• Philipp Kuhn Riesling Tradition 2016, Pfalz »

  75591 Kuhn Riesling Tradition 2016 Art.nr: 7559101, Tyskland

  Vi är mycket glada att även årgång 2016 är ett mycket bra år för Riesling Tradition. Du hittar stenfrukter som gula äpplen, röd persika och päron, samt papaya, citronzest och runda mineraltoner. Det är den fina balansen mellan frukt, mineraltoner och fruktsyra som gör att vinet är så tillgängligt och gott att njuta som ungt. Ett ypperligt vin till aperitif och skaldjur!
  Vinet levereras av Tryffelsvinet.

  129 kr
  Säljs i låda om 6 flaskor.
 • Philipp Kuhn Riesling Burgweg 2015, Pfalz »

  Philipp Kuhn Riesling Burgweg GG 2015 Art.nr: 7912001, Tyskland

  Det första som slår en när man doftar på vinet är den imponerande koncentrationen. Visserligen anser många att Grosskarlbacker Burgweg är av de allra bästa vingårdarna i Pfalz, men vi är mäktigt imponerade av koncentrationen och komplexiteten vinet visar upp. I dag är det ungt, men med lagring eller dekantering kommer komplexiteten och storheten i vinet ännu bättre fram. Vinet levereras av Tryffelsvinet.
  Jancis Robinson: 17/20 poäng.
  DVPE: 91 ++ poäng Fynd

  Nu kan du får årgång 2016 från Tryffelsvinet.

  249 kr

 • Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2014, Pfalz »

  Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2014 Art.nr: 7126701, Tyskland

  Stor, inbjudande blommig doft av både rosor, viol och liljor, galiamelon, mogna päron, mogna gula äpplen, röda persikor samt viss kryddighet, men framför allt mineralier. Ett mycket elegant och komplext vin att dricka idag eller spara 7-8 år. Det är ett smakrikt vin, medelfylligt med ett mycket elegant avslut.
  Jancis Robinson: 18,5 poäng.
  Robert Parker: 92+ points.
  Allt om Vin: Fynd! Ett strålande vin av hög kvalitet.
  Der Feinschmecker: ”Bester Riesling Grosses Gewächs 2016/2017
  Nu kan du få årgång 2015 av Tryffelsvinet.

  319 kr

 • Philipp Kuhn Chardonnay vom Kalkmergel 2016, Pfalz »

  Philipp Kuhn Chardonnay vom Kalkmergel 2015 Art.nr: 7159701, Tyskland

  Det här vinet speglar terroiren (växtplatsen) otroligt bra. Jordmånen består av kalkhaltig märgel, och det ger ett mineraligt, nästan kritigt inslag i vinet. Det har en flörtig fruktsötma med tropiska inslag, och går åt det aromatiska hållet – trots att chardonnaydruvan är en icke-aromatisk druva. Aromer som äpplen, litchi, vita persikor, gul kiwi och papaya finns i både doft och smak.
  Vinet levereras av Tryffelsvinet.

  199 kr

Tyskland - viner

Det har odlats vin i Tyskland sedan romartiden, men problem som dåligt klimat, krig och vinlusen gjorde att odlingen tog fart först på 1950-talet. Det var på 1500-talet odlingen var som störst, då drack tyskarna fem gånger mer vin per person än idag. Tyska viner har haft problem med dåligt rykte, och en viktig anledning till detta är de söta eller halvsöta billiga vinerna som man massproducerade för exportmarknaden. När vinlagen från 1990-talet började gälla ändrades fokus till produktion av kvalitetsviner.

Druvor
Tyskland producerar mest vita viner, men de senare åren har andelen röda viner ökat. Många av Tysklands druvor är korsningar i försök att hitta karaktärsfulla druvor som klarar av det kalla klimatet. Den vanligaste druvan är riesling som utgör ungefär 20 % av den totala odlingsytan. Sen kommer müller-thurgau och spätburgunder/pinot noir.

Etiketten
Den tyska vinlagen skapades 1971 och har sedan reviderats ett antal gånger . Vinerna klassas efter mognadsgraden (mustvikten). Kvalitetsnivåerna är:

Tafelwein – bordsvin.
Landwein – lantvin.
Q.b.A Qualitätsweine bestimmter Anbaugebiete ohne Prädikat.
Prädikatswein (tdigare Q.m.P – Qualitätsweine mit Prädikat) är den högsta kvalitetsklassen och motsvarar AOC i Frankrike. Druvorna ska komma från ett angivet Bereich (distrikt). Dessutom ska det anges typ av prädikatsvin. Det finns sex varianter:

 • Kabinett. Druvorna skördas i normal tid och vinet blir torrt/halvtorrt.
 • Spätlese. Druvorna skördas senare för att uppnå mer arom och vinet blir allt från torrt, halvtorrt till halvsött.
 • Auslese. Utvalda sent skördade druvor. Druvorna är övermogna och kan vara angripna av botrytis (ädelröta). Vinet blir halvtorrt eller halvsött.
 • Beerenauslese. Här väljer man ut och plockar de druvor som är övermogna och vinerna blir söta. Ofta är druvorna angripna av botrytis.
 • Eiswein. När temperaturen är -8 grader plockar och skördar man druvorna. Vinet blir mycket sött. Druvorna får inte vara angripna av botrytis.
 • Trockenbeerenauslese (TBA). Druvorna plockas när de torkat till russin. Dessa viner framställs de år när förutsättningarna för botrytis finns. Vinerna blir söta och intensiva.

 

VDP

VDP är en annan märkning som blivit ”populär” och lättare att förstå för oss konsumenter. VDP är en privat organisation med 200 av de främsta odlarna i Tyskland. De som får lov att vara medlemmar i VDP, lämnar det gamla prädikatsystemet ovan, där alltså sockerhalten får bestämma kvalitetskategori. Istället klassificeras vinerna efter kvalitet (på samma sätt som i Bourgogne). Klassificeringen gäller endast torra viner. VPD har fyra nivåer: Gutesweine, Ortsweine är som namnet antyder vin från druvor från en ort/kommun, Erste Lage är en klassificering där vinet kommer från en enskild vingård, och det kan du se på etiketten som visar vingårdens namn, vinbyn samt druva, Grosse Lage är de bästa vingårdslägena, motsvarande Grand Cru i Bourgogne.

Vinregioner  

Tyskland delas in i 13 Aubaugebieten (distrikt). Dessa är Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Rheingau, Rheinhessen, Pfalz, Hessische Bergstrasse, Baden, Franken, Würtemberg, Saale-Unstrut och Sachsen.

 

BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.