Philipp Kuhn Riesling Kallstadter Steinacker 2014, Pfalz. Slut.

Artikelnr: 7534901
Producent: Philipp Kuhn - Pfalz, Tyskland
Storlek: 75 cl
Land: Tyskland
Region: VDP Pfalz Erste Lage
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 12,5 %
Druvor: 100 % riesling
Syra: 8,0 g/l
Restsocker: 5,2 g/l

Philipp Kuhn Riesling Kallstadter Steinacker 2014, från regionen Pfalz i Tyskland. Vinjournalisters omdöme:

Jancis Robinson: 17 poäng. ”An Erste Lage trocken which flatters the sense of smell with fresh citrus and peach aromas. On the palate the Steinacker enhances the taste of juicy grapefruit with a creamy texture and sherbety mouthfeel. Contrary to Kuhn’s more compact and serious Grosse Gewächse, the Steinacker represents a charming and lighter dry alternative. (MS)”

Munskänken: 16+ poäng. ”Läcker, utvecklad, druvtypisk doft av cykelaffär, petroleum, blommighet och utmärkt mineralitet. Rik, komplex smak med utmärkt frukt i fin balans med rasiga, höga fruktsyror i en kropp med struktur och lång eftersmak.”

Vill du läsa mer om Weingut Philipp Kuhn, kan du gå till deras hemsida, klicka här.

Färg:

Ljusgul, klar färg med grönt skimmer.

Doft:

Det här vinet är mycket typisk för området, och bjuder precis på det vi tycker så mycket om när det gäller rieslingvinerna från Philipp Kuhn: du känner en härlig blandning av fruktiga, blommiga och mineraliska toner. Du känner både kalk och krita i doften. Frukten består av gula äpplen, vita persikor, papaya, clementiner och melon.

Smak:

Även smaken har en bra blandning och balans av subtila fruktiga toner och mineral, toner som förstärks av den fräscha fruktsyran. Det är den gynnsamma växtplatsen som Steinacker-vingården ligger i som skapar denna härliga kombination; dels den kalkhaltiga jordmånen, dels det något svalare klimatet jämfört med många andra vingårdar i området. Det allra första som möter en är mineraltoner, som kompletteras av frukten som blir mer framträdande från mitten och som stannar kvar i den långa eftersmaken. I den goda fruktiga eftersmaken känner du smak av melon, mango, papaya och persikor.

Odling och framställning:

Steinacker är en Erste Lage-vingård som ligger i Kallstadter, på ungefär 250 meters höjd. Philipp Kuhn har ägt vingården Steinacker sedan år 2011, och vinstockarna som druvorna kommer från är 25 år gamla. År 2015 är den tredje årgången med vin från den här vingården. Vingården är brant, och jordmånen består av mager stenig kalkjord. Vinstockarna måste verkligen kämpa för att få vatten. Resultatet blir mycket mineraliska viner, de blir lätta och öppnar sig tidigare än viner från andra vingårdar som Kuhn har.
Druvorna skördades för hand 11 oktober 2014. Skördeuttaget var 52 hl/ha. Druvorna har macererats i 12 timmar, och sedan pressats. Vinet har jäst med naturlig jäst, alltså ingen tillsatt jäst.

249 kr

Philipp Kuhn - Pfalz, Tyskland

 

Weingut Philipp Kuhn håller till i byn Laumersheim i distriktet Pfalz, nästan två timmars bilfärd sydväst om Frankfurt. Familjen har bott i Laumersheim sedan 1700-talet, så familjen har en mycket lång tradition att göra vin. Sedan år 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vingården som idag består av 25 hektar. Philipp Kuhn har ingen teoretisk vinutbildning i grunden, hans kompetens har utvecklats genom över tjugo års hårt arbete i vingården. Och som alla vet – kvalitetsvin kan endast göras av kvalitetsdruvor.

Philipp fokuserar verkligen på vingårdsarbetet. Och det är inte bara något han säger, genom åren har han lagt ner mycket tid på att testa hur olika druvsorter trivs i de olika växtmiljöerna, eller terroir som fransmännen säger. Han använder i princip samma vinframställningsmetod för alla rieslingvinerna, vilket gör att skillnaderna mellan vinerna i första hand beror på druvans växtmiljö. Riesling kännetecknas dessutom av förmågan att spegla druvans växtmiljö i vinet, och vad verkar inte mer rimligt än att ta tillvara druvans naturliga egenskaper? Philipps filosofi gör att det både blir gott och lärorikt för oss som ska dricka vinerna.

Idag består planteringen av ungefär hälften gröna och hälften blå druvor. Av de vita är det riesling som dominerar, men han gör även viner av chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier och gewurztraminer. De röda vinerna görs bland annat av spätburgunder (pinot noir), cabernet sauvignon, merlot och gamay. Den årliga produktionen ligger ungefärlig på 180 000 flaskor.

Philipp Kuhn tillämpar reglerna för miljövänlig odling på alla vingårdarna. I praktiken betyder det att de inte använder insektsmedel eller konstgjort gödningsmedel. De värnar den biologiska mångfalden i vingården och använder endast organisk kompost som gödningsmedel. Han är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar.

VPD klassificering

Weingut Philipp Kuhn har VDP Pfalz-status. VDP är en privat organisation med 200 av de främsta vinodlarna i Tyskland, varav 26 kommer från Pfalz. De som får lov att vara medlemmar i VDP, lämnar det gamla prädikatsystemet (där sockerhalten fick bestämma kvalitetskategori), och klassificerar istället vinerna efter kvalitet (på samma sätt som i Bourgogne). Klassificeringen gäller endast torra viner.

VPD Gutesweine är den lägsta nivån, och i den här kategorin har vi tagit hem Reisling Tradition.

VPD Ortsweine är som namnet antyder vin från druvor från en ort/kommun. På etiketten ser man vilken ort druvorna kommer från samt vilken druvsort vinet är gjort på. Laumerheim och Dirmstein är Kuhns Ortsweine-viner. Vi erbjuder tre viner i den här kategorin, alla från Laumersheim:  Laumersheimer Vom Kalksteinfels Riesling, Laumersheimer Pinot Noir Réserve (där jordmånen består av kalksten), samt Chardonnay vom Kalkmärgel.

VPD Erste Lage är en klassificering där vinet kommer från en enskild vingård, och det kan du se på etiketten som visar vingårdens namn, vinbyn samt druva. Vi erbjuder Grosskarlbacher Burgweg Riesling (Grosskarlbacher är byn, Burgweg är vingården) och Kallstadter Steinacker Riesling.

VDP Grosse Lage är de bästa vingårdslägena, motsvarande Grand Cru i Bourgogne. På etiketten kan du se vingårdens namn och druva efterföljt av GG (Grosses Gewächse). Hos BraVin kan du köpa fyra Grosses Gewächs: Saumagen GG Riesling, Kirchgarten GG Riesling, Grosskarlbacker Im Grossen Garten och Kirschgarten GG Pinot Noir.

Vingårdarna

Vingårdarna ligger i ett kuperat landskap mellan Rhen och Pfalz-skogen i norra delen av Pfalz. Jordarna karakteriseras av massiv kalksten. På vissa ställen har det blåst upp mineralrikt sediment som kallas löss, och på vissa ställen kan lössen gå flera meter ner i jorden.

Grosskarlbacker Burgweg

Byn Laumersheim ligger sydost om Orlenberg som är nästan 200 meter högt. Berget består av kalksten, och är numera helt täckt av vinplanteringar. Området har ett mycket gynnsamt mikroklimat som gör att druvorna uppnår en hög kvalitet. Kapellenberg är det enda läget i Laumersheim där vinrankor är planterade i både östlig, sydlig och västlig riktning. På Kapellenberg består jordmånen av vit kvartssand, som i själva verket är små lämningar från miljoner år tillbaka i tiden då området låg under vatten. Här odlas enbart riesling. Vinerna blir mycket eleganta med delikat frukt och är något lättare än viner från riesling som odlas på kalksten.

Grosse Gewächse

Philipp Kuhn har tre Grosse Gewächse-vingårdar. En av dem heter Kirschgarten (körsbärsträdgården) som är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim. Vingården ligger i sydlig riktning, ca 120 meter över havet. Den översta jordmånen består av finkornig kalksten som ger bra dränering, och på vissa ställen består jordmånen av en mycket stor andel kalkhaltig märgel.

Steinbuckel (betyder stenig sluttning) är namnet på vingården som ligger på en sydlig sluttning av en djup dal i Laumerheimer. Jordmånen är gynnsam här, med kalkrik märgel blandad med en hög andel kalksten. Mikroklimatet blir speciellt här med kalla vindar från dalen som gör att druvan mognar sakta. Och det är när riesling mognar sakta den blir som bäst. Vinerna från Steinbuckel har längst lagringspotential.

Den tredje vingården heter Burgweg. Älven Eckbach har fört med sig olika sedimentslag, vilket gör att jordmånen är varierande. Det översta lagret består av stenar som dels ligger ovanpå sand, men också på löss och krithaltig kalksten. På andra ställen är det hård kalksten som dominerar. Vingården ligger vänd mot syd, och det odlas enbart riesling och spätburgunder (pinot noir).

Sedan år 2012 har Philipp Kuhn certifierat sig enligt ”Fair and Green” som ställer krav till producenten att arbeta enligt en hållbar utveckling. Men inte bara det – det sätter även krav på producenten att behandla alla respektfullt, genom bland annat att ge alla som arbetar bra arbetsförhållanden och rimliga löner. Idag finns det tyvärr många exempel på att arbetare i vingården har usla arbets- och boendeförhållanden, samt mycket låga löner. Bara för att vi ska dricka billiga viner.

Certificate_FAIR and GREEN Kuhn 2015

 

 

 

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.