Piero Busso Barbera d’Alba San Stefanetto 2013, Piemonte. Slut.

Artikelnr: 7464701
Producent: Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien
Storlek: 75 cl
Land: Italien
Region: Barbaresco, Piemonte
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 15 %
Druvor: 100 % barbera

Färg:

Intensiv mörk röd färg med tät kant.

Doft:

Stor, koncentrerad och varm doft med toner av mogna mörka bär som bigarråer, plommon och björnbär. Du hittar dessutom subtila mineraltoner, kryddor och ceder.

Smak:

Vinet har en riktigt härlig komplex smak med mogna bärtoner. Druvorna växer på en av Piero Bussos bästa vingårdslägen med mycket solexponering, vilket förklarar de mogna bärtonerna. Skördeuttaget är lågt och resultatet blir ett mycket smakrikt, koncentrerat och komplext vin. Men smakrikedomen är inte intensiv, tvärt om har vinet en fin elegans med mineraltoner och toner av bigarråer, vildhallon, björnbär, blåbär, körsbärskärnor, ceder och fatkryddor. Vinet har en riktigt fin balans mellan frukt, tanniner och syra. Eftersmaken är lång och elegant med varma frukttoner.

Odling och framställning:

Druvorna i det här vinet sommar från vingårder San Stefanetto i Treiso. Vingården ligger på ungefär 400 meter över havet och är en brant vingård som vetter mot syd-ost. Jordmånen består av kalkrik sten. Piero Busso äger endast 0,5 hektar av vingården. Druvorna skördas för hand.

Musten har jäst i ståltankar, sedan lagras vinet i barrique i 14 månader och minst sex månader i flaska.

Kombinera med mat:

Det här är ett fylligt och kraftig vin med hög syra, så vi rekommenderar kraftiga maträtter med krämiga tillbehör. Krämiga pastarätter, eller saftiga pastarätter som till ex exempel pappardelle passar bra. Viltkött som råvara brukar passa mycket bra. Passar även utmärkt till vällagrade ostar.

299 kr

Piero Busso - Barbaresco, Piemonte, Italien

Piero Busso-w

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor.

Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Piero Busso och Piero och sonen Pierguido

Piero Busso och sonen Pierguido i vinkällaren.

Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Druvorna avstjälkas, därefter pressas de försiktig innan de placeras i temperatur-kontrollerade ståltankar.

Varje vingård har olika mikroklimat som påverkar druvorna. Druvor som växer i samma mikroklimat inom en vingård plockas därför var för sig och jäser var för sig i separata tankar, för att vinet ska spegla terroiren maximalt. De allra flesta vinerna lagras i stora ekfat (botti), och några i små fat (barrique), men fatkaraktären får aldrig ta för stor plats och riskera att dölja ursprunget.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.