• Piero Busso Barbaresco Albesani 2013, Piemonte »

  Piero Busso Barbaresco Albesani 2013 Art.nr: 7329101, Italien

  Vinet är mycket ungt, så dekantera det några timmar för att få fram komplexiteten. Det här är ett oerhört roligt vin att dofta på under flera timmar då det utvecklas rejält under tiden. Både i doft och smak kan du hitta tjära, viol, örter, mineraler, skogssvamp och röda bär som hallon, körsbär och nypon. Eftersmaken är mycket lång och komplex.

  1 flaska kvar!

  499 kr

 • Piero Busso Barbaresco San Stunet 2013, Piemonte »

  Piero Busso Barbaresco San Stunet 2013 Art.nr: 7329201, Italien

  Doften och smaken har samma aromer: toner av röda körsbär och röda fräscha plommon, vildhallon, mynta, kryddor, chark och ceder. Vinet är ungt, men trots att druvan nebbiolo ger mycket tanniner, är vinet förvånansvärt tillgängligt redan idag. Det har en helt underbar eftersmak som sitter kvar länge med inslag av kryddor, ceder och blommor.

  Ny årgång!

  499 kr

 • Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2012, Piemonte »

  Cantina del Pino Barbaresco Albesani 2011 Art.nr: 7418101, Italien

  Det första man känner i både doft och smak är de röda bärtonerna och blommigheten. Det är ett redan nu ett balanserat vin med mycket tanniner. Vinet är elegant och fruktigheten nyanserad, så i brist på en intensiv fruktighet kan nog många uppleva vinet något strävt i dag. Det vinner klart på att lyftas ett tag före man ska njuta vinet. Eftersmaken är också elegant med subtila och goda smaker av röda bär och viol.
  Robert Parker: 93 poäng.
  Wine Spectator: 92 poäng.

  399 kr

 • Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012, Piemonte »

  Cantina del Pino Barbaresco Ovello 2012 Art.nr: 7449101, Italien

  Den här årgången av Barbaresco Ovello har mer inslag av mogen frukt jämfört med årgång 2011, vilket bidrar till att man gärna kan njuta av vinet redan i dag. Vinet är komplext med nyanserade toner av örter, röda och mörka bär, blommor, mineral och antydan till fat.
  Robert Parker: 94 p.
  Vinous, Antonio Galloni: 92 p.
  Wine Spectator: 92 p.

  399 kr

 • Rizzi Barbaresco Boito Riserva 2010, Piemonte »

  Rizzi Barbaresco Boito Riserva Art.nr: 7456001, Italien

  Ett komplext och smakrikt vin med toner av mogna röda bär, viol, kryddor, mynta, rosor, mineral, läder och ceder. Vinet har en mycket bra balans mellan frukt, syra och tanniner, och en rik tanninstruktur. Eftersmaken är lång, torr och smakrik med vissa jordiga inslag. Vinet känns klassiskt, och tillhör den mer robusta stilen.

  Jancis Robinson: 17,5 poäng
  DVPE Issue 248: 94 poäng – Fynd!
  5 flaskor kvar.

  449 kr

Italien - viner

En av sakerna som gör Italien unikt är att producenterna är mycket måna om att producera viner gjorda på inhemska druvor som till exempel nebbiolo, sangiovese, barbera, vernaccia och trebbiano. Det tillkommer ständigt flera unga vinproducenter som fokuserar på kvalité av inhemska druvor, så det finns många spännande nyheter att se fram emot.

Etiketten
Det var först 1963 som Italien införde lagstiftning kring klassificering av viner. Appellationssystemet visade sig dock inte öka andelen kvalitetsviner som man hoppades på. Tvärtom uppmuntrade lagstiftningen producenterna att expandera vinodlingen kring områden som hade fått en kvalitetsbeteckning. Resultatet blev ofta större skördeuttag och sämre kvalité.

En ny vinlag trädde ikraft 1992 som innebär hjälp på vägen att uppnå bättre kvalité, men fortfarande är det ett stort problem med kvalitetssystemet. Problemet består i att det inte alltid garanterar att vinet har en viss karakteristisk stil eller att vinet har producerats i det angivna området. Konsumenterna får därför inte den vägledning som kan förväntas av ett appellationssystem.

Klassificering
VdT – Vino di Tavola. Den här beteckningen omfattar bordsvin och på etiketten får endast Italien anges som ursprung.

IGT – Indicazione Geografiche Tipica. Anger att vinet kommer från ett officiellt godkänt område, men producenten kan inte ange ett mer specifikt område som t ex en vingård. På etiketten kan producenten ange år och druva.

DOC – Denominazione de Origine Controllata. Specificerar region, druvor, skördeuttag, regler inom vinodling och vinproduktion samt minimum alkoholhalt. Reglerna för DOC och DOCG omfattar samma sak, men kraven är strängare för ett DOCG-vin. Ett vin måste ha producerats i minst 5 år innan det kan uppnå DOC-status.

DOCG – Denominazione de Origine Controllata i Garantita. DOCG är den högsta kvalitetsnivån i Italien. I tillägg till alla DOC-kriterier, är vinet buteljerat i regionen och vinet har gått igenom en smakkontroll. DOCG-viner är förseglade med ett testnummer som finns på förseglingen. För att ett vin ska uppnå DOCG måste det ha varit ett DOC-vin i minst 5 år.

Superiore på etiketten indikerar en högre alkoholhalt och att vinet ska smaka mera. Anledningen är att kraven på odling och vinframställning är strängare.

Vinregioner
Italien är uppdelat i 20 regioner. Här är en kort beskrivning av Piemonte som vi har viner ifrån.

Piemonte har ett svalt klimat vilket gör att druvorna mognar långsamt. Vingårdar nära Tanarofloden får varmare mesoklimat och därmed tidigare skörd. Regionen domineras av de tre druvorna nebbiolo, barbera och moscato.

Piemonte har flest antal DOCG-klassade områden: Barolo (de strävaste, kraftigaste, fylliga och rökiga vinerna på nebbiolo), Barbabresco (elegantare, mjukare och fruktigare viner på nebbiolo), Cortese di Gavi, Gattinara (lenaste och mjukaste vinerna på nebbiolo), Ghemme, Moscato d’Asti och Spumante d’Asti (mousserande söta och aromatiska viner). Det görs även många DOC-viner. Vanligaste druvorna är de blå druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto samt de gröna druvorna gavi och moscato.

 

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.