Piero Busso Barbaresco Albesani 2013, Piemonte. Slut.

Artikelnr: 7329101
Producent: Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 14 %
Druvor: 100 %
Syra: 5,32 g/l
Restsocker: 0,4 g/l

Ny årgång!

Nedan är omdömen från förra årgången, år 2012.

DVPE Issue 248: 96 poäng – Superfynd! ”Djup, rik och fyllig bouquet med mörk frukt, violer, granatäpple, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med sensuell, silkig och solmogen frukt, härlig balans, läcker glycerinhalt och inslag av körsbär, tranbär, paranötter, granatäpple, te, mandariner, blommor, mineraler och fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med modern, aromatisk frukt, läcker struktur och lång, elegant eftersmak. Drick 16‐27.”

Allt om vin, nr 3/2016: ***** (5 stjärnor) Ett fullmatat vin av högsta kvalitet. Fynd!
”Mycket ungdomlig, sötknäckig doft i förförisk, komplex, druvtypisk stil. Mäktig, motsträvig, redan utvecklad, alkoholknäckig smak med underbar längd och komplexitet.”

Klicka här om du vill läsa mer om Piero Busso.

Färg:

Mycket ljus, klar röd färg med en svag tegelfärgad kant.

Doft:

Det här är ett mycket ungt vin, så du bör dekantera vinet och låta det stå i några timmar för att få fram komplexiteten. En helt nyöppnad flaska ger en återhållen och nyanserad doft med toner av tjära och blommor. När vinet har fått lufta en stund, kommer vinets djup fram och du hittar toner av viol, kryddor, örter, mineraler, skogssvamp och mogna röda bär som hallon, körsbär och nypon. Det här är ett oerhört roligt vin att bara dofta på - det utvecklas så positivt i glaset och man blir bara gladare och gladare för varje gång man doftar av vinet och upptäcker nya nyanser.

Smak:

Som sagt, det här är ett ungt vin och vi rekommenderar att låta det ligga i minst 5-6 månader innan du korkar upp vinet. I dag är Albesani knutet, och komplexiteten och djupet i vinet kommer något i skuggan av de unga tanninerna. Den första klunken är alltså torr, i mitten kommer de röda bärtonerna av nypon, körsbär och hallon fram, sedan kommer höstlöven, skogssvamp och örter, och på slutet kommer mineralerna och violen. Vinets stadiga tanniner bidrar till dess fina struktur, och om du föredrar en mer avrundad smak bör du dekantera vinet ett dygn före du ska dricka det. Vinet har ett torrt och mycket långt och komplext avslut. Vi ser verkligen fram emot att prova Albesani 2013 igen om några månader. Efter ett dygns dekantering, har vinet öppnats sig mer, och alla aromer blir mycket mer framträdande.

Odling och framställning:

Vingården Albesani ligger strax norr om Neive och är totalt 72 hektar, och ligger på 160-270 meter över havet. Piero Busso äger 1,3 hektar av vingården. Druvorna i det här vinet kommer från den delen av Albesani-vingården som heter Borgese och ligger ungefär 320 meter över havet. Det ligger i syd-västlig riktning, och jordmånen består av kalkrik lera. Vinrankorna är mellan 25 och 50 år gamla. Skördeuttaget är 35 hektoliter per hektar.

Jäsning och macerering sker dels i ståltankar och dels (20 %) i slovenska ekfat i 26-28 grader, och pågår i ungefär 10-15 dagar. De använder endast naturlig jäst. Sedan lagras 100 % av vinet i botti (2000 - 2500 liter) i 24 månader, sedan 6 månader i flaska. Vinet har varken klarats eller filtrerats.
Den årliga produktionen ligger i snitt på 4 000 styck 75 cl flaskor och 320 magnumflaskor.

Årgång 2013 räknas som en klassisk årgång, med bra odlingsförutsättningar. Och det viktigaste av allt, bra väder i september månad innan skörden. Det var perfekta förhållanden med varma dagar och kalla nätter, och när skörden gjordes i oktober hade druvorna fått en mycket lång och långsam mognadsperiod.

Kombinera med mat:

Rostad anka, Brasato al Barbaresco och kalvlever är några exempel på eleganta rätter som passar bra till det här vinet. En svamprisotto blir underbart gott (men var försiktig med mängden svamp om du använder smakrika svampar som Karl Johan). Undvik mycket kraftiga och smakrika såser då det kommer att dölja vinets eleganta nyanser.

499 kr

Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien

Piero Busso-w

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor.

Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Piero Busso och Piero och sonen Pierguido

Piero Busso och sonen Pierguido i vinkällaren.

Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Druvorna avstjälkas, därefter pressas de försiktig innan de placeras i temperatur-kontrollerade ståltankar.

Varje vingård har olika mikroklimat som påverkar druvorna. Druvor som växer i samma mikroklimat inom en vingård plockas därför var för sig och jäser var för sig i separata tankar, för att vinet ska spegla terroiren maximalt. De allra flesta vinerna lagras i stora ekfat (botti), och några i små fat (barrique), men fatkaraktären får aldrig ta för stor plats och riskera att dölja ursprunget.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.