Philipp Kuhn Pinot Noir Kirschgarten GG 2012, Pfalz. Slut.

Artikelnr: 7084101
Producent: Philipp Kuhn - Pfalz, Tyskland
Storlek: 75 cl
Land: Tyskland
Region: Pfalz, Tyskland
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 13,5 %
Druvor: 100 % pinot noir (lokalt namn: spätburgunder)
Syra: 5,9 g/l
Restsocker: 0,4 g/l

Philipp Kuhn Pinot Noir Krischgarten GG 2012 från regionen Pfalz i Tyskland, omdömen:

DVPE Issue 253: 92 poäng – Fynd! Pfalz Tyskland Philipp Kuhn 379 kr 92 poäng (++)
”Ett runt, rikt och bussigt vin med aromatisk frukt, bra balans, bra syra och inslag av jordgubbar, smultron, bigarråer, blommor, röda vinbär, mineraler och fat. Stereofoniskt vin!”

Nedan ser du recensioner av årgång 2011.

Jancis Robinson 18 poäng. ”Cherry red with salmon pink rim. Oak plays a prominent role on the nose, although the gentle fragrance of bonfire smoke and cigar box acts more as a stimulant than an obstacle to the olfactory senses. On the palate, cherries and blackberries are beginning to penetrate the preservative layer of cedar wood, a salty-savoury nuance sets a fascinating accent. Tannins still show a solid presence, although substance and structure are reassuringly sound to warrant high expectations. Kuhn’s Pinot always comes through – ideal drinking time six years plus. ”

Grappe: 17 poäng, månadsbrev oktober. ”Något utvecklad, finstämd doft med blandning av lättsamma smultron- och hallontoner, aning blommighet och underliggande mörk, aningen torkad körsbärsfrukt, bittermandel och kryddiga ekfat. Medelfyllig, fruktintensiv, med mjuk tannin, välbalanserad syra och sötrfruktigt men lättsamt elagnt avslut med bra längd.”

Vill du läsa mer om Weingut Philipp Kuhn, kan du gå till deras hemsida, klicka här.

Färg:

Färgen är medelintensiv med unga röda toner.

Doft:

Vinet är fortfarande ungt, och vinner på att luftas ett tag innan du dricker det. Det är komplext med härliga aromer av både röda och mörka bör som körsbär, smultron och mogna hallon, samt viol, mineral, ceder och choklad.

Smak:

Vinet är ungt och koncentrerat. Du hittar toner av både röda och mörka körsbär, smultron och plommon, samt animaliska inslag och mineral. Det finns även fattoner som ceder och choklad. Vinet har en hög koncentration för att vara en pinot noir, det är mycket välstrukturerat samtidigt som det är elegant. Det ger en god munkänsla med mogna, finkorninga tanniner som stramar upp avslutet. I den goda eftersmaken hittar du körsbär och mogna hallon som kompletteras med fattonerna. Drick idag, eller lagra i 6-7 år.

Odling och framställning:

Druvorna i det här vinet kommer från den bästa vingården i Laumersheim, som kallas Kirschgarten. Jorden är mycket mörk och blandad med kalkhaltig märgel i den översta matjorden. Alven som finns under matjorden, består av massiv kalksten. Vingården Kirschgarten vetter åt sydost vilket ger bra solexponering och mogna druvor.
Vinet har lagrats 22 månader i ekfat, varav hälften är nya och hälften är begagnade.

Produktion: 2 500 flaskor/år.

Kombinera med mat:

Boeuf Bourgogne och coq au vin är två klassiker som passar utmärkt till Pinot Noir Kirschgarten GG 2012. Eller en grönsakslasagne som får viss sötma från grönsakerna som möter vinets fruktighet på ett mycket bra sätt.

379 kr

Philipp Kuhn - Pfalz, Tyskland

 

Weingut Philipp Kuhn håller till i byn Laumersheim i distriktet Pfalz, nästan två timmars bilfärd sydväst om Frankfurt. Familjen har bott i Laumersheim sedan 1700-talet, så familjen har en mycket lång tradition att göra vin. Sedan år 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vingården som idag består av 25 hektar. Philipp Kuhn har ingen teoretisk vinutbildning i grunden, hans kompetens har utvecklats genom över tjugo års hårt arbete i vingården. Och som alla vet – kvalitetsvin kan endast göras av kvalitetsdruvor.

Philipp fokuserar verkligen på vingårdsarbetet. Och det är inte bara något han säger, genom åren har han lagt ner mycket tid på att testa hur olika druvsorter trivs i de olika växtmiljöerna, eller terroir som fransmännen säger. Han använder i princip samma vinframställningsmetod för alla rieslingvinerna, vilket gör att skillnaderna mellan vinerna i första hand beror på druvans växtmiljö. Riesling kännetecknas dessutom av förmågan att spegla druvans växtmiljö i vinet, och vad verkar inte mer rimligt än att ta tillvara druvans naturliga egenskaper? Philipps filosofi gör att det både blir gott och lärorikt för oss som ska dricka vinerna.

Idag består planteringen av ungefär hälften gröna och hälften blå druvor. Av de vita är det riesling som dominerar, men han gör även viner av chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier och gewurztraminer. De röda vinerna görs bland annat av spätburgunder (pinot noir), cabernet sauvignon, merlot och gamay. Den årliga produktionen ligger ungefärlig på 180 000 flaskor.

Philipp Kuhn tillämpar reglerna för miljövänlig odling på alla vingårdarna. I praktiken betyder det att de inte använder insektsmedel eller konstgjort gödningsmedel. De värnar den biologiska mångfalden i vingården och använder endast organisk kompost som gödningsmedel. Han är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar.

VPD klassificering

Weingut Philipp Kuhn har VDP Pfalz-status. VDP är en privat organisation med 200 av de främsta vinodlarna i Tyskland, varav 26 kommer från Pfalz. De som får lov att vara medlemmar i VDP, lämnar det gamla prädikatsystemet (där sockerhalten fick bestämma kvalitetskategori), och klassificerar istället vinerna efter kvalitet (på samma sätt som i Bourgogne). Klassificeringen gäller endast torra viner.

VPD Gutesweine är den lägsta nivån, och i den här kategorin har vi tagit hem Reisling Tradition.

VPD Ortsweine är som namnet antyder vin från druvor från en ort/kommun. På etiketten ser man vilken ort druvorna kommer från samt vilken druvsort vinet är gjort på. Laumerheim och Dirmstein är Kuhns Ortsweine-viner. Vi erbjuder tre viner i den här kategorin, alla från Laumersheim:  Laumersheimer Vom Kalksteinfels Riesling, Laumersheimer Pinot Noir Réserve (där jordmånen består av kalksten), samt Chardonnay vom Kalkmärgel.

VPD Erste Lage är en klassificering där vinet kommer från en enskild vingård, och det kan du se på etiketten som visar vingårdens namn, vinbyn samt druva. Vi erbjuder Grosskarlbacher Burgweg Riesling (Grosskarlbacher är byn, Burgweg är vingården) och Kallstadter Steinacker Riesling.

VDP Grosse Lage är de bästa vingårdslägena, motsvarande Grand Cru i Bourgogne. På etiketten kan du se vingårdens namn och druva efterföljt av GG (Grosses Gewächse). Hos BraVin kan du köpa fyra Grosses Gewächs: Saumagen GG Riesling, Kirchgarten GG Riesling, Grosskarlbacker Im Grossen Garten och Kirschgarten GG Pinot Noir.

Vingårdarna

Vingårdarna ligger i ett kuperat landskap mellan Rhen och Pfalz-skogen i norra delen av Pfalz. Jordarna karakteriseras av massiv kalksten. På vissa ställen har det blåst upp mineralrikt sediment som kallas löss, och på vissa ställen kan lössen gå flera meter ner i jorden.

Grosskarlbacker Burgweg

Byn Laumersheim ligger sydost om Orlenberg som är nästan 200 meter högt. Berget består av kalksten, och är numera helt täckt av vinplanteringar. Området har ett mycket gynnsamt mikroklimat som gör att druvorna uppnår en hög kvalitet. Kapellenberg är det enda läget i Laumersheim där vinrankor är planterade i både östlig, sydlig och västlig riktning. På Kapellenberg består jordmånen av vit kvartssand, som i själva verket är små lämningar från miljoner år tillbaka i tiden då området låg under vatten. Här odlas enbart riesling. Vinerna blir mycket eleganta med delikat frukt och är något lättare än viner från riesling som odlas på kalksten.

Grosse Gewächse

Philipp Kuhn har tre Grosse Gewächse-vingårdar. En av dem heter Kirschgarten (körsbärsträdgården) som är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim. Vingården ligger i sydlig riktning, ca 120 meter över havet. Den översta jordmånen består av finkornig kalksten som ger bra dränering, och på vissa ställen består jordmånen av en mycket stor andel kalkhaltig märgel.

Steinbuckel (betyder stenig sluttning) är namnet på vingården som ligger på en sydlig sluttning av en djup dal i Laumerheimer. Jordmånen är gynnsam här, med kalkrik märgel blandad med en hög andel kalksten. Mikroklimatet blir speciellt här med kalla vindar från dalen som gör att druvan mognar sakta. Och det är när riesling mognar sakta den blir som bäst. Vinerna från Steinbuckel har längst lagringspotential.

Den tredje vingården heter Burgweg. Älven Eckbach har fört med sig olika sedimentslag, vilket gör att jordmånen är varierande. Det översta lagret består av stenar som dels ligger ovanpå sand, men också på löss och krithaltig kalksten. På andra ställen är det hård kalksten som dominerar. Vingården ligger vänd mot syd, och det odlas enbart riesling och spätburgunder (pinot noir).

Sedan år 2012 har Philipp Kuhn certifierat sig enligt ”Fair and Green” som ställer krav till producenten att arbeta enligt en hållbar utveckling. Men inte bara det – det sätter även krav på producenten att behandla alla respektfullt, genom bland annat att ge alla som arbetar bra arbetsförhållanden och rimliga löner. Idag finns det tyvärr många exempel på att arbetare i vingården har usla arbets- och boendeförhållanden, samt mycket låga löner. Bara för att vi ska dricka billiga viner.

Certificate_FAIR and GREEN Kuhn 2015

 

 

 

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.