• André Brunel Sommelongue 2015, Côtes du Rhône »

  André Brunel Sommelongue 2014 Art.nr: 7181001, Frankrike

  Vinet har en ung fruktig doft och smak med inslag av mogna röda bär samt toner av lakrits och örter. Vinets fina tanninstruktur bidrar till dess breda kropp och spännande smakrikedom. Vinet är medelfylligt och har en fräsch och fruktig eftersmak. Ett välgjort och mycket prisvärt vin.

  Du kan privatimportera vinet via Systembolaget. Leverans endast inom tullarna i Stockholm

  135 kr
  Säljs i låda om 3 flaskor.
 • André Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2015 »

  79121 Andre Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape Art.nr: 7912101, Frankrike

  Les Cailloux 2015 har en stor doft och smak av mogna röda bär, garrigue och en hint av fat. Smaken är mycket elegant och komplex, med finkorniga tanniner som bidrar till vinets fina struktur och djup. Den friska syran bidrar till att de fruktiga tonerna finns med hela vägen från början till den långa avslutet. Les Cailloux har en otrolig bra balans, trots sin unga ålder.
  DVPE: 94/100 *** – superfynd!
  Munskänken: ”17+ Ett högklassigt vin. Vinet är mer än prisvärt.”

Frankrike - viner

Längst ner på sidan finns en större bild.

Längst ner på sidan finns en större bild.

I gastronomins vagga finns de berömda slotten, de mytomspunna vinerna och hit tittar vinodlare från resten av vinvärlden.

Klassificeringen av kvalitetsvinerna är från 1936 och gäller för hela Frankrike. I Frankrike kan man sällan läsa på etiketten vilka druvor vinet innehåller, men om vinet är klassificerat kan vi veta mycket om vinets innehåll baserat på regionens regler för druvproduktion. Är vinet klassat som ett AOC-vin, vet vi att vinet är gjort enligt reglerna som gäller för området, men det är ingen garanti för vinets kvalité.

Vins de Table – bordsvin. Står för ca 25 % av produktionen, enda kravet är att vinet håller minst 8,5 % alkohol.
Vins de Pays – lantvin. Står för ca 25 % av produktionen. Här ställs krav på högre alkoholhalt och att vinet ska komma från en speciell region.
VDQS – Vins Délimités de Qualité Supérieure. Ca 1 % av produktionen. Fungerar lite som en plantskola för viner som vill upp i den högsta klassen, AOC.

AOC – Appellation d’Orgine Controllée. Står för ca 40 % av produktionen. Inom varje region finns hierarkiska regler inom AOC-klassifikationen. Allmänt gäller regeln att ju mindre område ett vin kommer ifrån och ju strängare regler, desto bättre är vinerna oftast.

Frankrikes vinregioner. En kort beskrivning av de regioner vi erbjuder viner från.

Champagne är det nordligaste distriktet i Frankrike. De tre huvuddistrikten heter Vallée de la Marne, Montagne de Reims och Côte des Blancs. Det är endast tre druvor som är tillåtna att använda i en champagne: chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Om vinet görs på enbart chardonnay kan man ange Blanc de Blanc på etiketten, görs det enbart på blåa druvor kan man kalla det Blanc de Noirs. Kvaliteten på druvorna bedöms genom ett procentsystem där de bästa växtplatserna får 100 % , sedan faller procentsatsen beroende på var växtplatsen ligger.

Bourgogne är indelat i fyra departement med olika växtförhållanden, men gemensamt är inlandsklimatet med kalla vintrar och varma somrar. Det finns många olika mikroklimat som påverkar vinstilen. Bourgogne kan vara en utmaning för oss konsumenter när vi letter efter goda viner, då det finns så många små producenter, och dessutom görs mycket av vinerna av vinhandlare som köper in druvor från olika områden.

Rhône delas upp i Norra Rhône och Södra Rhône. Norra Rhône har ett inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Vinerna är medelfylliga till fylliga, har mycket arom och har medelhög syrahalt. I Södra Rhône råder det medelhavsklimat med mildare vintrar och varmare somrar. Resultatet blir en varm frukt och mycket socker i druvorna, vilket ibland kan resultera i för hög alkoholhalt i vinet.

Bordeaux. Det är de blå druvorna som dominerar i Bordeaux med drygt 85 % av vinodlingsområdena. Tillåtna blå druvor är merlot (den mest odlade), cabernet sauvignon (som anses ge komplexiteten i vinet), cabernet franc (som kan ge aningen örtiga toner), petit verdot (som har hög syrahalt) och malbec (som är mjuk och rik på färgämnen). Av gröna druvor är sémillon (som är den viktigaste druvan i de ädelsöta vinerna), sauvignon blanc (som tillför arom och syra) och muscadelle (som tillför krydda) tillåtna. Den första klassificeringen av vinerna i regionen gjordes inför världsutställningen 1855. Till det tillfället utsågs fem 1er cru slott (Premier Cru).

 

 

 

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.