Druvans beståndsdelar

Den viktigaste är socker, i form av glukos och fruktos. Det är solen som gör det möjligt att bilda sockerarter av vatten och koldioxid genom fotosyntesen. Det socker som bildas omvandlas sedan till alkohol med hjälp av jästsvampar. En druva med låg sockerhalt ger ett vin med lägre alkohol än en druva med hög sockerhalt, därför blir viner från varmare områden ofta alkoholrikare än viner från kalla områden.

Syror är också viktiga beståndsdelar i druvan. De viktigaste syrorna heter vinsyra och äppelsyra. När druvan mognar, går syran ner (och sockret upp). Och mängden äppelsyra (som är en skarp syra) minkar i förhållandet till den mjukare vinsyran. Syran är även en viktig beståndsdel i det färdiga vinet. Ett vin med hög syra och lågt pH-värde smakar fräscht.

Det finns också många komponenter i skalen som påverkar det slutliga vinet. De viktigaste är de så kallade polyfenoler som är ett samlingsbegrepp för bland annat tanniner, anticyaner och färgämnen. Det är dessa ämnen som man pratar om när man diskuterar hälsobringande effekter med att dricka måttligt med vin.

Sen kommer de beståndsdelarna som gör att vinerna smakar olika. De kallas primäraromer. Det finns ett enormt stort antal komponenter, och det är just fördelningen och sammansättningen av dessa som skapar druvans karaktär. Det är de här komponenterna som skapar ett komplext vin och som skiljer bra vin från enklare vin.

BraVins nyhetsbrev

Skriv in din e-post adress i fältet nedan så blir du med i BraVin-klubben och missar inte våra nyheter och erbjudanden!


Tre nya årgångar av viner från Philipp Kuhn i Pfalz

Läs mer

Visste du att?

druvan mestadels består av vatten, men det finns många andra viktiga beståndsdelar i druvan också.

Läs mer
BraVin Sverige AB, Nybohovsbacken 68, 117 64 Stockholm, Sweden. info@bravin.se. M: +46(0)70-308 00 68 © 2012 BraVin Sverige AB

Välkommen!

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker.

Du måste därför ha fyllt 20 år.