Piero Busso Barbaresco San Stunet 2013, Piemonte

Piero Busso Barbaresco San Stunet 2013
Artikelnr: 7329201
Producent: Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 14 %
Druvor: 100 % nebbiolo
Syra: 5,53 %
Restsocker: 0,4 g/l

Årgång 2013 har precis lanserats, och har inte provats av vinjournalister i Sverige än. Nedan ser du omdömen av årgång 2012 av San Stunet.

Vinous: 93 poäng. ”The highlight among this set of current releases, the 2012 Barbaresco San Stunet is also very typical of Treiso where the wines are often depend full of spiced notes. Rose petal, mint and sweet red plum all find support from beams of tannin that give the wine is sense of structure end energy. The 2012 could use a few years to soften further but there is plenty to like here. ”.

Vinjournalisters omdöme av Piero Busso Barbaresco San Stunet 2011:
Vini d’Italia 2015: 3 glas = excellent.
Gambero Rosso 2015: Tre Bicchieri.
Slow Wine 2015. Läs mer om Slow Wines verksamhet här.
Gourmet 2/2016: 18 poäng, 4 stjärnor av fem i omdömet ”smakupplevelse i relation till pris”.
DVPE Issue 248: 94 poäng – Fynd!

Ny årgång!

Färg:

Ljus röd klar färg.

Doft:

Barbaresco San Stunet 2013 har en mycket elegant och stor doft av tjära, läder, rosor, viol, örter och härliga inslag av torkade kryddor och animaliska toner.

Smak:

Vinet har ett torrt och fruktig anslag. Det är tanninrik, men tanninerna är sammetslena och smälter bra tillsammans med frukten och ger därför en mycket skön balans i munnen. Smaken har samma aromer som i doften: toner av röda körsbär och röda fräscha plommon, vildhallon, mynta, kryddor, chark och ceder. Vinet är ungt, men trots att druvan nebbiolo ger mycket tanniner, är vinet förvånansvärt tillgängligt redan idag. Det har en helt underbar eftersmak som sitter kvar länge med inslag av kryddor, ceder och blommor.

Odling och framställning:

Druvorna i San Stunet kommer från del delen av vingården som heter San Stefanetto som ligger i Treiso. Busso köpte 1,2 hektar av vingården i år 1994. Vingården är brant, den ligger på ungefär 400 meters höjd och vetter mot sydost. En del av vinstockarna planterades för tio år sedan, den andra delen för 50 år sedan. Jordmånen består av ljus, kalkrik sandblandad lera. De odlar både barbera och nebbiolo i vingården. Skördeuttaget för San Stunet är 35 hektoliter/hektar.

Jäsning och macerering sker i temperaturkontrollerade ståltankar mellan 26 -28 grader. Jäsningen pågar i 10- 15 dagar och macereringen 25 - 35 dagar helt beroende på årgången. De använder endast naturlig jäst. Vinet lagras sedan i ekfat. För årgång 2013 lagrades 90 % i botti om 2000 och 2500 liter och 10 % barrique, i totalt 18 månader. Sedan 6 månader i flaska. Vinet har inte klarats eller filtrerats.
Årlig produktion ligger på 4 000 st 75 cl flaskor och 320 magnum.

Årgång 2013 räknas som en klassisk årgång, med bra odlingsförutsättningar. Och det viktigaste av allt, bra väder i september månad innan skörden. Det var perfekta förhållanden med varma dagar och kalla nätter, och när skörden gjordes i oktober hade druvorna fått en mycket lång och långsam mognadsperiod.

Kombinera med mat:

Brasato al barbaresco är mycket gott till, men då måste du använda ett lättare vin av nebbiolodruvan. San Stunet är ett mycket elegant vin med nyanserade smaker, och därför måste vinet i maten också vara lätt och elegant. Men att använda San Stunet i maten vore slöseri tycker vi, så välj en billigare variant av nebbiolo.
Annars fungerar boeuf bourguignon också mycket bra när du serverar en god, krämig potatismos till med både grädde och smör.
En god svamprisotto passar också utmärkt.

499 kr

Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien

Piero Busso-w

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor.

Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Piero Busso och Piero och sonen Pierguido

Piero Busso och sonen Pierguido i vinkällaren.

Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Druvorna avstjälkas, därefter pressas de försiktig innan de placeras i temperatur-kontrollerade ståltankar.

Varje vingård har olika mikroklimat som påverkar druvorna. Druvor som växer i samma mikroklimat inom en vingård plockas därför var för sig och jäser var för sig i separata tankar, för att vinet ska spegla terroiren maximalt. De allra flesta vinerna lagras i stora ekfat (botti), och några i små fat (barrique), men fatkaraktären får aldrig ta för stor plats och riskera att dölja ursprunget.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.