMS så snart vinerna finns i butiken.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.