Piero Busso Barbaresco San Stunet 2012, Piemonte. Slutsålt.

Artikelnr: 7329201
Producent: Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte
Årgång: 2012
Alkoholhalt: 14,5 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,3 g/l
Restsocker: 0,6 g/l

Vinjournalisters omdöme av Piero Busso Barbaresco San Stunet 2012 från Piemonte, Italien

Vinous: 93 poäng. ”The highlight among this set of current releases, the 2012 Barbaresco San Stunet is also very typical of Treiso where the wines are often depend full of spiced notes. Rose petal, mint and sweet red plum all find support from beams of tannin that give the wine is sense of structure end energy. The 2012 could use a few years to soften further but there is plenty to like here. ”.

Vinjournalisters omdöme av Piero Busso Barbaresco San Stunet 2011:
Vini d’Italia 2015: 3 glas = excellent.
Gambero Rosso 2015: Tre Bicchieri.
Slow Wine 2015. Läs mer om Slow Wines verksamhet här.
Gourmet 2/2016: 18 poäng, 4 stjärnor av fem i omdömet ”smakupplevelse i relation till pris”.
DVPE Issue 248: 94 poäng – Fynd!

Färg:

Medelfyllig till lätt röd färg.

Doft:

Vinet är ännu mycket ungt, och behöver luftas för att få fram all komplexitet som finns i vinet. Vinet har en mycket elegant doft med inslag av charkuterier (italiensk salami), mineral, rosor, röd mogen frukt som körsbär, röda plommon och röda vinbär, en hint av torkad frukt, tjära samt goda örter och kryddor. Återigen, det är synd att ha bråttom när man ska dricka vinet då doften utvecklas så otroligt mycket efter ett tag i glaset.

Smak:

Det här är ett vin med mycket tanniner, men tanninerna är mogna och på det viset inte alls störande. Du hittar inslag av mogen röd frukt och röda bär, tjära, viol, örter som till exempel salvia och mynta, samt en mycket svag fatton. Smaken är så otrolig elegant, och du hittar nya nyanser varje gång du tar en klunk. Avslutet är mycket torrt, där de torra tanninerna sakta men säkert får vika undan för de fina frukttonerna. Det här är ett lätt till medelfylligt vin som man gärna njuter tillsammans med mat.

Odling och framställning:

Druvorna i San Stunet kommer från del delen av vingården som heter San Stefanetto som ligger i Treiso. Busso köpte 1,2 hektar av vingården i år 1994. Vingården är brant, den ligger på ungefär 400 meters höjd och vetter mot sydost. En del av vinstockarna planterades för tio år sedan, den andra delen för 50 år sedan. Jordmånen består av ljus, kalkrik sandblandad lera. De odlar både barbera och nebbiolo i vingården. Skördeuttaget för San Stunet är 35 hektoliter/hektar.

Jäsning och macerering sker i temperaturkontrollerade ståltankar mellan 26 -28 grader. Jäsningen pågar i 10- 15 dagar och macereringen 25 - 35 dagar helt beroende på årgången. De använder endast naturlig jäst. Vinet lagras sedan i ekfat (70 % botti om 2000 och 2500 liter och 30 % barrique) i 18 månader, sedan 6 månader i flaska. Vinet har inte klarats eller filtrerats.
Årlig produktion ligger på 4 000 st 75 cl flaskor och 320 magnum.

Kombinera med mat:

Brasato är väl ett naturlig val till det här vinet. Elegant vin till elegant mat. Vi har provat vinet till Boeuf Bourguignon, med tanke på att just elegansen kan påminna om ett vin från Bourgogne. Vi valde ett gott medelfylligt vin till grytan. Kraftiga rödviner passar inte då smaken blir för dominerande till detta eleganta vin. Lite örtsalt visade sig också bli bra i den här kombinationen. Och självklart en god potatispuré där du varken snålar med smör eller grädde.

499 kr

Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien

Piero Busso-w

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor.

Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Piero Busso och Piero och sonen Pierguido

Piero Busso och sonen Pierguido i vinkällaren.

Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Druvorna avstjälkas, därefter pressas de försiktig innan de placeras i temperatur-kontrollerade ståltankar.

Varje vingård har olika mikroklimat som påverkar druvorna. Druvor som växer i samma mikroklimat inom en vingård plockas därför var för sig och jäser var för sig i separata tankar, för att vinet ska spegla terroiren maximalt. De allra flesta vinerna lagras i stora ekfat (botti), och några i små fat (barrique), men fatkaraktären får aldrig ta för stor plats och riskera att dölja ursprunget.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.