Nya Zeeland - viner

Historik

De första vinplantorna planterades redan år 1836, men det tog många år innan vinindustrin tog fart. Det var ingen vinkultur bland engelsmännen som bosatta sig på ön, de föredrog öl och sprit istället. Det var i princip först när Storbritannien gick med i EU som industrien tog en ny riktning i Nya Zeeland. Innan EU-inträdet var Storbritannien den stora exportmarknaden av både kött och mjölkprodukter, men då de inte fick behålla konkurrensfördelarna Storbritannien bjöd på, upplevde de en sjunkande marknad. Några år tidigare slopades förbudet om att pubarna endast fick vara öppna i en timme efter arbetstid och stängt alla söndagar, och restaurangerna fick lov att införa BYO – Bring Your Own (gästerna fick alltså ta med eget vin). Alla dessa faktorer innebar en vridning av fokus mot vin, både produktion och konsumtion.

I början planterades sauvignon blanc, Müller-Thurgau, riesling och pinotage, men det var sauvignon blanc som först slog igenom satt Nya Zeeland på vinkartan. Många lockades till industrien, med följd av att det snabbt blev en överproduktion. Myndigheten fick gå så långt att de gav pengar till de som ryckte upp plantor, men i eftertid visade det sig att många visserligen ryckte upp plantorna men istället för att avveckla verksamheten planterade de andra, mer populära druvsorter. Vilket i eftertid har visat sig vara bra för landet då efterfrågan efter deras viner viset på en positiv trend.

Vinstilar

År 2013 producerade Nya Zeeland 250 miljoner liter vin, den högsta volymen någonsin. Hälften av produktionen konsumeras i hemlandet.

Den druvan som i första hand har gjort Nya Zeeland erkänd som vinland, är den gröna, aromatiska druvan sauvignon blanc som stod för 68 % av total produktion år 2013. Annars produceras det mycket chardonnay (8 % år 2013), samt mer aromatiska druvor som riesling, pinot gris och gewürztraminer.

Pinot noir är den kanske mest prestigefyllda druvan, och efter ett antal år med försök att hitta rätt terroir och kloner har äntligen vinerna uppnått det erkännande de förtjänar. Pinot noir vinerna har uttalad fruktkaraktär, de mognas tidigt i flaskan, de brukar blir fylliga (jämfört med pinot noir från Bourgogne), tillgängliga och med relativt kort ekfatslagring. Pinot noir står för 9,4 % av volymen år 2013.

Druvblandningar. I vissa vinregioner är det mer vanlig att blanda druvsorter, men den mest erkända druvblandningen är av blåa Bordeaux-druvor (cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc).

Regionerna

Det är elva vinregioner i Nya Zeeland: Northland, Auckland, Waikato, Bay of Plenty,Gisborne, Hawkes Bay, Wellington/Wairarapa, Nelson, Marlborough,Canterbury/Waipara Valley och Central Otago.

Vi har viner från Hawke’s Bay, Martinborough, och Central Otago.

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.