Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2014, Pfalz

Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2014
Artikelnr: 7126701
Producent: Philipp Kuhn - Pfalz, Tyskland
Storlek: 75 cl
Land: Tyskland
Region: VDP Pfalz Grosses Gewächs
Årgång: 2014
Alkoholhalt: 13 %
Druvor: 100 % riesling
Syra: 7,9 g/l
Restsocker: 2,9 g/l

Vinjournalisters omdöme av Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2014, från regionen Pfalz i Tyskland.

Jancis Robinson: 18,5/20 poäng. Så här skriver de om Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2014: ”Fresh green fruit with a great purity of fragrance. The Kirschgarten revels in a lively interaction of sweet and sour flavours just like its sibling Steinbuckel. The juicy notions of nectarine, pear and melon are backed up by the solid contribution of a cracking minerality. Powerful and with great substance.”

Fine Wine International: Riesling Kirschgarten GG 2014 har fått 1:a plats i tävlingen om ”Fine Wine Producer of the Year 2017” för vita viner.

Robert Parker: 92+ points. ”Intense lemon flavors and a nice purity on the nose of the 2014 Kirchengarten Riesling trocken GG lead to a rich, round, intense and elegant Riesling with a piquant, powerful, long and really promising finish. Drink this complex wine with its good tannin structure between 2020 and 2025.”

Allt om Vin nr 6 2016: Fynd! Ett strålande vin av hög kvalitet. ”Komplex, intressant doft i maffig, ursprungstypisk stil. Ännu ung, rik, stenig smak som behöver många år på korken.”

Der Feinschmecker: Bester Riesling Grosses Gewächs 2016/2017″.

Vill du läsa mer om Weingut Philipp Kuhn, kan du gå till deras hemsida, klicka här.

Färg:

Klar, gyllende gul färg.

Doft:

Vinet har en stor, inbjudande blommig doft av både rosor, viol och liljor. Du känner tydligt tonerna av mineral (en form av krita från kalkstenen), galiamelon, mogna päron, mogna gula äpplen, röda persikor samt viss kryddighet.

Smak:

Det här är ett medelfylligt, mycket fräscht vin. Det har en hög syra med en låg restsockerhalt, och är medelfyllig i stilen. Du vinner mycket på att dekantera vinet om du ska dricka det ungt, men redan idag hittar du typiska toner från druvan. Det finns honungstoner, gula äpplen, vita persikor, papaya, citron, kryddor samt mycket mineralitet (krita och en rökighet). Vinet har fruktsöta toner som är så typiskt för området Pfalz, men den låga restsötman ger ett härligt fräscht avslut. Det är verkligen ett komplext och välbalanserat vin trots den unga åldern, men vi kan varmt rekommendera att vänta minst ett år så får du uppleva ett ännu mer komplext och harmoniskt vin. Eller köp några flera flaskor så kan du öppna en flaska lite då och då.

Odling och framställning:

Laumersheim ligger vid foten av det 200-meter höga berget Orlenberg, i sydostlig riktning. Jordmånen på berget består av kalksten med ett täcke av löss som skapades för miljontals år sedan när floden Rhen började sjunka.

Vingårdarna här har ett mycket gynnsamt mikroklimat. En av dem heter Kirschgarten (körsbärsträdgården) och är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim. Vingården ligger i sydlig riktning, ca 120 meter över havet. Den översta jordmånen består av finkornig kalksten som ger bra dränering, och på vissa ställen består jordmånen av en mycket stor andel kalkhaltig märgel. Den delen av Kirschgarten som ger druvor till Grosses Gewächs, ligger precis där Rhendalen börjar, och där finns den mest kalkrika jordmånen i området. Skördeuttaget är mindre än 45 hl per hektar.

Druvorna plockas för hand, och på så sätt reducerar man risken för oxidation eller bakterietillväxt som kan ge både oönskad färg och smak. Efter att stjälkarna avlägsnas, ligger musten kvar ett tag och macererar (lakar ur) smak- och aromämnen från skalen. Sedan skickas allt vidare till de pneumatiska pressarna som pressar på ett skonsamt sätt. Hela vinframställningsprocessen görs med så lite luftkontakt som möjligt, och jäsningen sker i täta ståltankar eller i stora gamla fat. Jäsningen sker spontant eller med hjälp av odlad jäst vid temperaturer kring 17 till 18 grader.

Produktion: 2 500 flaskor/år.

Kombinera med mat:

Vinet är elegant, och passar bäst till eleganta maträtter. Maten kan vara medelfyllig, men vi vill inte rekommendera för mycket smör i maten då den smaken lätt kan ta överhand. Välj mer naturligt fett i så fall. Salmalax blir gott; grilla laxen och servera en god avokadoröra till, eller prova chili-crostini med tunt skivad lax och gräddfil som toppas med rom.

319 kr

Philipp Kuhn - Pfalz, Tyskland

 

Weingut Philipp Kuhn håller till i byn Laumersheim i distriktet Pfalz, nästan två timmars bilfärd sydväst om Frankfurt. Familjen har bott i Laumersheim sedan 1700-talet, så familjen har en mycket lång tradition att göra vin. Sedan år 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vingården som idag består av 25 hektar. Philipp Kuhn har ingen teoretisk vinutbildning i grunden, hans kompetens har utvecklats genom över tjugo års hårt arbete i vingården. Och som alla vet – kvalitetsvin kan endast göras av kvalitetsdruvor.

Philipp fokuserar verkligen på vingårdsarbetet. Och det är inte bara något han säger, genom åren har han lagt ner mycket tid på att testa hur olika druvsorter trivs i de olika växtmiljöerna, eller terroir som fransmännen säger. Han använder i princip samma vinframställningsmetod för alla rieslingvinerna, vilket gör att skillnaderna mellan vinerna i första hand beror på druvans växtmiljö. Riesling kännetecknas dessutom av förmågan att spegla druvans växtmiljö i vinet, och vad verkar inte mer rimligt än att ta tillvara druvans naturliga egenskaper? Philipps filosofi gör att det både blir gott och lärorikt för oss som ska dricka vinerna.

Idag består planteringen av ungefär hälften gröna och hälften blå druvor. Av de vita är det riesling som dominerar, men han gör även viner av chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier och gewurztraminer. De röda vinerna görs bland annat av spätburgunder (pinot noir), cabernet sauvignon, merlot och gamay. Den årliga produktionen ligger ungefärlig på 180 000 flaskor.

Philipp Kuhn tillämpar reglerna för miljövänlig odling på alla vingårdarna. I praktiken betyder det att de inte använder insektsmedel eller konstgjort gödningsmedel. De värnar den biologiska mångfalden i vingården och använder endast organisk kompost som gödningsmedel. Han är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar.

VPD klassificering

Weingut Philipp Kuhn har VDP Pfalz-status. VDP är en privat organisation med 200 av de främsta vinodlarna i Tyskland, varav 26 kommer från Pfalz. De som får lov att vara medlemmar i VDP, lämnar det gamla prädikatsystemet (där sockerhalten fick bestämma kvalitetskategori), och klassificerar istället vinerna efter kvalitet (på samma sätt som i Bourgogne). Klassificeringen gäller endast torra viner.

VPD Gutesweine är den lägsta nivån, och i den här kategorin har vi tagit hem Reisling Tradition.

VPD Ortsweine är som namnet antyder vin från druvor från en ort/kommun. På etiketten ser man vilken ort druvorna kommer från samt vilken druvsort vinet är gjort på. Laumerheim och Dirmstein är Kuhns Ortsweine-viner. Vi erbjuder tre viner i den här kategorin, alla från Laumersheim:  Laumersheimer Vom Kalksteinfels Riesling, Laumersheimer Pinot Noir Réserve (där jordmånen består av kalksten), samt Chardonnay vom Kalkmärgel.

VPD Erste Lage är en klassificering där vinet kommer från en enskild vingård, och det kan du se på etiketten som visar vingårdens namn, vinbyn samt druva. Vi erbjuder Grosskarlbacher Burgweg Riesling (Grosskarlbacher är byn, Burgweg är vingården) och Kallstadter Steinacker Riesling.

VDP Grosse Lage är de bästa vingårdslägena, motsvarande Grand Cru i Bourgogne. På etiketten kan du se vingårdens namn och druva efterföljt av GG (Grosses Gewächse). Hos BraVin kan du köpa fyra Grosses Gewächs: Saumagen GG Riesling, Kirchgarten GG Riesling, Grosskarlbacker Im Grossen Garten och Kirschgarten GG Pinot Noir.

Vingårdarna

Vingårdarna ligger i ett kuperat landskap mellan Rhen och Pfalz-skogen i norra delen av Pfalz. Jordarna karakteriseras av massiv kalksten. På vissa ställen har det blåst upp mineralrikt sediment som kallas löss, och på vissa ställen kan lössen gå flera meter ner i jorden.

Grosskarlbacker Burgweg

Byn Laumersheim ligger sydost om Orlenberg som är nästan 200 meter högt. Berget består av kalksten, och är numera helt täckt av vinplanteringar. Området har ett mycket gynnsamt mikroklimat som gör att druvorna uppnår en hög kvalitet. Kapellenberg är det enda läget i Laumersheim där vinrankor är planterade i både östlig, sydlig och västlig riktning. På Kapellenberg består jordmånen av vit kvartssand, som i själva verket är små lämningar från miljoner år tillbaka i tiden då området låg under vatten. Här odlas enbart riesling. Vinerna blir mycket eleganta med delikat frukt och är något lättare än viner från riesling som odlas på kalksten.

Grosse Gewächse

Philipp Kuhn har tre Grosse Gewächse-vingårdar. En av dem heter Kirschgarten (körsbärsträdgården) som är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim. Vingården ligger i sydlig riktning, ca 120 meter över havet. Den översta jordmånen består av finkornig kalksten som ger bra dränering, och på vissa ställen består jordmånen av en mycket stor andel kalkhaltig märgel.

Steinbuckel (betyder stenig sluttning) är namnet på vingården som ligger på en sydlig sluttning av en djup dal i Laumerheimer. Jordmånen är gynnsam här, med kalkrik märgel blandad med en hög andel kalksten. Mikroklimatet blir speciellt här med kalla vindar från dalen som gör att druvan mognar sakta. Och det är när riesling mognar sakta den blir som bäst. Vinerna från Steinbuckel har längst lagringspotential.

Den tredje vingården heter Burgweg. Älven Eckbach har fört med sig olika sedimentslag, vilket gör att jordmånen är varierande. Det översta lagret består av stenar som dels ligger ovanpå sand, men också på löss och krithaltig kalksten. På andra ställen är det hård kalksten som dominerar. Vingården ligger vänd mot syd, och det odlas enbart riesling och spätburgunder (pinot noir).

Sedan år 2012 har Philipp Kuhn certifierat sig enligt ”Fair and Green” som ställer krav till producenten att arbeta enligt en hållbar utveckling. Men inte bara det – det sätter även krav på producenten att behandla alla respektfullt, genom bland annat att ge alla som arbetar bra arbetsförhållanden och rimliga löner. Idag finns det tyvärr många exempel på att arbetare i vingården har usla arbets- och boendeförhållanden, samt mycket låga löner. Bara för att vi ska dricka billiga viner.

Certificate_FAIR and GREEN Kuhn 2015

 

 

 

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.